Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών κορυφώνεται σήμερα, Τετάρτη (16/6), η σκληρή πολιτική σύγκρουση στη Βουλή για το περιεχόμενο του εργασιακού νομοσχεδίου, η οποία έχει προσλάβει από χθες χαρακτηριστικά ακραίας πόλωσης, με το χάσμα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης να παραμένει αγεφύρωτο δεδομένου ότι το ζήτημα αγγίζει τον σκληρό πυρήνα του πολιτικού και ιδεολογικού μοντέλου κάθε κόμματος.

Διαβάστε ακόμη: Βουλή: «Σφαγή» πρώην συντρόφων στο ΠΑΣΟΚ για τα δάνεια του κόμματος

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη μονομαχία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, εν μέσω νέας κινητοποίησης των εργατικών συνδικάτων έξω από το Κοινοβούλιο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σύγκρουση του χθες και του αύριο

Ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει στη διαβεβαίωση ότι το νομοσχέδιο δίνει δύναμη στον εργαζόμενο, ενώ θα σηκώσει το γάντι και θα αντεπιτεθεί στην αντιπολίτευση, επιχειρώντας να αναγάγει την αντιπαράθεση σε σύγκρουση της συντήρησης έναντι της προόδου, του χθες με το αύριο και της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας με την καθυστέρηση, αντιστρέφοντας έτσι τα πύρινα βέλη περί «Μεσαίωνα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απαριθμήσει τουλάχιστον 20 ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που ενισχύουν την προστασία των εργαζομένων και διασφαλίζουν την ισορροπία της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, αποδομώντας συγχρόνως τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης και ιδίως της αξιωματικής ότι αυτή εκπροσωπεί την κοινωνική πλειοψηφία δια της μομφής ότι επιλέγει να εκπροσωπήσει μία μερίδα συνδικαλιστών που διαμαρτύρεται γιατί χάνει προνόμια, γι’ αυτό και απέτυχε στο αφήγημα περί «μητέρας των μαχών».

Μεταρρυθμιστική τομή με το βλέμμα στη νέα πραγματικότητα

Ο Πρωθυπουργός θα υπερασπιστεί το νομοσχέδιο ως μία μεγάλη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, η οποία εκσυγχρονίζει το απαρχαιωμένο πλαίσιο της δεκαετίας του 80’ και επιδιώκει να βάλει τάξη σε ένα πεδίο όπου ευδοκιμεί η μαύρη και υποδηλωμένη εργασία.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να δώσει έμφαση στα οφέλη από μέτρα όπως: θέσπιση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή, εισαγωγή 14ήμερης άδειας πατρότητας, επέκταση των γονικών αδειών και για τους δύο γονείς με πληρωμή των 2 από τους 4 μήνες από τον ΟΑΕΔ,  καθώς και στο πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, την εξίσωση της αποζημίωσης των εργατοτεχνιτών με τους υπόλοιπους υπαλλήλους όπως και τις ρυθμίσεις για την υγεία και την ασφάλεια σε διανομείς και ντελίβερι.

Πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας

Είναι, δε, βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ειδική μνεία στο χρόνο διευθέτησης της εργασίας με ατομική σύμβαση και τις υπερωρίες, που δέχονται το ομαδικό σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να πείσει για τον θετικό τους αντίκτυπο, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις περί επιβολής 10ώρου και  αναδεικνύοντας ταυτοχρόνως την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ που είχε υπογράψει την ευρωπαϊκή οδηγία για γονείς παιδιών έως 8 ετών με ατομικές συμβάσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στα ζητήματα της πανδημίας, δεδομένης της κρισιμότητας του ρυθμού των εμβολιασμών για το χτίσιμο της πολυπόθητης ανοσίας και την αποφυγή ενός καταστροφικού τέταρτου κύματος.

Αντεπίθεση με ονομαστική από τη ΝΔ για το σύνολο του νομοσχεδίου

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα αντεπιτεθεί και με πρόκληση ονομαστικής ψηφοφορίας επί του συνόλου των άρθρων του νομοσχεδίου, εκτιμώντας ότι η δυσκολία των κομμάτων της Αριστεράς να καταψηφίσουν πλήθος ρυθμίσεων με αναμφισβήτητα θετικό πρόσημο για τους εργαζόμενους, θα διαψεύσει στην πράξη  την ισοπεδωτική κριτική περί «οδοστρωτήρα».

Αλέξης Τσίπρας: Σκληρές απαιτήσεις ΔΝΤ χωρίς μνημόνια καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ

Στον αντίποδα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να κινηθεί στη σκληρή γραμμή «χαρακωμάτων» που έχει χαράξει από την πρώτη στιγμή για το εργασιακό νομοσχέδιο, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι είναι ο πρώτος που νομοθετεί τις σκληρότερες απαιτήσεις του ΔΝΤ χωρίς μνημόνια, εξυπηρετώντας τον σκληρό πυρήνα των απαιτήσεων του ΣΕΒ για ξήλωμα κρίσιμων εργασιακών κεκτημένων και δικαιωμάτων και αντικατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τις ατομικές συμβάσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει αφενός να εμφανίσει εαυτόν και ΣΥΡΙΖΑ ως τη δύναμη που εκπροσωπεί την κοινωνική πλειοψηφία και τα λαϊκά στρώματα, αφετέρου να πείσει ότι η κυβέρνηση είναι απομονωμένη στη Βουλή και στην κοινωνία, κάνοντας εμμέσως μία αντιστοίχηση της κοινωνικής οργής με εκείνη επί εποχής των Μνημονίων και τις πλατείες Αγανακτισμένων.

Δεν είναι διόλου τυχαία άλλωστε η φράση του στην τελευταία του συνέντευξη ότι «δεν θα αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη σε χλωρό κλαρί μέσα κι έξω από τη Βουλή». Ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται το κατά πόσο θα απευθύνει και ο ίδιος προσωπικά - μετά τα στελέχη του - προσκλητήριο συγκρότησης ενιαίου μετώπου προς τις ευρύτερες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις μετά το ηχηρό κλείσιμο της πόρτας από το ΚΚΕ.   

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμείνει στα σφοδρά πυρά περί κατάργησης του 8ώρου και επιβολής 10ώρου με ίση αμοιβή, που υποδουλώνουν τους εργαζόμενους, κατηγορώντας τον Υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη ως τον άνθρωπο για τις «βρώμικες δουλειές».

Εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στα ζητήματα της πανδημίας, δεδομένης της κρισιμότητας του ρυθμού των εμβολιασμών για το χτίσιμο της πολυπόθητης ανοσίας και την αποφυγή ενός καταστροφικού τέταρτου κύματος, αλλά και με αιχμή την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη (ΣΥΡΙΖΑ) με την οποία όπως τον κατακεραυνώνει η ΝΔ αμφισβητεί τα εμβόλια και τους επιστήμονες της Επιτροπής.  Στο τραπέζι πιθανόν θα τεθεί και η αυριανή επίσκεψη στην Αθήνα της Προέδρου της Κομισιόν για το πράσινο φως στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0».  

Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας θα διευρύνει την οξεία επίθεσή του στο ζήτημα του εμβολιασμού με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca,  αλλά και την οικονομία, ενώ είναι βέβαιο ότι θα βάλει ξανά στο «κάδρο» τα δάνεια της ΝΔ, προκειμένου να πλήξει το προφίλ του «νοικοκύρη» Πρωθυπουργού, επαναφέροντας παράλληλα τις καταγγελίες για προσπάθεια φίμωσης του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή στον απόηχο της άρνησης του Προέδρου της Βουλής να του δώσει το λόγο στο πλαίσιο των επίκαιρων ερωτήσεων.

Η σημερινή ονομαστική ψηφοφορία για το εργασιακό νομοσχέδιο μετά τη χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών θα γίνει μετά από καιρό με τη φυσική παρουσία όλων των βουλευτών σε ομάδες των 100, ενώ σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο η διαδικασία θα ξεκινήσει περί τις 8.30 το βράδυ. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA