Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια γεύση από τα όσα θα πουν οι δυο Πρόεδροι έδωσε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαιώνοντας πως ο Τζο Μπάϊντεν θα θέσει ευθέως στον Ερντογάν όλο το φάσμα των διαφορών που χωρίζουν την Ουάσιγκτον με την Άγκυρα αλλά και το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο. «Μια χώρα που ήταν σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η οποία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, και για την οποία είχαμε κάποτε προσδοκίες, έχει στις φυλακές της τους περισσότερους δημοσιογράφους και δικηγόρους. Η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, απειλεί την Κύπρο παραβιάζοντας την ΑΟΖ της, υπογράφει το παράνομο μνημόνιο με την Λιβύη το οποίο περνάει μέσα από την ΑΟΖ της Ελλάδας, έχει επιθετική συμπεριφορά εναντίον της Αρμενίας», είπε ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας. 

Διαβάστε ακόμη: Προσπάθεια της Άγκυρας να ομαλοποιήσει τη σχέση της με τη Δύση 

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αμερικανός Πρόεδρος θα αναζητήσει μια φόρμουλα εξομάλυνσης των σχέσεων με την Άγκυρα κυρίως στο ζήτημα του πυραυλικού συστήματος S-400 με δεδομένη την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να εμμείνει στις κυρώσεις απέναντι στην Άγκυρα. Το θέμα των Τουρκικών παραβιάσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της μεταχίερισης του Τύπου και των ΜΜΕ θα είναι επίσης πεδία στα οποία αναμένεται να αναφερθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος. 

Πάντως η πρόσφατη επιστολή του Τζο Μπάιντεν στον Νίκο Αναστασιάδη δείχνει πως οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόθεση να αφήσουν την Τουρκία να επαναλάβει τις περσινές προκλήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις να παρουσιάζουν την Άγκυρα πολύ πιο μετρημένη στις κινήσεις της. 

Συνάντηση Δένδια - Χριστοδουλίδη στην Αθήνα 

Στην Αθήνα πάντως οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου θα έχουν σήμερα το πρωί συνάντηση στο Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Αθήνας, στο πλαίσιο της τακτικής ανταλλαγής απόψεων και του συντονισμού μεταξύ των δύο πλευρών, η συζήτηση αναμένεται να εστιάσει ιδίως στις πρόσφατες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις και στις σχέσεις με την Τουρκία, ενόψει και του προσεχούς Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο αναμένεται να προετοιμάσει τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Επίσης, αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Η συνάντηση γίνεται στον απόηχο του τέταρτου κατά σειρά ταξιδιού του Νίκου Δένδια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου επιβεβαιώθηκε η στενή σχέση και συνεργασία των δυο πλευρών αλλά και η προοπτική ένταξής τους σε σχήματα συνεργασίας μαζί με την Κύπρο. 

Ο κ. Χριστοδουλίδης θα συμμετάσχει στην Άτυπη Υπουργική Συνάντηση της Ομάδας Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, MED7, που φιλοξενείται στην Αθήνας στην οποία θα συμμετάσχουν επίσης οι αρμόδιοι για Ευρωπαϊκά θέματα Υπουργοί της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Μάλτας, καθώς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, θα συζητηθούν θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, όπως είναι μεταξύ άλλων η διαχείριση της πανδημίας, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το μεταναστευτικό και η αναδιαμόρφωση του χώρου Schengen, ως επίσης οι εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της Νότιας Γειτονίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA