Μενού
  • Α-
  • Α+

Με αλληλοκατηγορίες σε υψηλούς τόνους πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης και ενστάσεις αντισυνταγματικότητας συνδυασμένες με αίτημα απόσυρσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου, η οποία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης 16 Ιουνίου με ονομαστική ψηφοφορία την οποία θα ζητήσει η ΝΔ, προκειμένου κάθε κόμμα να πάρει ξεκάθαρα στάση για τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Διαβάστε ακόμη: Εργασιακό νομοσχέδιο: Απεργία από τους ναυτεργάτες και στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη

Το νομοσχέδιο υπερασπίστηκε με θέρμη ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Μαραβέγιας, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι διευρύνει την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις, ενώ άσκησε σφοδρή κριτική στα κόμματα  της αντιπολίτευσης και δη της Αριστεράς για τη στάση τους, κατηγορώντας τους ότι λειτουργούν ως «πατερούληδες» των εργαζομένων με ακραίες θέσεις και κιτρινισμένες ιδεοληψίες.

Μαραβέγιας (ΝΔ): Δήθεν «εργατοπατερικά» κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

«Γιατί ένα φιλεργατικό κόμμα -στα χαρτιά- αρνείται την επέκταση της προστασίας από απολύσεις; Μήπως γιατί, αν η προστασία είχε θεσπιστεί νωρίτερα, δεν θα μπορούσε να κάνει απολύσεις στο “Κόκκινο”; Απολύσεις εργαζομένων που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε να τους επιβάλλει μειώσεις μισθών 20% και αυτοί αντέδρασαν;  Απολύσεις που στη συνέχεια κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές», ανέφερε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και στρέφοντας τα πυρά του κατά του ΚΚΕ πρόσθεσε:   «Τα ίδια είχαμε και με τους απολυμένους του “902” από το ΚΚΕ. Τι έλεγαν οι απολυμένοι του; Ότι στο σταθμό απαγορευόταν πάντα ο συνδικαλισμός. Οι ίδιοι κατήγγειλαν το ΚΚΕ για εργασιακό γκέτο καθώς προσπαθούσε να τους απομονώσει και από την κλαδική σύμβαση. Το δήθεν φιλεργατικό ΚΚΕ είχε απολύσει και το 2013 μαζικά εργαζόμενους του Ριζοσπάστη. Τα ίδια αυτά εργατοπατερικά κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κατηγορούν σήμερα τη ΝΔ για κατάπτυστη αντεργατική πολιτική».

Ξενογιαννακοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ): Δημιουργείτε ειδική οικονομική ζώνη φθηνής εργασίας

Ως αντεργατικό, αυταρχικό, αντιδημοκρατικό και κατάφωρα αντισυνταγματικό, απέρριψε το νομοσχέδιο η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, χαρακτηρίζοντάς το «έκτρωμα», υποστηρίζοντας ότι πλήττει την κοινωνική πλειοψηφία και γι’ αυτό η κυβέρνηση «είναι απόλυτα απομονωμένη στη Βουλή και την κοινωνία».

Η ίδια ισχυρίστηκε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις γράφτηκαν «καθ' υπαγόρευση του ΣΕΒ» με στόχο ,όπως κατήγγειλε την κυβέρνηση,  να καταργήσει τα κοινωνικά και δημοκρατικά κεκτημένα της μεταπολίτευσης και να δημιουργήσει μία ειδική οικονομική ζώνη εντός της Ε.Ε. με φτηνές και ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Μουλκιώτης (ΚΙΝΑΛ): Καταστροφή για εργαζόμενους και ανάπτυξη

Για νομοθέτημα «καταστροφικό» για τους εργαζόμενους και την ίδια την ανάπτυξη της χώρας, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής,  Γιώργος Μουλκιώτης, που είχε ζητήσει στην αρχή της συζήτησης την απόσυρσή του. Ο ίδιος υποστήριξε ότι προωθείται η ακραία ελαστικοποίηση της εργασίας, η απελευθέρωση των απολύσεων και η αποθέωση της απεργοσπασίας και δεσμεύτηκε ότι το ΚΙΝΑΛ θα το καταργήσει όταν το επιτρέψει η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

Κατσώτης (ΚΚΕ): Μας γυρίζετε στον 19ο αιώνα

«Θωρακίζετε την δικτατορία του κεφαλαίου και ποινικοποιείτε τους αγώνες. Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί έστω και τώρα»,  σημείωσε ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ,  υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «τερατούργημα» που γυρίζει τη χώρα σε συνθήκες 19ου αιώνα.

«Τέρας» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Κώστας Χήτας από την Ελληνική Λύση, ενώ εξίσου επικριτική η Μαρία Απατζίδη από το ΜέΡΑ25, είπε: «Η κυβέρνηση μας γυρνά στη βιομηχανική επανάσταση όταν οι εργαζόμενοι ήταν δούλοι στην αλυσίδα παραγωγής».

Αυτή την ώρα η σύγκρουση έχει μετατοπιστεί στη συζήτηση των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παραβιάζει κατάφωρα συνταγματικά εργασιακά δικαιώματα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA