Μενού
  • Α-
  • Α+

Κυριακή βράδυ, 18 Οκτωβρίου του 1981, 40 χρόνια πίσω. Οι εκλογές έχουν ολοκληρωθεί και οι πρώτες καταμετρήσεις των ψήφων δείχνουν Αλλαγή! «Λαός - ΠΑΣΟΚ στην εξουσία».

«Ελπίζω οι Έλληνες να μην μετανοήσουν στο μέλλον για την σημερινή τους επιλογή», είχε πει σχεδόν συντετριμμένος ο Γεώργιος Ράλλης στο «αποχαιρετιστήριο» διάγγελμά του - αφού είχε τηλεφωνήσει στον Αντρέα να τον συγχαρεί - και ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους έξω! Το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση!

Διαβάστε επίσης: Ο Ανδρέας μέσα από 10+1 εμβληματικές φράσεις του

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ακριβής στο Ραντεβού του με την Ιστορία έβαλε (προσωρινά όπως η Ιστορία απέδειξε μετά) τη Δεξιά στο Χρονοντούλαπο… 

https://www.youtube.com/watch?v=bQ1JPAkSAQMΤα αποτελέσματα του επόμενου πρωινού της 18ης Οκτωβρίου έδειξαν ΠΑΣΟΚ: 48,07 και 172 έδρες. Νέα Δημοκρατία: 35,87 και 115 έδρες και ΚΚΕ: 10,93 με 10 έδρες . Η ήττα της Δεξιάς ήταν συντριπτική!

Και ξημέρωσε ΠΑΣΟΚ με έναν πρωθυπουργό που ολόκληρη η Ελλάδα προσφωνούσε με το μικρό του όνομα: «Εμπρός Αντρέα για μια Ελλάδα νέα…».

Ο Αντρέας στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη νίκη του 1981

Και η Ελλάδα Νέα, μπορεί να πάλιωσε γρήγορα... όμως το ΠΑΣΟΚ εισήγαγε νεωτερισμούς: Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο πρώτος εκλεγμένος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης που κατέθεσε στεφάνι στην επέτειο του Πολυτεχνείου, ένα μήνα μετά την εκλογή του.

Με νόμο αναγνωρίστηκε η Εθνική Αντίσταση, ενώ καταργήθηκαν και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων.

Καταργήθηκε η Ελληνική Χωροφυλακή και η Αστυνομία Πόλεων και δημιουργήθηκε η Ελληνική Αστυνομία. Αποστρατικοποιήθηκε η ΥΕΝΕΔ και η μετονομάστηκε σε ΕΡΤ2.

Συστάθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, αναγνωρίστηκε η αποζημίωση εργατικού ατυχήματος, επεκτάθηκε η πενταήμερη εργασία και μειώθηκαν οι ώρες εργασίας σε 40. Καθιερώθηκε η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (Α.Τ.Α.) του μισθού. Θεσπίστηκε ο πολιτικός γάμος και το συναινετικό διαζύγιο. Καταργήθηκε η σχολική ποδιά και επεκτάθηκε το δικαίωμα ψήφου στους 18χρονους. Ιδρύθηκε το ΕΣΥ! Αυτά για αρχή…

https://www.youtube.com/watch?v=tnjB4eUDDo8

Πίσω στις 18 Οκτωβρίου: Στο Καστρί, στην παραδοσιακή  - εμβληματική οικία των Παπανδρέου, επικρατεί πανδαιμόνιο. Ο Ανδρέας περιμένει να μάθει τα οριστικά αποτελέσματα. Βγαίνει στον κήπο έχοντας πίσω και δεξιά του τον Κώστα Λαλιώτη. Δημοσιογράφοι, διεθνή τηλεοπτικά συνεργεία και οπαδοί περιμένουν να τον ακούσουν.  

«Σε ποια γλώσσα να μιλήσω;», λέει. 

«Στα ελληνικά, πρόεδρε, είναι η ΕΡΤ εδώ», του απαντάνε. Και ο Αντρέας μιλάει: «Όπως καταλαβαίνετε είναι μια ώρα μεγάλης συγκίνησης. ». Η Ιστορία σωπαίνει για να ακούσει καθαρά…

«Στόχος μας είναι η ευημερία του λαού»

Ο Αντρέας Παπανδρέου εκείνο το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου στο διάγγελμα νίκης είχε τονίσει: «Δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο, όπως το είχαμε τονίσει και στο παρελθόν, να οδηγήσουμε τη χώρα σε οποιαδήποτε περιπέτεια. Στόχος μας, πολιτική μας, είναι η ευημερία του λαού. Μας δώσατε ισχυρή, αυτοδύναμη πλειοψηφία στη Βουλή των Ελλήνων, ώστε να μπορέσουμε δίχως δισταγμούς και δίχως αναστολές, να προχωρήσουμε στην πραγμάτωση της Αλλαγής. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα μείνουμε στις επάλξεις αυτού του αγώνα για τη Νέα Ελλάδα, που όλοι προσδοκούμε. Μιαν Ελλάδα που θα ανήκει στον λαό της, μιαν Ελλάδα που θα τη διαφεντεύει ο λαός της.». 

Η πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ

Κι από τότε πέρασαν ακριβώς 40 χρόνια. Ο Αντρέας έχει «φύγει» εδώ και 25 χρόνια, το ΠΑΣΟΚ κάτι θυμίζει σε κάποιους, η Αλλαγή πέρασε κι έφυγε όπως ήρθε, και η Ελλάδα πράγματι ανήκει στους (λίγους και χρυσοκάνθαρους) Έλληνες! Και η ζωή συνεχίζεται…

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA