Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πορεία εκτροχιασμού που ακολούθησε η Μύκονος τις προηγούμενες μέρες, με την σχεδόν πλήρη κατάρρευση της τήρησης των μέτρων για τον κορονοϊό και το έξαλλο πάρτι που στήθηκε στο νησί, χωρίς κανέναν σοβαρό έλεγχο, είχε για πρώτη φορά το φετινό καλοκαίρι ως αποτέλεσμα παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα από την κυβέρνηση, προκειμένου να ανασχεθεί η διασπορά του ιού. Η περίπτωση της Μυκόνου, δε, ενδεχομένως… δείχνει και τον δρόμο για άλλες από τις επίφοβες, κόκκινες περιοχές, όπου η πορεία της πανδημίας βαίνει επί τα χείρω.

Διαβάστε ακόμη: Μύκονος: Lockdown, απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής

Όπως εξηγεί αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος με άμεση γνώση των σχεδιασμών, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη παρέμβασης κατά τα πρότυπα της Μυκόνου σε άλλο μέρος, ούτε στην Πάρο ούτε τη Σαντορίνη. Σε μερικές μέρες, όμως, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, αν τα μέτρα δεν τηρηθούν, με αποτέλεσμα το παράθυρο να είναι ορθάνοιχτο, εφόσον απαιτηθούν παρεμβάσεις.

Η κυβέρνηση, πάντως, αποφεύγει ένα ολικό lockdown και θα κινηθεί στη λογική των σημειακών παρεμβάσεων. Κατά τόπους, η όποια παρέμβαση θα είναι προσαρμοσμένη τα εκάστοτε δεδομένα. Για παράδειγμα, στη Μύκονο κρίθηκε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει «σιωπητήριο» στη μουσική, καθώς αυτή είναι κεντρικό χαρακτηριστικό του ολοήμερου πάρτι στο νησί. Επίσης, η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες επελέγη, προκειμένου να μπει φρένο στα φαινόμενα ακραίου συνωστισμού τόσο στα Ματογιάννια όσο και σε αρκετά σπίτια στο νησί, όπου στήνονταν αυτοσχέδια πάρτι με εκατοντάδες καλεσμένους και πλήρη απουσία υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr, συνεπώς, ανάλογα με την κατά τόπους επιδημιολογική κατάσταση, η κυβέρνηση θα εφαρμόζει μέτρα από ένα οπλοστάσιο επιλογών που εδώ και καιρό έχει περιγράψει ο Νίκος Χαρδαλιάς. Νέο στοιχείο είναι η προοπτική επαναφοράς της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους ανεξαιρέτως συνωστισμού. Κατά τα άλλα, στο τραπέζι είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα και τις 06:00 π.μ. και βεβαίως το ‘σιωπητήριο» στη μουσική για τα καταστήματα εστίασης. Ακόμα, η αναστολή πάσης φύσεως εκδηλώσεων, θεαμάτων, πανηγυριών, αλλά ακόμα και θρησκευτικών λειτουργιών και ο περιορισμός των εκκλησιαστικών μυστηρίων. Παράλληλα, μια ακόμα επιλογή είναι ο περιορισμός και των επιτρεπόμενων ατόμων ανά τραπέζι στην εστίαση. Όπως εξηγεί κυβερνητικό στέλεχος, δεν είναι απαραίτητο να λαμβάνονται όλα τα μέτρα μαζί, αλλά θα γίνεται ξεχωριστή και ανά περίπτωση αξιολόγηση.

Τα κυβερνητικά στελέχη, δε, αποφεύγουν να μιλήσουν για ένα «τοπικό lockdown», υπό την έννοια ότι δεν πρόκειται για «λουκέτο» στο νησί της Μυκόνου. Απαντώντας, δε, στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα περί «πιστοποιητικού παταγώδους αποτυχίας», η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έκανε λόγο για «μέτρα περιορισμού στη διασκέδαση» και όχι lockdown. Κυβερνητικά στελέχη, δε, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης διαψεύδουν διαρρήδην τα σενάρια επιστροφής σε περιβάλλον οριζόντιων περιορισμών το επόμενο διάστημα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA