Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Ελλάδα, με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον το φετινό καλοκαίρι. Η απόφαση αυτη οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, με πρώτο και κύριο το γεγονός ότι η Άγκυρα θέλει να κλείσει μερικά από τα ανοιχτά μέτωπα που έχει ανοίξει το τελευταίο χρόνο, την ώρα που η οικονομία της δέχεται μια σειρά ισχυρών πιέσεων. Χθες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Κάιρο και τις χώρες του Κόλπου, έπειτα από χρόνια εντάσεων. Δέκα ημέρες πριν το κρίσιμο ραντεβού του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο κ. Ερντογάν απέδωσε στην ιστορία και στα ιστορικά γεγονότα τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τις ΗΠΑ, ενώ ως προς την προμήθεια του πυραυλικού συστήματος S-400 δήλωσε πως η Τουρκία έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα. 

Διαβάστε ακόμη: New York Times: O ανιψιός του Γκιουλέν απήχθη από την ΜΙΤ στην Κένυα

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν είχε την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία (από την ανάληψη των καθηκόντων του) με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη. Διπλωματική πηγή στην Κύπρο ανέφερε ότι ο κ. Μπλίνκεν διαβεβαίωσε τον κ. Χριστοδουλίδη για την επιθυμία των ΗΠΑ να ενισχύσουν περαιτέρω τις σχέσεις τους με την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας το σημαντικό ρόλο αναγνωρίζουν στην περιοχή και βλέπουν τις ενέργειές της, ειδικά στη διαδικασία 3+1 με την Ελλάδα και το Ισραήλ. Σε σχέση με το Κυπριακό, διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διερευνητική προσπάθεια του Γ.Γ. του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ δεν είχαν ακόμη κάποια εμπλοκή, πέραν της επαναβεβαίωσης της πάγιας υποστήριξης στη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σε μία στιγμή όπου η Τουρκία προωθεί διχοτομικές προτάσεις δύο κρατών. Ο κ. Μπλίνκεν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν της διζωνική δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ τόνισε πως δεν μπορούν να ανεχτούν παραβιάσεις και μονομερείς ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και τα Βαρώσια, κάτι που μετέφεραν στην Τουρκία, σε υψηλό επίπεδο.

Χθες ο Νίκος Δένδιας συμμετείχε - μέσω τηλεδιάσκεψης - στην προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ η οποία είχε ως αποκλειστικό θέμα συζήτησης την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού στις 14 Ιουνίου, στην οποία την χώρα θα εκπροσωπήσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές κατά την παρέμβαση του, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ανάγκη, η συμμαχία να προστατεύσει τις θεμελιώδεις αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται, ιδιαίτερα υπό το φως των προκλήσεων που αντιμετωπίζει, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη πράξη κρατικής αεροπειρατείας, στην οποία προέβη η Λευκορωσία, ενώ τόνισε πως η Συμμαχία θα πρέπει να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, τόσο γεωγραφικές, όσο και τομεακές, όπως η κλιματική αλλαγή και η χρήση νέων τεχνολογιών από ανατρεπτικά στοιχεία. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA