Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κυβέρνηση: Δείλιασε ο Αποστολάκης - Είχε ενημερώσει πως θα παραστεί στην ορκωμοσία

Σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Ευάγγελο Αποστολάκη. «Ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του».

Βαγγέλης Αποστολάκης (Πηγή: Eurokinissi)
Βαγγέλης Αποστολάκης (Πηγή: Eurokinissi)

Ανακοίνωση «καταπέλτη» για την άρνηση του Βαγγέλη Αποστολάκη να δεχτεί τη θέση Υπουργού μετά τον ανασχηματισμό εξέδωσε η κυβέρνηση. Υποστηρίζει πως ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ δέχτηκε τη θέση, επικοινώνησε με την Προεδρία της Δημοκρατίας για να παραστεί στην ορκωμοσία και εν τέλει «δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ» και «απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων». Στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση αναλύει τα «πραγματικά περιστατικά» και καταλήγει αναφέροντας πως μετά την απόφαση Αποστολάκη, η Πολιτική Προστασία παραμένει υπό το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Διαβάστε ακόμη: Ανασχηματισμός: Ξαφνικό «όχι» Αποστολάκη στον Μητσοτάκη

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Ο πρωθυπουργός κάνοντας πράξη τη βούλησή του για συναίνεση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε την ίδρυση υπουργείου με αυτό, ακριβώς, το αντικείμενο. Και επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής ένα πρόσωπο με επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά και διακομματική αποδοχή: Τον υπουργό Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης και πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη.

Τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής:

Τις τελευταίες μέρες, προηγήθηκαν διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου. Μόλις χθες, άλλωστε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του. Γι’ αυτό και, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά.

Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του. Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε «αποστάτη» τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για «εξαγορά» του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού.

Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα. Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του.

Κατόπιν αυτών, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

«Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παγιδεύσει»

Mετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, ο Βαγγέλης Αποστολάκης δήλωσε πως δεν αποδέχεται την πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Αυτό έγινε με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια δικακομματική συναίνεση. Αυτή ήταν η μία προϋπόθεση για ανεξάρτητο υπουργείο, στο οποίο συμφώνησε ο Μητσοτάκης. Το ένα τηρήθηκε σε ό,τι αφορά το υπουργείο. Δεν υπήρχε διακομματική στήριξη ή συζήτηση μεταξύ τους. Εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη» τόνισε ο κ. Αποστολάκης.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Αποστολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως ο ανασχηματισμός εξελίχθηκε σε «ιστορικό φιάσκο». «Όπως προκύπτει, από τη δήλωση του κ. Αποστολάκη, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παγιδεύσει», τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Ο πολυδιαφημισμένος ανασχηματισμός του κ. Μητσοτάκη εξελίσσεται τελικά σε παγκοσμίων διαστάσεων ιστορικό φιάσκο. Τελικά έμεινε με τους ακροδεξιούς που υπουργοποίησε και τις απαράγραπτες ευθύνες του για την αποτυχία του "επιτελικού κράτους". Όπως προκύπτει, από τη δήλωση του κ. Αποστολάκη, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παγιδεύσει, ανακοινώνοντας την υπουργοποίησή του χωρίς τη συναίνεσή του. Μάλλον θα συνειδητοποίησε ότι δεν ενστερνίζονται όλοι την οικογενειακή του παράδοση. Υπάρχουν στο δημόσιο βίο και άνθρωποι έντιμοι, που θεωρούν την αξιοπρέπεια σημαντικότερη από τα αξιώματα.

Το παρασκήνιο

Λίγα λεπτά πριν ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης τηλεφώνησε στον Διευθυντή του Πολιτικού του γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Καλογήρου, και τον ενημέρωσε για την συμμετοχή του Βαγγέλη Αποστολάκη στην κυβέρνηση. Η απάντηση ήταν ότι η συναίνεση δεν χτίζεται με εξαγορές προσώπων. «Του ευχόμαστε καλή τύχη. Ωστόσο καλό είναι να ξέρει ότι η ιστορία ποτέ δε λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα», ήταν το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ στην επιλογή που έκανε ο Βαγγέλης Αποστολάκης να ενταχθεί στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το σκηνικό να ανατρέπεται πλήρως δυόμιση ώρες μετά την ανακοίνωση του νέου υπουργικού σχήματος.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Βαγγέλης Αποστολάκης #ανασχηματισμός #ΣΥΡΙΖΑ