Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τη μετάλλαξη Δέλτα να έχει κυριαρχήσει και την κυβέρνηση να θέλει να βάλει «φρένο» στους αντιεμβολιαστές, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα ανακοινώσει στις 12:00 τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού, τα οποία θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη του χειμώνα, προκειμένου να ανασχεθεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας.  

Τα μέτρα, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του Reader, θα αφορούν κυρίως αυτούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αλλά και τους χώρους, όπου παρατηρούνται συναθροίσεις (ιδιωτικούς και δημόσιους), προκειμένου να φτάσουμε στο τείχος ανοσίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα είναι η επιστροφή της μάσκας σε όλους τους χώρους αλλά και τα εξής: 

  • Κλειστοί χώροι που σχετίζονται με τη διασκέδαση (όπως για παράδειγμα οι χώροι εστίασης και οι χώροι ψυχαγωγίας) θα λειτουργήσουν με ένα παρόμοιο σε σχέση με σήμερα πλαίσιο. Θα είναι αμιγείς και θα απευθύνονται μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες από την πανδημία του κορονοϊού.
  • Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από κορονοϊό θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή rapid test) με δική τους ευθύνη. Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα self test, το οποίο θα παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).

Στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα, με δικά τους έξοδα.

Οικονόμου: Τελεσίγραφο στους ανεμβολίαστους

Τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση κατά των αντιεμβολιαστών είχε ουσιαστικά προαναγγείλει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και κυρίως δεν μπορεί να παραμένει όμηρος αυτών των αντιλήψεων» (σ.σ. των ανεμβολίαστων), ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρεμποδίσει τον άνθρωπο που θέλει να εργαστεί, να δημιουργήσει, τον νέο που θέλει να διασκεδάσει».

Επιστρέφει η μάσκα

Στον αντίποδα «είναι υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην κανονικότητα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ερωτηθείς για τη χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα κάνει ο υπουργός Υγείας για τα νέα μέτρα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος, μιλώντας στο Live News, ανέφερε πως «οι μάσκες ουδέποτε βγήκαν από τη ζωή μας. Αποτελούν τον πιο βασικό παράγοντα ανάσχεσης της πανδημίας. Η μάσκα ήταν και θα παραμείνει στη ζωή μας όσο χρειαστεί. Μας προστατεύει, αλλά προστατεύει και τους γύρω μας από τη διασπορά του ιού». Ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε ακόμη πως προφανώς αν κάποιος κάνει άσκηση μόνος του σε εξωτερικό χώρο δεν θα υποχρεούται να φοράει μάσκα αλλά σημείωσε πως είναι αναγκαία η χρήση της «ιδίως όταν υπάρχει συγχρωτισμός».

«Για μεν τους κλειστούς χώρους παραμένει ο κανόνας ότι οι μάσκες είναι η υποχρεωτική συνοδεία μας, για δε τους ανοικτούς χώρους εξακολουθεί ο κανόνας ότι θα πρέπει να φοράμε τις μάσκες πλην μόνο στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

Τα κριτήρια για τα νέα μέτρα

Παράλληλα, απαριθμώντας τα κριτήρια των νέων μέτρων, περιέγραψε σειρά δραστηριοτήτων:

  • για εμβολιασμένους και μόνο
  • με βάση αριθμητικό περιορισμό (μέχρι έναν αριθμό ατόμων), ως ανώτατο όριο.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός ξανά στο τραπέζι

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο διεύρυνσης της λίστας του υποχρεωτικού εμβολιασμού από πλευράς της κυβέρνησης, μετά τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε Κέντρα Φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ. «Είναι από τα ενδεχόμενα που θα εξεταστούν και θα απασχολήσουν και τους ειδικούς και τις ανακοινώσεις» απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου σε σχετική ερώτηση, επιβεβαιώνοντας την κυβερνητική ετοιμότητα για ένα τέτοιο σενάριο.

Την ενδοκυβερνητική συζήτηση για ενδεχόμενη επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αλλά σε μεταγενέστερη φάση άφησε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. «Παραμένει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση του μέτρου αυτού σε μεταγενέστερο χρόνο, αναλόγως με την εξέλιξη του ιού και των δεδομένων», κατέληξε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA