Μενού
  • Α-
  • Α+

Την αύξηση των εμβολιασμών έναντι ενός νέου lockdown προέκρινε από τη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. «Το lockdown δεν μπορεί να είναι η λύση», υπογράμμισε σχετικά με το ενδεχόμενο νέας έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού, επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την εθνική οικονομία νέοι γενικευμένοι περιορισμοί.

Διαβάστε ακόμη: Μεσοπρόθεσμο: Ψηφίζεται σήμερα Πέμπτη στη Βουλή - Κόντρες στη συζήτηση

Δεν μπορεί να μπει το lockdown ως λύση στο τραπέζι

Κατά την ομιλία του για το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2022 - 2025 και απαντώντας στο κατά πόσο η ελληνική οικονομία αντέχει νέους περιορισμούς ανέφερε: «η Ελλάδα έχει ταμειακά διαθέσιμα. Έχει υποστεί όμως σοβαρή δημοσιονομική αφαίμαξη. Από την ώρα που υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού το lockdown δεν μπορεί να είναι λύση. Από τη  στιγμή που ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών εμβολιάζεται και υπάρχει απόθεμα εμβολίων πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με εμβολιασμό. Δεν μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι της λύσης το lockdown που θα έχει δημοσιονομική επίπτωση γιατί τα δημοσιονομικά είναι αθροιστικό “παιχνίδι”. Είναι κάτι που μπορεί να πηγαίνεις καλά, αλλά αν αφήσεις να σου ξεφύγει υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Εμείς δε θα επιτρέψουμε κανένα ατύχημα».

Αισιοδοξία για την οικονομία

Ο κ. Σκυλακάκης πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί τα επόμενα χρόνια με αυξημένους ρυθμούς. Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι παράλληλα με τη μικρή αύξηση του πληθωρισμού θα υπάρξει άμεσα αύξηση των μισθών, τονίζοντας όμως ότι το βασικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα θα είναι η εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού.

Μειώσεις φόρων τα πρόσθετα πλεονάσματα από το 2023 και μετά

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι από το 2023 και μετά, τα πρόσθετα πλεονάσματα που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, θα κατευθυνθούν στην περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών, το ύψος της οποίας θα καθοριστεί από την τελική συμφωνία των κρατών μελών της Ε.Ε. για τους νέους κανόνες δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Το Μεσοπρόθεσμο δεν έχει νέες πολιτικές παρά μόνο όσες έχουν ήδη νομοθετηθεί. Εξού και μετά το 2023 εμφανίζει πρόσθετα πλεονάσματα τα οποία όπως γράφουμε θα αξιοποιηθούν για μείωση φόρων και εισφορών. Αλλά σήμερα δεν έχουμε γνώση τι θα συμφωνήσουμε ως Ε.Ε για τους στόχους μετά το 2023 γι’  αυτό και δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τον δημοσιονομικό χώρο που θα μείνει για να εξειδικεύσουμε το τι θα δώσουμε. Υπάρχουν βεβαίως και αβεβαιότητες που είναι η ουρά της πανδημίας που αφορά τον εμβολιασμό και οι παρενέργειες της γρήγορης ανάπτυξης στον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Υπάρχουν και παρενέργειες ταχείας ανάπτυξης που θα δούμε στην εργασία καθώς θα έχουμε αύξηση μισθών. Σε κάποιους κλάδους παρατηρείται ήδη. Αρνητική πτυχή είναι ότι θα έχουμε ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού. Την προηγούμενη περίοδο έφυγαν χιλιάδες Έλληνες και πρέπει να τους πείσουμε να γυρίσουν πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.  

Παράλληλα, ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι θα υπάρχει προφανώς μια επάνοδος σε δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίοι για την Ελλάδα «θα είναι το κλειδί του επόμενου διαστήματος», γιατί όπως είπε εμείς δε θα έχουμε διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με άλλες χώρες. «Αυτή είναι η βασική συμφωνία. Το θέμα είναι τι θα σημαίνουν οι κανόνες αυτοί σε μια χώρα με μεγάλο χρέος. Εδώ έχουμε τη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη και όταν κλείσει θα αποτυπωθούν οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν στο επόμενο Μεσοπρόθεσμο», τόνισε και πρόσθεσε ότι κατά την περίοδο της πανδημίας οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 25 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς να διαταραχθεί η κουλτούρα των πληρωμών. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA