Μενού
  • Α-
  • Α+

Παρακολουθήστε σε Live Streaming την τηλεμαχία με τους πέντε εκ των έξι υποψηφίων για την προεδρία στο ΚΙΝΑΛ. Τις θέσεις τους θα παρουσιάσουν οι Νίκος ΑνδρουλάκηςΠαύλος ΓερουλάνοςΧάρης ΚαστανίδηςΑνδρέας Λοβέρδος και Παύλος Χρηστίδης (με αλφαβητική σειρά) ενώ δε θα συμμετάσχει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Διαβάστε ακόμη: Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ανανέωση παντού ή... σάντουιτς!

Σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί η διάρκεια κάθε δημοσιογραφικής ερώτησης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30 δευτερόλεπτα και οι απαντήσεις το 1,5 λεπτό. Τις ερωτήσεις θα θέσουν οι δημοσιογράφοι Παύλος Τσίμας, Τάσος Παππάς και Γιώργος Κουβαράς, ενώ η Αντριάνα Παρασκευοπούλου θα κάνει την πρώτη και την καταληκτική ερώτηση της τηλεμαχίας.

Ενότητα 1: Διαχείριση κρίσεων (πανδημία και κράτος πρόνοιας - Οικονομική κρίση - Κλιματική αλλαγή - Ενεργειακή κρίση - Δημογραφικό)

Για την πανδημία και το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα σε περίπτωση που αναλάβει την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ, ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε: «Μιλάω ως πρώην υπουργός Υγείας. Η κυβέρνηση έλαβε μέτρα αφού πέρασε ο κατάλληλος χρόνος. Είμαι ο πρώτος βουλευτής που είπε να γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός. Το κόμμα μου το δέχτηκε τον Μάρτιο και η κυβέρνηση τον Ιούνιο. Δεν έχει αποσύρει από την αγορά τα φθηνά rapid test που υποτίθεται ότι ανιχνεύουν τον ιό και δεν τον ανιχνεύουν! Το θέμα της πανδημίας μας αφορά όλους, συζητάμε με όλους στη Βουλή. Το να λες υπερβολές όμως όπως ξεσκαρτάρισμα της AstraZeneca… Εγώ δεν είμαι σύμφωνος». «Έχουμε περισσότερους νεκρούς απ’ ότι στην εισβολή της Κύπρου. Προτείνω να αποσυρθούν τα φθηνά rapid test», σχολίασε σε άλλο σημείο του ντιμπέιτ ο κ. Λοβέρδος. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε: «η Ελλάδα θρηνεί, ζούμε τραγικές στιγμές με την πανδημία και υπάρχουν ευθύνες σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Η χώρα χρειάζεται υπευθυνότητα, συνέπεια. Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να περνά ότι περνούσε η δυτική Ευρώπη χωρίς το εμβόλιο». «Πρέπει να διακρίνουμε ανάμεσα στην έννοια της συνεργασίας και της εθνικής συννενόησης», σχολίασε ο Χάρης Καστανίδης. 

Από την πλευρά του ο Παύλος Χρηστίδης σημείωσε: «είναι ξεκάθαρο ότι η κρίση που δημιουργήθηκε 2007-2008 έχει υπογραφή ΝΔ και κλήθηκε να τη διαχειριστεί κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που τότε η Αξιωματική Αντιπολίτευση πετροβολούσε τον πυροσβέστη. Έχυσε δηλητήριο στις φλέβες του λαού. Αυτό μας ταλαιπωρεί μέχρι και σήμερα. Χρειάζεται μια διαφορετική στρατηγική για την πατρίδα μας για να βγάλουμε τους πολίτες μπροστά». 

«Έχουμε διαχειριστεί οι περισσότεροι από εμάς κρίσεις. Η χειρότερη που αντιμετώπισα εγώ ήταν το 2010 με τον τουρισμό. Τότε κάναμε συνεργασίες μεταξύ όλων των φορέων, έγινε μεγάλη ομάδα κρούσης», ανέφερε ο Παύλος Γερουλάνος.

Ενότητα 2: Εξωτερική πολιτική (Εθνικά θέματα - Η σχέση με την Τουρκία – Μεταναστευτικό)

«Εγώ είμαι πατριώτης. Οι Πρέσπες, είμαι αρνητικός και παραμένω. Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, πρέπει να δώσουμε οικονομικά κίνητρα για να μείνουν οι πολίτες στην παραμεθόριο», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος που «κάρφωσε» δύο φορές υποψήφιο για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ ρωτώντας «ποιος ήταν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών». 

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Τουρκία ασφυκτιά στη συνθήκη της Λωζάνης. Έχει στοχεύσεις αναθεωρητικές και η Ελλάδα πιστεύει στο διεθνές δίκαιο. Για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μπορούμε να φτάσουμε στο Διεθνές Δικαστήριο γιατί είναι δίκαιο. Η Τουρκία εργαλειοποίησε το προσφυγικό στον Έβρο, μας απειλούν αξιωματούχοι της Τουρκίας για την Γαλάζια Πατρίδα. Πιστεύω ότι τα ελληνικά πολιτικά κόμματα πρέπει να έχουν ενιαία πολιτική στρατηγική», είπε Παύλος Χρηστίδης και για τη Συμφωνία των Πρεσπών σχολίασε: «Είμαι πολύ περήφανος που η Φώφη Γεννηματά κράτησε αυτή τη στάση στη συμφωνά. Είπε όχι χωρίς ακρότητες για τα κενά στη συμφωνία. Η ουσία του ζητήματος είναι να δούμε πως θα ενισχύσουμε τη δική μας στρατηγική. Στο τρίγωνο του Έβρου 17 χωριά δεν είχαν ούτε μία γέννηση για ένα χρόνο». 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε: «χρειαζόμαστε μία ολοκληρωμένη πολιτική η Ευρώπη να κάνει επενδύσεις στην Αφρική για να δημιουργηθούν νησίδες σταθερότητας. Όταν υπάρχει εμπόλεμη ζώνη να έχουν καταφύγιο. Στην Ελλάδα έχουμε κάνει λάθη. Δεν μπορούν τα σύνορά μας να δέχονται υβριδικό πόλεμο. Πρέπει να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα». 

«Η ΕΕ ειδικά στο θέμα που αφορά την Πολωνία και την Ουγγαρία ανοίγει ένα τεράστιο θέμα. Δεν έχουμε κάνει μία σοβαρή συζήτηση πως μένουν στην ΕΕ που έχουν κάνει τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σκουπίδια. Η μεγαλύτερη επιτυχία ήταν η είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς λύση Κυπριακού. Χρειαζόμαστε ένα νέο Ελσίνκι», ανέφερε ο Παύλος Γερουλάνος ενώ ο Χάρης Καστανίδης τόνισε «μία παράμετρος είναι να βρούμε ξανά τη δυνατότητα να μετατρέψουμε τις ελληνοτουρκικές σε ευρωτουρκικές σχέσεις». 

«Η προσαρμογή της χώρας στις αποφάσεις του συμβουλίου της Ευρώπης έβαλε και εμένα να συντάσσομαι με την πλειοψηφία και να ζητώ την κατάργηση της θανατικής ποινής» είπε ο κ. Λοβέρδος απαντώντας σε σχετική ερώτηση και σχολίασε στη συνέχεια: «η αυστηροποίηση των ποινών είναι ο βασικός κανόνας για τα αδικήματα. Όποιος φιλοσοφεί σε αυτό είναι μακριά από τους πολίτες». «Είμαι πάντα μαζί με το ΠΑΣΟΚ σε όλες τις εκλογικές μάχες», ανέφερε επίσης. 

Ενότητα 3: Δημοκρατία - Θεσμοί - Δικαιοσύνη - Πολιτικό Σύστημα - Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση - Νέες τεχνολογίες

Για την περιβόητη δήλωση για τη θανατική ποινή ήταν η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος στην τρίτη ενότητα του debate. «Πράγματι ως καθηγητής είχα υποστηρίξει την θανατική ποινή. Ωστόσο η αλλαγή του Συντάγματος του 2001 έφερε κι εμένα να συντάσσομαι με την πλειοψηφία και να ψηφίζω την κατάργηση της θανατικής ποινής. Επί της αρχής η παράταξή μου ψήφισε πρόσφατα παρών. Δυόμιση χρόνια κλαίμε στις τηλεοράσεις όταν βιάζεται μια γυναίκα κι όταν ψηφίσαμε, η παράταξή μου είπε παρών. Πρέπει να αυστηροποιηθούν οι ποινές» τόνισε.

Για την αυστηροποίηση των ποινών διαφώνησε ο Χάρης Καστανίδης. «Διαφωνώ απόλυτα -έχω κάνει και δημόσια δήλωση- με τον Ανδρέα στο θέμα της αυστηροποίησης των ποινών. Η αυστηροποίηση των ποινών ίσχυε μέχρι το 2019, αλλά οι ανθρωποκτονίες δεν μειώθηκαν, αυξήθηκαν στη διάρκεια του χρόνου. Χρειάζονται προληπτικές δομές», τόνισε ο Χάρης Καστανίδης.

Ο Παύλος Χρηστίδης παρομοίωσε τη Δημοκρατία με τον... έρωτα. «Η Δημοκρατία είναι σαν τον έρωτα, πρέπει να την κρατάς συνεχώς ζωντανή. Η συντριπτική πλειοψηφία των υπογραφών που μάζεψα ήταν μέσα από τα social media. Όπως παντού υπάρχει κάποιο πρόβλημα, πρέπει να βλέπουμε πώς ξεπερνάμε το πρόβλημα. Πρέπει να αντιμετωπιστούν τα fake news, που αντιμετώπισε η παράταξη μας. Εδώ διαμορφώνουμε νέες συνθήκες για τη Δημοκρατία μας» ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως: «Τα κόμματα σε δύσκολα σταυροδρόμια παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον τους. Οι πολίτες θα επιλέξουν ποιο είναι το μέλλον μας… Εγώ ζητώ από τους πολίτες να μου δώσουν την ευκαιρία να ξαναφτιάξουμε ισχυρή την παράταξη μας. Ο άνθρωπος αυτός θα είναι μία επιλογή που θα γίνει μαζί με την Κ.Ο».

Τέλος, ο Παύλος Γερουλάνος χαρακτήρισε «άρρωστο» το πολιτικό σύστημα της χώρας. Συγκεκριμένα είπε πως: «Έχουμε ένα βαθύτατα άρρωστο πολιτικό σύστημα. Όλες οι παθογένειες επαναλαμβάνονται γιατί όλοι αρνούνται να αλλάξουν το σύστημα. Η αιτία είναι ότι συγκεντρώνεται η εξουσία στα χέρια πολύ λίγων ανθρώπων».

Ενότητα 4: Η θέση του Κινήματος Αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό - Πολιτική, εκλογική στρατηγική και συμμαχίες - Η σχέση με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ - Το μέλλον της παράταξης - Η ελληνική και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία - Η επόμενη μέρα

Αισιόδοξος για το μέλλον του Κινήματος Αλλαγής εμφανίστηκε στην τέταρτη ενότητα του debate ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Την κυβερνητική λύση την προτείνει ο κ. Τσίπρας. Η ΝΔ δεν το ‘χει κάνει. Εγώ λέω όχι στο μικρό ΚΙΝΑΛ που σκοτώνει το μεγάλο ΠΑΣΟΚ. Έχω βάλει σκοπό να γίνουμε ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ. Ο λαός έχει τρεις κυβερνητικές προτάσεις και η μία από αυτές είναι η δική μας. Στις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι δυνητικά ένα ποσοστό 42% μπορεί να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Εγώ καλοδέχομαι αυτούς που θα έρθουν να ψηφίσουν από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να αλλάξουμε πολιτικές» πρόσθεσε ενώ αναφέρθηκε στη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου «το ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίζεται» σχολιάζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κίνημα εξουσίας.

«Θέλω να έρθουν να ψηφίσουν όλοι οι δημοκράτες πολίτες αλλά και όσοι δεν ψήφιζαν τα προηγούμενα χρόνια γιατί θεωρούσαν ότι όλα τα κόμματα είναι το ίδιο. Θέλουμε να εμπνεύσουμε ανθρώπους που θα μείνουν στην παράταξη και να ξαναβάλουμε τον καθημερινό πολίτη στο επίκεντρο» τόνισε ο κ. Χρηστίδης.

«Πρέπει να πετάξουμε στον κάδο των αχρήστων ό,τι πλήγωσε τον ελληνικό λαό και να μιλήσουμε τη γλώσσα της σοσιαλδημοκρατίας» τόνισε από τη πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνοντας λόγο για «πληγωμένη παράταξη.

«Όσο η εξουσία είναι συγκεντρωμένη τόσο θα συγκεντρώνεται και ο πλούτος. Οποιοδήποτε φορέας θα πρέπει να λογοδοτεί προς την κυβέρνηση και προς τον πολίτη. Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε μία νέα χρεοκοπία» είπε ο Παύλος Γερουλάνος.

Τέλος, στην ερώτηση ποιο ΠΑΣΟΚ προτιμά ο Χάρης Καστανίδης, ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ απάντησε «Υπάρχουν σημαντικες μεταρρυθμίσεις στο ΠΑΣΟΚ ανάλογα με την εποχή. Οπότε δεν κάνω διακρίσεις».

Ενότητα 5: Ελεύθερη ερώτηση εκτός θεματικού πλαισίου

Σε ερώτηση για πιθανή συνεργασία του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε πως: «Έχω ένα βιογραφικό ενότητας. Το 2015 δεν κέρδισα, έμεινα εκεί και έδωσα τις μεγαλύτερες μάχες. Δεν κατέβηκα ποτέ υποψήφιος με άλλο κόμμα».

Ο Παύλος Χρηστίδης ρωτήθηκε για τον λόγο για τον οποίο η σοσιαλδημοκρατία υποχώρησε σχεδόν σε όλη την ευρώπη τα τελευταία χρόνια και αν αυτό είναι επειδή... «συνθηκολόγησε» με το νεοφιλελευθερισμό. Ο υποψήφιος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ απάντησε πως η σοσιαλδημοκρατία έχασε την ευκαιρία και σχολίασε συγκεκριμένα πως: «Όταν μία γυναίκα ερωτάται από τον υποψήφιο εργοδότη της αν σκοπεύει να μείνει έγκυος κάτι δεν πάει καλά. Η δικιά μας γενιά δεν μπορεί να ονειρευτεί. Αυτό είναι βαθιά άδικο και βαθιά άνισο».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντώντας για την «νοσταλγία του ΠΑΣΟΚ και του πλούτου» απάντησε πως: «Κάθε χώρα στο παρελθόν είναι μία άλλη χώρα. Πρέπει να κρατήσουμε τα θετικά της μεταπολίτευσης. Ήταν μία εποχή σταθερότητας, ευημερίας. Σημαντικά λάθη που έκανε κυρίως η ΝΔ τα πλήρωσε όλη η χώρα και εμείς ως κυβέρνηση. Η χώρα μπορεί να διαμορφώσει μία ανταγωνιστική οικονομία».

Τέλος, ερώτηση για την υπόθεση Novartis δέχθηκε ο Χάρης Καστανίδης και απάντησε πως: «Προφανώς και είναι σκάνδαλο η υπόθεση Novartis. Και υπάρχει σκάνδαλο με την έννοια ότι υπήρξαν κύκλοι μη πολιτικοί που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση αυτής της εταιρείας. Υπάρχει όμως και πολιτική πλευρά. Από δύο διαδοχικές κυβερνήσεις χρησιμοποιήθηκαν μεθοδεύσεις που παραβίασαν στοιχειώδεις ποινικούς κανόνες».

Τελευταία ενότητα: Ο κάθε υποψήφιος απευθύνει μια ερώτηση σε όποιον συνυποψήφιό του επιλέξει ο ίδιος

Στην τελευταία ενότητα στο debate για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ την παράσταση έκλεψε ο Χάρης Καστανίδης ο οποίος επέλεξε να μην κάνει καμία ερώτηση σους συνυποψηφίους του αφού τους... αγαπά όλους και τους θεωρεί όλους άξιους και θα πάνε στις εκλογές όλοι μαζί με ενότητα. Προσπάθησε να κάνει μια άτυπη τοποθέτηση αλλά έπεσε πάνω στην Αντριάννα Παρασκευοπούλου η οποία (ευγενικά) του αφαίρεσε τον λόγο και έδωσε την σειρά του στον επόμενο υποψήφιο.

    Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Τι δείχνουν τα νούμερα των μετρήσεων

    Όλο το τελευταίο διάστημα οι δημοσκόποι υπήρξαν προσεκτικοί στο να διατυπώσουν άποψη για το ποιος προηγείται καθαρά στην κούρσα για την εκλογή Προέδρου, εξηγώντας πως μεγαλύτερη πρόκληση αποτελεί η πρόβλεψη των ψηφοφόρων που τελικά θα προσέλθουν στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή.

    Στη μέτρηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ, στο δείγμα των ερωτηθέντων που ψήφισαν ΚΙΝΑΛ στις τελευταίες εθνικές εκλογές, δηλώνουν πως σκοπεύουν να το ξαναψηφίσουν στις επόμενες και δηλώνουν διάθεση συμμετοχής στις εσωκομματικές διαδικασίες, η μάχη είναι αμφίρροπη, με το 30% να αναφέρει ότι προτιμά για πρόεδρο της παράταξης τον Ανδρέα Λοβέρδο, το 29% τον Γιώργο Παπανδρέου και το 28% τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ στο 5% βρίσκονται Χάρης Καστανίδης και Παύλος Χρηστίδης και στο 2% ο Παύλος Γερουλάνος. Σημειώνεται ότι στο εν λόγω ερώτημα το περιθώριο σφάλματος αγγίζει το 6,6%.

    Google News

    Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    BEST OF LIQUID MEDIA