Μενού
  • Α-
  • Α+

Η κυβέρνηση προϊδέασε χθες για το καλοκαίρι των «καθήμενων» αφού γίνεται ολοένα και πιο σαφές καθημερινά πως η χώρα οδηγείται ολοταχώς σε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Μάλιστα το τελευταίο 24ωρο είχαμε έκρηξη νέων μολύνσεων που ξεπέρασαν τις 3.000 με την πλειοψηφία τους ξανά να αφορά νέα άτομα. Οι ειδικοί χτυπούν το καμπανάκι κινδύνου και προειδοποιούν πως μοναδική ασπίδα είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Διαβάστε ακόμη: Covid Free GR: Ετοιμη η πλατφόρμα που επαληθεύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού - Πώς λειτουργεί

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν ακριβώς αυτόν το στόχο, ενώ με τις διευκρινίσεις που έδωσαν χθες οι αρμόδιοι υπουργοί για τον τρόπο λειτουργίας των κλειστών χώρων αλλά και τις συνέπειες που θα έχουν όσοι εργαζόμενοι καλούνται υποχρεωτικά πλέον να εμβολιαστούν και δεν το πράξουν, γίνεται σαφές ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Σύμφωνα με πληροφορίες έρχεται και συνέχεια: η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα επεκταθεί σε όσους μετέχουν σε κρίσιμες λειτουργίες του κράτους σε αυτούς δηλαδή που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας. Αντίθετα, δεν προβλέπεται υποχρεωτικός εμβολιασμός σε εκπαιδευτικούς, που πάντως με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, σημειώνουν ικανοποιητικά ποσοστά συμμετοχής στο πρόγραμμα. 

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν τις εκτιμήσεις των ειδικών πως δεν είναι απίθανο η χώρα να φτάσει τα 15.000-20.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο, αφού το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης δεν είναι το επιθυμητό και η χώρα είναι ανοχύρωτη μπροστά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας. Το γεγονός πως για την ώρα δεν παρατηρείται μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, οφείλεται στο ότι από τη μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλονται κυρίως οι νέοι, οι οποίοι συνήθως δεν νοσούν σοβαρά. Αυτό δεν σημαίνει πως στην κυβέρνηση δεν έχει σημάνει συναγερμός με μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο το γεγονός πως ήδη εδώ και μια εβδομάδα παρατηρείται αύξηση στα ραντεβού που κλείνονται για εμβολιασμό, ενώ κυβερνητικές πηγές αποδίδουν αυτήν την αύξηση στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού και στην απειλή των κυρώσεων στους εργαζόμενους στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων και στους υγειονομικούς, που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν.

Μέτρα και βαριά πρόστιμα 

Για να μη μετατραπεί το τέταρτο κύμα σε «τσουνάμι» η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά μέτρων ξεκινώντας από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών. Όλοι οι εργαζόμενοι σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές φροντίδας ηλικιωμένων πρέπει να έχουν κάνει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου έως τις 16 Αυγούστου. Σε διαφορετική περίπτωση θα απέχουν από την εργασία τους άνευ αποδοχών. Τα πρόστιμα για τις δομές αρχίζουν από 50.000 ευρώ και φτάνουν τις 200.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής. Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας υποχρεούνται να έχουν κάνει έστω την πρώτη δόση μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Με νομοθετική πρωτοβουλία θα οριστούν οι κυρώσεις όπως και ταχείες διαδικασίες για προσλήψεις ορισμένου χρόνου προς αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.

Όσον αφορά στους στρατεύσιμους και στους μόνιμους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός και όχι υποχρεωτικός και θα λαμβάνουν ως κίνητρο 5 μέρες άδεια. Με τη διασπορά του κορονοϊού να κάνει πάρτυ στους χώρους διασκέδασης, από την ερχόμενη Παρασκευή 16 Ιουλίου η κυβέρνηση αποφάσισε τη λειτουργία όλων των χώρων ψυχαγωγίας και των κέντρων διασκέδασης μόνο για καθήμενους. Από την Παρασκευή, όλοι οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους συμπληρώνοντας το 85% της χωρητικότητάς τους. Όσον αφορά στους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων μπορούν να επιλέγουν εάν θα δέχονται και εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους ή εάν θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Σε περίπτωση παράβασης το πρόστιμο ξεκινάει από τις 2.000 ευρώ και φτάνει μέχρι τις 10.000, ενώ προβλέπεται και αναστολή λειτουργίας από 7 έως 60 ημέρες. 

Η είσοδος των πολιτών στους αμιγείς χώρους θα γίνεται με την επαλήθευση του ευρωπαϊκού ή του ελληνικού ψηφιακού πιστοποιητικού covid μέσω της εφαρμογής Covid Free GR.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA