Μενού
  • Α-
  • Α+

Ολο και συχνότερα επαναλαμβάνεται η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων, καθώς τόσο επιστήμονες όσο και κυβερνητικά στελέχη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θέτουν το ζήτημα επί τάπητος, ενόψει και του ανοίγματος όλων των εμβολίων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Σενάριο για υποχρεωτικό εμβολιασμό από Σεπτέμβριο - Υγειονομική «βόμβα» οι μη εμβολιασμένοι

Τελευταίος ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος χθες υπογράμμισε ότι έχει έρθει η ώρα για αποφάσεις για παροχή κινήτρων σε εμβολιασμένους. Όπως πληροφορείται, πάντως, το reader.gr η συζήτηση αυτή, παρά το ότι γίνεται και σε κυβερνητικό επίπεδο και στην Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας και δεν έχει τελεσφορήσει και θα αργήσει να τελεσφορήσει για μια σειρά από λόγους. 

Όπως διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη, πριν ληφθεί οιαδήποτε απόφαση θα πρέπει αρχικά να ανοίξουν όλα τα εμβόλια για όλους, αλλά και να υπάρξει επαρκής συμμετοχή των παραγωγικών ηλικιών στον εμβολιασμό. Πρακτικά, αυτή την εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες 25 ως 29 ετών και την άλλη εβδομάδα μάλλον η πλατφόρμα για τους πολίτες από 18 ως 24 ετών. Σημειωτέον, τις προηγούμενες μέρες ξεκίνησαν τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για τους τριαντάρηδες. Συνεπώς, απαιτείται χρόνος, σε κάθε περίπτωση ως τον Ιούλιο, προκειμένου να εμβολιαστούν και με τις δύο δόσεις όσοι κλείνουν αυτές τις μέρες το ραντεβού τους

Στην κυβέρνηση, πάντως, δεν θέλουν η συζήτηση να περάσει ως μια «απειλή» αποκλεισμού προς όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Τουναντίον, κυβερνητικά στελέχη θέλουν να σταλεί ένα μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και ειδικά στις πιο παραγωγικές που έχουν εντονότερη κινητικότητα και θέλουν προοδευτικά να αποκαταστήσουν την «κανονικότητα» στη ζωή τους. 

Κυβερνητικά στελέχη, δε, υπογραμμίζουν ότι, μέχρι να έχουν πρόσβαση όλοι σε όλα τα εμβόλια, υφίστανται και συνταγματικοί περιορισμοί στη συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων, η οποία όμως, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έχει ανοίξει σε κάθε περίπτωση. 

Ένα πρώτο μέτρο που έχει συζητηθεί μεταξύ των ειδικών είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι να μην υποχρεούνται σε self-test σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου να προσέλθουν στην εργασία τους. Το ζήτημα αυτό θεωρείται ώριμο και εκτιμάται ότι θα είναι το πρώτο που θα δρομολογηθεί το επόμενο διάστημα. Αντίθετα, επιλογές όπως η πιο ελεύθερη κίνηση των εμβολιασμένων σε εσωτερικούς χώρους εστίασης ή θεαμάτων θεωρείται ότι θα πέσουν στο τραπέζι πιο αργά, ανάλογα και με την πορεία των εμβολιασμών. Κάτι τέτοιο το καλοκαίρι δεν θα είναι απαραίτητο, με δεδομένο ότι οι δραστηριότητες γίνονται έξω, από το φθινόπωρο όμως, όταν όλοι όσοι θα μπορούν να έχουν εμβολιαστεί θα έχουν εμβολιαστεί και αυτές οι δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους, θα αναζωπυρωθεί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA