Μενού
  • Α-
  • Α+

Με μεγάλο ερώτημα την τελική συμμετοχή και χωρίς ξεκάθαρο φαβορί συνεχίζεται η αναμέτρηση στο Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) με τα επιτελεία των υποψηφίων να εστιάζουν πλέον στη μάχη της Αττικής. Η τροπή που έχει πάρει η πανδημία στη χώρα και ο φόβος για την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε μια μεγάλη κατηγορία ψηφοφόρων και ιδιαίτερα τους άνω των 65 που ίσως διστάσουν να μεταβούν στα εκλογικά κέντρα την ερχόμενη Κυριακή.

Διαβάστε ακόμη: Δημοσκόπηση GPO: Πάνω από 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, κερδισμένος ο Λοβέρδος στο ΚΙΝΑΛ

Τα επιτελεία των υποψηφίων στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ συγκλίνουν στην εκτίμηση για μια συμμετοχή που θα περιστρέφεται γύρω από τους 200.000 ψηφοφόρους, λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τον αριθμό αυτών που ψήφισαν το 2017 όσο και το ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει η μάχη μέχρι στιγμής σε επίπεδο κοινωνίας. Μια συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες μεταξύ των υποψηφίων περιστρέφεται γύρω από το εάν η πανδημία μπορεί να αποθαρρύνει ένα ποσοστό δυνητικών ψηφοφόρων από την κάλπη, με το ερώτημα να αφορά κυρίως τους ψηφοφόρους των μεγαλύτερων ηλικιών.

Η συζήτηση περί ηλεκτρονικής ψηφοφορίας έκλεισε πριν ουσιαστικά ανοίξει, καθώς ούτε τα χρονικά περιθώρια υπήρχαν, ούτε κλειστό μητρώο υπάρχει μεταξύ των υποψηφίων, ενώ χθες αποφασίστηκε πως τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών, ο υπεύθυνος του εκλογικού κέντρου καθώς και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων που θα παραμένουν εντός του εκλογικού κέντρου, υποχρεωτικά πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test τελευταίου 48ωρου.

Συζήτηση για συμμετοχή εμβολιασμένων ή μη στην εκλογική διαδικασία δεν έχει και ούτε φαίνεται πως θα ανοίξει μέχρι τις κάλπες. Απαρατήρητο δεν περνά το γεγονός ότι το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει μια αύξηση στα ποσοστά του, γεγονός που εξηγείται τόσο από την συσπείρωση που προκαλούν οι ψηφοφόροι όλων των υποψηφίων όσο και από την συγκίνηση που έχει προκαλέσει ο απροσδόκητος χαμός της Φώφης Γεννηματά αλλά και το ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει η μάχη για την ηγεσία, στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά από δυόμισι χρόνια.

Την Δευτέρα (29/11) το debate των πέντε υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ

Αύριο το βράδυ (29/11)  πάντως οι πέντε υποψήφιοι πλην Γιώργου Παπανδρέου θα έχουν την ευκαιρία να διασταυρώσουν τα τηλεοπτικά τους ξίφη στην δημόσια τηλεόραση στο debate με τη συμμετοχή των δημοσιογράφων Παύλου Τσίμα, Γιώργου Κουβαρά και Τάσου Παππά. Οι πέντε υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν απευθείας διάλογο και να θέσουν ερωτήσεις στους συνυποψηφίους τους, ενώ οι θεματικές ενότητες του debate είναι

  1. Η διαχείριση κρίσεων (πανδημία και κράτος πρόνοιας - Οικονομική κρίση - Κλιματική αλλαγή - Ενεργειακή κρίση - Δημογραφικό)
  2. Εξωτερική πολιτική (Εθνικά θέματα - Η σχέση με την Τουρκία - Μεταναστευτικό),
  3. Δημοκρατία - Θεσμοί - Δικαιοσύνη - Πολιτικό Σύστημα - Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση - Νέες τεχνολογίες και
  4. Η  θέση του Κινήματος Αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό - Πολιτική, εκλογική στρατηγική και συμμαχίες - Η σχέση με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ - Το μέλλον της παράταξης - Η ελληνική και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία - Η επόμενη μέρα. Η πέμπτη ερώτηση θα τεθεί εκτός θεματικού πλαισίου

Τα διλήμματα των υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ

Οι μετρήσεις δείχνουν πως κανένας υποψήφιος δεν έχει καταφέρει να καταγράψει μέχρι στιγμής ένα σαφές προβάδισμα, αφού οι κκ. Ανδρουλάκης, Λοβέρδος και Παπανδρέου εμφανίζονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλον. Οι δημοσκόποι πάντως που έχουν κάνει μετρήσεις για την εκλογή διευκρινίζουν πως είναι μικρό το δείγμα ώστε να δώσουν μικρά περιθώρια σφάλματος, ενώ άλλοι εκφράζουν έντονους μεθοδολογικούς προβληματισμούς για τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αναφορικά με την ακρίβεια της πρόβλεψης που μπορεί να πετύχουν.

Σε κάθε περίπτωση στο πολιτικό πεδίο, οι τρεις υποψήφιοι έχουν θέσει τα βασικά διλήμματα της κάλπης: Σε ό,τι αφορά τον Ανδρέα Λοβέρδο φαίνεται πως το ζήτημα της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του Κινήματος Αλλαγής σε επίπεδο αρχηγού αναδύεται ως κυρίαρχο και στόχο έχει τον συνυποψήφιό του, Νίκο Ανδρουλάκη, που όντας ευρωβουλευτής δεν θα μπορέσει να ηγηθεί του κόμματος στη βουλή, εφόσον εκλεγεί αρχηγός.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πλευρά του τονίζει πως το θέμα τείνει να γίνει η κεντρική καμπάνια άλλων συνυποψηφίων του και απαντά (ΕΡΤ) πως «αυτό που θέλουν τα μέλη και η φίλοι μας είναι ποιος θα ηγηθεί της προσπάθειας, να χτιστεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό. Πώς το κόμμα μας θα ξαναγίνει πλειοψηφικό ρεύμα. Αυτό είναι το διακύβευμα στις 5 και 12 Δεκεμβρίου», ενώ πρόσθεσε ότι «αν κάποιοι θεωρούν ότι οι υποψήφιοι θα έπρεπε να είναι μόνον βουλευτές, καλό θα ήταν να το πουν στην αρχή της διαδικασίας και όχι προς το τέλος. Αυτό για μένα είναι λάθος και δείχνει και μια στρατηγική, η οποία δεν είναι θεσμική».

Για τον Γιώργο Παπανδρέου, η απάντηση στο ερώτημα του εάν ο ίδιος πρόκειται να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ αναδύεται ως βασικό πολιτικό μήνυμα της δικής του καμπάνιας, με τον ίδιο πάντως να δηλώνει πως «κλείνει την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι σήμερα, εκτός και αν αλλάξει».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA