Μενού
  • Α-
  • Α+

«Δεν βρισκόμαστε εδώ για να επιστρέψουμε στο κακό παρελθόν της χώρας. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε την επιβίωση της πατρίδας μας στο μέλλον. Εγώ δεν γνωρίζω κύριε συνάδελφε ποιος παρέστη στην εκδήλωση για το Βίτσι. Γνωρίζω ότι ο πατέρας μου παρέστη στο Βίτσι. Λέω λοιπόν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια προβολής στη σύγχρονη πολιτική ζωή των οδυνηρών στιγμών της χώρας στο παρελθόν για αποκόμιση μικροπολιτικού οφέλους είναι απαράδεκτη. Και η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι απαράδεκτη. Και η κατάθεση στεφάνου με την Χρυσή Αυγή είναι επίσης απαράδεκτη και είναι ώρα να σοβαρευτούμε γιατί η χώρα αντιμετωπίζει αυτή την ώρα εθνική απειλή. Και όσο εγώ εκπροσωπώ την κυβέρνηση εδώ δεν θα επιτρέψω να ξαναγίνει τέτοια προσπάθεια. Να είμαστε συνεννοούμενοι», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας από το βήμα της Βουλής.

Διαβάστε επίσης: Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Διαγραφή από τη ΝΔ μετά την «έκρηξη» Δένδια

Είχε προηγηθεί η έντονη αντιπαράθεση του «γαλάζιου» βουλευτή Κωνσταντίνου Μπογδάνου με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, αναφορικά το εμφυλιοπολεμικό παρελθόν της χώρας και τα γεγονότα στον Γράμμο και το Βίτσι αλλά και τα πρόσφατα περιστατικά βίας από φασιστικές ομάδες της Χρυσής Αυγής στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου είχε καλέσει τον Υπουργό Εξωτερικών να αποδοκιμάσει το «παραλήρημα» όπως το χαρακτήρισε του κ. Μπογδάνου.  

Ακολουθεί αναλυτικά ο διάλογος στη Βουλή:

Κ. Μπογδάνος: Κάνω έκκληση στην αξιωματική αντιπολίτευση να σκεφτεί καλύτερα το τι θα πράξει. Δεν υπάρχει δίλημμα βούτυρο ή κανόνια. Αυτή την ταραγμένη περιοχή χωρίς κανόνια δεν υπάρχει και βούτυρο  Δεν μπορεί κανένας να μας αναγκάσει να χαιρόμαστε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την εκχώρηση της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας για αυτό κανένας να μας αναγκάσει να λέμε Βόρεια Μακεδονία γι' αυτό και όπου μπορούμε θα λέμε κράτος των Σκοπίων. Ο Γρίβας έλεγε ότι έχουμε τρεις εχθρούς. Τους Αγγλους, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έλεγε ήταν οι κομμουνιστές. Αν κάποιοι θέλουν την Ελλάδα γυμνή και απροστάτευτη να το πουν ευθέως δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Η Ελλάδα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στέκεται στο ιστορικό της ύψος.

Σία Αναγνωστοπούλου: Δεν ήμουν στην αίθουσα την ώρα που μίλαγε ο ακροδεξιός Μπογδάνος και καλώ εσάς και τον υπουργό Εξωτερικών να καταδικάσει το εμφυλιοπολεμικό παραλήρημα του κ. Μπογδάνου.

Θαν. Παφίλης: Φαίνεται ότι ο κύριος Μπογδάνος έχει στεναχωρηθεί γιατί έπιασαν τους ομοίους του και βρήκε το χώρο να ρίξει δηλητήριο αντικομμουνιστικό. Είναι γεμάτος από το αίμα των κομμουνιστών που πολέμησαν κατά της τριπλής κατοχής όταν οι πρόγονοι σας οι πολιτικοί ήταν συνεργάτες των Γερμανών και ταγματασφαλίτες τους οποίους δικαιώνεται σε μένα και στο γράμμα που πήγατε ο λόγος του επικεφαλής των Αποστράτων δικαίωνε τους ταγματασφαλίτες στους συνεργάτες των Γερμανών που κρεμούσαν Έλληνες και να μας κάνετε μαθήματα ,Τι υποστηρίζετε δηλαδή αυτά που είπαν οι χρυσαυγίτες λέτε εδώ μέσα. Πρέπει κάποιος να σας μαζέψει γιατί εκτός από το «τι Μπογδάνος τι ρουφιάνος» υπάρχει και τοχειρότερο «τι Μπογδάνος τι Χρυσή Αυγή».

Κ. Μπογδάνος: Το πρώτο το οποίο σας καλώ και καλώ και το προεδρείο να επιληφθεί γιατί πρόκειται για βαρύτατο κοινοβουλευτικό ατόπημα είναι την σύνδεση βουλευτή Α' Αθήνας με οτιδήποτε θυμίζει ναζιστική και ρατσιστική ιδεολογία. Εχω δεχθεί τραμπούκικες επιθέσεις και από τη Χρυσή Αυγή και από την άκρα Αριστερά και τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο τρόπος αυτός είναι ανεύθυνος και παντελώς απαράδεκτος και χαρακτηριστικός της μη αίσθησης του τι θα πει αστική Δημοκρατία.

Δεν είναι δυνατόν εδώ στο Κοινοβούλιο να συνδέουμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν βάλει τα στήθη τους μπροστά και έχουν υποστεί διώξεις ακριβώς από εκείνους τους οποίους αναφέρετε, με αυτούς στους οποίους αναφερθήκατε δεν το επιτρέπω εγώ, δεν το επιτρέπει το πολίτευμα και η κοινοβουλευτική διαδικασία. Θέλετε να με πείτε δεξιό κανένα πρόβλημα. Πολύ δεξιό κανένα πρόβλημα. Συντηρητικό, υπερσυντηρητικό δικαίωμά σας να το κάνατε. Σας απαγορεύω οποιαδήποτε σύνδεση με τη Χρυσή Αυγή, με ναζιστικά, φασιστικά και ρατσιστικά μορφώματα. Τα έχω πολεμήσει, έχω παίξει ξύλο μαζί τους, δεν έχετε το δικαίωμα να το κάνετε αυτό

Μιλήσατε για πολιτικούς προγόνους. Εγώ θα πάω στους φυσικούς μου προγόνους για αυτό και θα πω ότι ο αντιστράτηγος πεζικού Δημήτρης Αγιοπετρίτης πολέμησε τη Βέρμαχτ. Αυτοί είναι οι πρόγονοί μου, αυτοί που πολέμησαν το φασισμό στην Αλβανία, το ναζισμό στη Μέση Ανατολή, το ναζισμό στην Ιταλία και μετά τον κομμουνισμό στην Ελλάδα. Θα πρέπει να δεχθείτε ότι ο αντικομμουνισμός είναι μία φιλελεύθερη επιλογή που αποτελεί δικαίωμά μας κύριε Παφίλη.

Παφίλης: Τα «σας απαγορεύω» επί Χούντας να τα λέτε. Οταν επικαλείστε μερικά πράγματα που ο κύριος Πορτοσάλτε τα πήρε επιλεκτικά να διαβάζετε ολόκληρη τη φράση. Εμείς δεν το κρύψαμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε την κοινωνία, δεν κρύψαμε ποτέ ότι η δημοκρατία αυτή είναι η δικτατορία όλων αυτών που έχουν τον πλούτο. Αυτά που είπατε τα έλεγε η Χρυσή Αυγή. Δεν αποσύρω λοιπόν τίποτα. Εσείς πού θέλετε να παίζετε τον ρόλο του πολέμιου του κομμουνισμού και που βάλατε τα στήθη σας, σιγά τα αίματα και από τη Χρυσή Αυγή και από τους υπόλοιπους. Σιγά δεν είσαι και ο Ναπολέων Βοναπάρτης για να σε κυνηγήσουν. Αυτός ο αντικομμουνισμός και η θεωρία των δύο άκρων θέλει να αθωώσει αυτά τα φασιστικά τομάρια που πάνε και τσακίζουν μία μαθήτρια, που πάνε και κάνουν επιθέσεις σε ανθρώπους που βγάζουν προκηρύξεις και σε τελευταία ανάλυση ακόμα και η Καθημερινή στην πρώτη σελίδα τα λέει αυτά ότι αυτή η εξομοίωση που οδηγεί.

Μπογδάνος: Εκει λοιπόν πού τιμήσαμε τους Ελληνες που σταμάτησαν τον διαμελισμό της Ελλάδας βρισκόταν ο Ζήσης Τζηκαλάγιας, ο βουλευτής Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας και η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου. Στη δημοκρατία, τους φασίστες, τα φασιστοειδή, τους μαύρους τύπους τους συλλαμβάνει τους δικάζει και τους καταδικάζει η πολιτεία. Είμαι αυτής της άποψης κύριε Παφίλη.

Δένδιας (σε έντονο ύφος): Δεν βρισκόμαστε εδώ για να επιστρέψουμε στο κακό παρελθόν της χώρας. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε την επιβίωση της πατρίδας μας στο μέλλον. Εγώ δεν γνωρίζω κύριε συνάδελφε ποιος παρέστη στην εκδήλωση για το Βίτσι. Γνωρίζω ότι ο πατέρας μου παρέστη στο Βίτσι.  Λέω λοιπόν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια προβολής στη σύγχρονη πολιτική ζωή των οδυνηρών στιγμών της χώρας στο παρελθόν για αποκόμιση μικροπολιτικού οφέλους είναι απαράδεκτη. Και η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι απαράδεκτη. Και η κατάθεση στεφάνου με την Χρυσή Αυγή είναι επίσης απαράδεκτη και είναι ώρα να σοβαρευτούμε γιατί η χώρα αντιμετωπίζει αυτή την ώρα εθνική απειλή. Και όσο εγώ εκπροσωπώ την κυβέρνηση εδώ δεν θα επιτρέψω να ξαναγίνει τέτοια προσπάθεια. Να είμαστε συνεννοούμενοι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA