Μενού
  • Α-
  • Α+

«Ο καρκίνος είναι αρρώστια που πολεμιέται, είμαι μία από τους 500», ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη και με αυτόν τον τρόπο έκανε γνωστό ότι πάσχει από πολλαπλό μυέλωμα. Η ανακοίνωσή της - μέσω των social media ότι «500 άνθρωποι τον χρόνο διαγιγνώσκονται με Πολλαπλό Μυέλωμα στην Ελλάδα. Ένας από αυτούς είμαι πλέον κι εγώ. Δεν είναι ποτέ εύκολο να ακούς ότι έχεις καρκίνο. Ωστόσο, η ασθένεια αυτή παλεύεται και νικιέται. Κι αν ένα είναι σίγουρο, είναι πως δεν έχω κάνει ποτέ πίσω από καμία μάχη στη ζωή μου», συγκίνησε και αγκαλιάστηκε από σύσσωμη την κοινωνία και τον πολιτικό κόσμο. 

Διαβάστε ακόμηΝτόρα Μπακογιάννη: Η συγκινητική ανάρτηση Μητσοτάκη για τη μάχη της με το πολλαπλό μυέλωμα

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι μια μορφή καρκίνου του μυελού των οστών, η οποία επηρεάζει τα λευκά αιμοσφαίρια που παράγουν αντισώματα. Πριν από την ανάπτυξη των χημειοθεραπειών, ο μέσος ασθενής επιζούσε μόνο για μερικούς μήνες. Σήμερα, όμως, η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί για πολλά χρόνια, χωρίς όμως να μπορεί να ιαθεί. Οι μισοί και πλέον ασθενείς επιζούν για τουλάχιστον μια πενταετία, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου. Ακόμα καλύτερες είναι οι προοπτικές όταν ο καρκίνος εντοπίζεται σε αρχικά στάδια 

Τι λένε οι ειδικοί για το πολλαπλό μυέλωμα 

Η καθηγήτρια Αιμοτολογίας, Ειρήνη Κατωδρύτου, μιλώντας στην εκπομπή Live News του MEGA εξήγησε τι προκαλεί το πολλαπλό μυέλωμα, αναφέροντας πως πιστεύει ότι οι Έλληνες γιατροί με την κατάρτισή τους και τα μέσα που διαθέτουν, είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν την ασθένεια, ειδικά αν αυτή ανακαλυφθεί σε πρώιμα στάδια. «Το πολλαπλό μυέλωμα είναι μια μορφή καρκίνου του αίματος. Ξεκινά από τον μυελό των οστών. Εκεί υπάρχουν τα πλασματοκύτταρα, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες παράγουν τα γνωστά σε όλους αντισώματα. Σε αυτή την περίπτωση όμως, αυτά τα κύτταρα είναι παθολογικά», ανέφερε, αναλύοντας τι μπορεί να συμβεί αναλόγως και με την κατάσταση του ασθενούς. Επίσης, σημείωσε ότι στο παρελθόν μιλούσαμε για ανίατη ασθένεια, ωστόσο τα τελευταία περίπου 10 χρόνια υπάρχουν καινούρια φάρμακα που έχουν βελτιώσει θεαματικά την κατάσταση.

«Η αρρώστια είναι ανίατη, αυτό όμως που έχουμε κατορθώσει είναι να την μετατρέπουμε με τα φάρμακά μας σε χρόνια νόσο», δήλωσε για να συμπληρώσει πως λόγω της «έκρηξης» των νέων φαρμάκων, κάποιοι ασθενείς μπορεί -σε βάθος χρόνου- να πετύχουν και την ίαση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA