Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα αποκαλυπτήρια των πρώτων ηλεκτρικών οχημάτων που θα φτάσουν στην Αστυπάλαια αναμένεται να κάνει σήμερα το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του CEO της VW Χέρμπερτ Ντις, ο οποίος είναι και αρμόδιος για τη δρομολόγηση του project εξηλεκτρισμού του αυτοκινητικού στόλου του νησιού. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τη VW από τον Νοέμβριο για τον συνολικό εξηλεκτρισμού του στόλου οχημάτων στο νησί, δημοσίων και ιδιωτικής χρήσης, αλλά και για την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου, με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αντί των γεννητριών πετρελαίου.

Διαβάστε ακόμη: Ο Μητσοτάκης έδειξε στους υπουργούς καλοκαίρι με πολλή δουλειά - Οι ψίθυροι ανασχηματισμού

Αναντίρρητα, βεβαίως, η εικόνα της Αστυπάλαιας που θα φτάσει σε πολλά σημεία εκτός της Ελλάδας θα είναι και ένα ισχυρό προσκλητήριο για την τουριστική σεζόν που έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ από χθες υπάρχει διαθέσιμο και το εργαλείο του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID, με την Ελλάδα να ανήκει στην ομάδα των 7 χωρών που το εφαρμόζουν ήδη από την 1η Ιουνίου, εν αναμονή της οριζόντιας εφαρμογής του σε όλη την Ένωση από τις αρχές Ιουλίου. 

Οι κ. Μητσοτάκης και Ντις, λοιπόν, θα βρίσκονται σήμερα στην Αστυπάλαια, ανταποκρινόμενοι στην πρόκληση του δημάρχου του νησιού Νίκου Κομηνέα και του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, ο οποίος τρέχει το όλο project σε συνεννόηση με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του έργου «Smart & Sustainable Island». Επτά μήνες μετά τη συμφωνία με τη VW και παρά τις δυσκολίες που ανέκυψαν λόγω της πανδημίας, σήμερα αναμένεται να παραδοθούν και επισήμως τα πρώτα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα δημόσιας χρήσης από την εταιρεία, αλλά και δώδεκα σταθμοί φόρτισης αυτών από την ΔΕΔΔΗΕ. Επειδή, βεβαίως, το σχέδιο εξηλεκτρισμού δεν αφορά μόνο τα ΔΧ οχήματα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει την έναρξη λειτουργίας πλατφόρμας υπό τον τίτλο «e-astypalea», η οποία αναμένεται να επιτρέπει στους κατοίκους να κάνουν αίτηση για να λάβουν γενναία επιδότηση, προκειμένου να αποκτήσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας. 

Τούτων δοθέντων, η Αστυπάλαια θα είναι το πρώτο ενεργειακά «έξυπνο», αλλά και «πράσινο» νησί της Μεσογείου μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ το σχέδιο, εκτός από τα ΙΧ και τα ΔΧ οχήματα, περιλαμβάνει και νέες υπηρεσίες μετακίνισης με διαμοιραζόμενα ΜΜΜ και υπηρεσίες συγκοινωνίας κατά παραγγελία και, βεβαίως, απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, μέσω του υβριδικού συστήματος παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο κ. Μητσοτάκης θα προΐσταται πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου απαρτιζόμενου από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, τον υφυπουργό Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο, γενικούς γραμματείς, βουλευτές της ΝΔ, ενώ παρόντες θα είναι και ο Γερμανός πρέσβης Έρνστ Ράιχελ και στελέχη του γερμανικού κολοσσού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA