Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κύπρος: Επικοινωνία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη για την προκλητικότητα της Τουρκίας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τον συντονισμό διπλωματικών ενεργειών

(Πηγή: eurokinissi)
(Πηγή: eurokinissi)

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους δύο άνδρες να συζητούν τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο.

Διαβάστε ακόμη: Κυπριακό: Πώς ο Ερντογάν παραποιεί την ιστορία εκβιάζοντας για διχοτόμηση της Κύπρου

Η συζήτηση έγινε υπό το φως των σημερινών εξαγγελιών της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συζήτησαν επίσης τον συντονισμό των περαιτέρω διπλωματικών ενεργειών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, σε απάντηση της τουρκικής προκλητικότητας.

Καταδίκη Ελλάδας σε Ερντογάν για τα Βαρώσια

Νωρίτερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω ανακοίνωσης του «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο» την εξαγγελία Ερντογάν που «αποτελεί κατάφορη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή».

Το ΥΠΕΞ τονίζει την ανάγκη «διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστής πόλης των Βαρωσίων» και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ. «Η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στην βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:

Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη σημερινή εξαγγελία του Τούρκου Προέδρου για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Η εξαγγελία αυτή αποτελεί κατάφορη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Υπογραμμίζουμε με έμφαση την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999).

Η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στην βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχές που καλούμε την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, Τουρκία να σεβαστεί.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS
#Κυριάκος Μητσοτάκης #Νίκος Αναστασιάδης #Κυπριακό