Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Efood - Πατέλης: Ο νέος εργασιακός νόμος έδωσε επιπλέον δικαιώματα στους ντελιβεραδες

Τι έγραψε στα social media ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού με αφορμή την αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς των ντελιβεράδων

Διανομείς του efood (Πηγή: Eurokinissi)
Διανομείς του efood (Πηγή: Eurokinissi)

Σε διάψευση της συσχέτισης της αλλαγής στον εργασιακό κανονισμό που ανακοίνωσε η efood σε τμήμα των εργαζομένων της στη διανομή φαγητού, με το νόμο Χατζηδάκη που ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό από τη Βουλή των Ελλήνων, προχώρησε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Διαβάστε ακόμη: Efood: Αντιδράσεις για τις αλλαγές στην εργασία των ντελιβεράδων - Η απάντηση της εταιρείας

«Η μόνη αλλαγή που έφερε ο νέος εργασιακός νόμος στους ντελιβεραδες free lancers είναι να τους δώσει * επιπλέον * δικαιώματα: το δικαίωμα στην συνδικαλιστική εκπροσώπηση και το δικαίωμα στην υγιεινή και ασφάλεια εν ώρα εργασίας. Όλα τα αλλά είναι, απλώς, ψεμματα» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Πατέλης

Efood: Τι προηγήθηκε

Αναστάτωση επικρατεί στους κόλπους του κλάδου των διανομέων μετά την αναδιάταξη του εργασιακού χάρτη, που προωθεί η efood, η μεγαλύτερη εταιρεία delivery με 3.000 διανομείς σε όλη τη χώρα, μέσω της αλλαγής της εργασιακής σχέσης τμήματος του προσωπικού της από συμβασιούχους σε freelancer.

Η μη ανανέωση των τρίμηνων συμβάσεων απασχολούμενων στην εταιρεία, που κατατάχθηκαν στο επίπεδο 3 του εσωτερικού συστήματος αξιολόγησης απόδοσης και η αντιπρόταση για συνέχιση της εργασιακής σχέσης τους με την efood ως αυτοαπασχολούμενοι δημιουργεί νέα δεδομένα στον χώρο.

Ηδη από τον περασμένο Ιούλιο η εταιρεία είχε ξεκινήσει τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού και με την μορφή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, εγκαινιάζοντας το «συνεργατικό» σχήμα. Το νέο μοντέλο συνεργασίας προέβλεπε συνολικά 4.000 προσλήψεις διανομέων με την εταιρεία να προτείνει στους ενδιαφερόμενους επιλογή μισθωτής εργασίας ή εξωτερικής συνεργασίας (αυτοαπασχολούμενος/ελεύθερος επαγγελματίας).

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των διανομέων, που έχουν προγραμματίσει συνελεύσεις τις επόμενες μέρες, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις. Αντιδράσεις για το θέμα υπήρξαν τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΚΚΕ ενώ τα social media κατακλύστηκαν από αρνητικά σχόλια. Από την πλευρά της η εταιρεία αφού αναφέρεται στην «αδιαπραγμάτευτη στάση της efood για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων» αποδοκιμάζει το εταιρικό μήνυμα, που έστειλε στους διανομείς της, καθώς «δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Αλέξης Πατέλης #efood #διανομέας