Μενού
  • Α-
  • Α+

Το debate για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ τελείωσε με τους 5 υποψηφίους να μετρούν τα κέρδη τους από την τηλεοπτική παρουσία τους στο ακροατήριο της Κεντροαριστεράς την ώρα που στα γραφεία του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη «ανέτειλε» ξανά ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε ακόμη: Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Χωρίς καθαρό νικητή, οι υποψήφιοι στόχευσαν στο κοινό τους στο debate 

Αν και έχουν μεσολαβήσει 31 χρόνια από το πρώτο ελληνικό debate με τη συμμετοχή των Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου και Χαρίλαου Φλωράκη, οι Ελληνες πολιτικοί, παρά την προετοιμασία τους, δείχνουν να δυσκολεύονται, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, να παρουσιάσουν την ιδανική εικόνα τους, που θα αναδείξει τα ηγετικά χαρακτηριστικά τους. 

Διαβάζοντας μέσα από τις εκφράσεις του προσώπου τους και εν γένει από τη γλώσσα του σώματός τους ο φυσιογνωμιστής Εβαν Γεωργουλάκης, μιλώντας στο Reader, σκιαγραφεί το προφίλ των 5 υποψηφίων καταγράφοντας τα επικοινωνιακά στοιχεία, που τους έδωσαν πόντους αλλά και τους στοίχισαν στο debate. «Τα χαρακτηριστικά του προσώπου δείχνουν τις βαθύτερες τάσεις και προδιαθέσεις του ατόμου ενώ οι μικροεκφράσεις, οι χειρονομίες, η γλώσσα του σώματος δηλαδή, υποδηλώνουν την παρούσα συναισθηματική κατάσταση. Οι κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Χρηστίδης έχουν πιο κλειστά χαρακτηριστικά, συσταλμένα μέσα στις κόγχες. Είναι πιο εσωστρεφείς στο πώς βγάζουν τα συναισθήματά τους. Από την άλλη, οι κ.κ. Παύλος Γερουλάνος και Νίκος Ανδρουλάκης έχουν λιγότερη τονικότητα στα χαρακτηριστικά τους και εμφανίζουν μια πιο ήπια εικόνα». 

«Πιο συναισθηματικός ο Ανδρέας Λοβέρδος»

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργουλάκης αναφέρει ότι «ο κ. Λοβέρδος έχει έντονα χαρακτηριστικά, είναι πιο συναισθηματικός. Εχει έντονη μύτη, που δίνει έντονο "εγώ". Ηταν άνετος στην κάμερα. Οι χειρονομίες του είναι πιο επιθετικές, χρησιμοποιεί αρκετά τα χέρια του και κατά την ομιλία του συστέλλει τα μάτια του», χαρακτηριστικό που κατά την εκτίμησή του, «δείχνει ένα άτομο που θέλει να κρατήσει κάτι για τον εαυτό του». 

«Λιτές οι εκφράσεις που κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης»

Οσον αφορά στην παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στο debate, ο κ. Γεωργουλάκης εστιάζει στα ήπια χαρακτηριστικά του προσώπου του με τις εκφράσεις του να υποδηλώνουν πολιτικό χαμηλών τόνων. «Οι εκφράσεις του ήταν πιο λιτές. Δεν έκανε τόσο έντονες χειρονομίες όσο οι υπόλοιποι. Ηταν πιο λιτές, πιο σταθερές. Αυτό δίνει κάποια υποσυνείδητα μηνύματα εμπιστοσύνης, απλότητας, σταθερότητας». 

Αγχωμένος έως «παγωμένος» ο Παύλος Χρηστίδης λόγω τρακ

Αγχωμένος έως «παγωμένος» εμφανίστηκε ο Παύλος Χρηστίδης. «Εχει και αυτός πιο συσταλμένα χαρακτηριστικά, όχι τόσο έντονα, και γενικά ήταν πιο σφιγμένος, πιο παγωμένος. Χρησιμοποίησε περισσότερο ξύλινη γλώσσα. Δεν ήταν τόσο ανθρώπινος. Δεν απαντούσε τόσο πολύ στους συνομιλητές του. Ηταν παγωμένος και κοιτούσε μονίμως στην κάμερα σαν να μην συμμετείχε στη διαδικασία. Ηταν πιο πολύ προεκλογικός ο λόγος του. Ισως ήταν αμηχανία, ίσως ήταν τρακ».

Παύλος Γερουλάνος: «Πιο εγκεφαλικός και συναισθηματικός»

Στο μεταξύ, από φυσιογνωμικής άποψης ο Παύλος Γερουλάνος «είναι πιο εγκεφαλικός και συναισθηματικός. Δεν είναι τόσο έντονο το σαγόνι του όπως είναι του κ. Καστανίδη. Εχει κίνηση στον τρόπο, που μιλάει, είναι πιο φυσικός και εκφραστικός, έχει διάδραση. Στον 6ο όμως γύρο του debate, που είχε ερώτηση και απάντηση με τους συνομιλητές του φάνηκε να είναι λίγο αμήχανος. Οταν οι άλλοι απαντούσαν σε μία ερώτησή του περίμενε να ακούσει τι θα πουν πάνω σε μία διατύπωσή του. Το στόμα του έπαιζε, τα μάτια του είχαν κινητικότητα προς τα κάτω. Εδειχνε μία ανασφάλεια, μία αμηχανία όταν ήταν στην αντιπαράθεση με τους συνομιλητές του. Ενώ στην ερώτηση-απάντηση προς τον δημοσιογράφο ήταν πιο άνετος», επισημαίνει ο κ. Γεωργουλάκης. 

Χάρης Καστανίδης: «Πιο ενστικτώδης και εγκεφαλικός»

Αναφορικά  με τον Χάρη Καστανίδη, «πρόκειται για μία εντελώς διαφορετική φυσιογνωμία με πλατιά χαρακτηριστικά. Είναι ενστικτώδης, εγκεφαλικός, πιο πολύ της δράσης, της πράξης. Από τη γλώσσα του σώματος διέκρινε χαρακτηριστικά επιβολής. Χρησιμοποιούσε, όπως ο κ. Λοβέρδος το δείκτη του χεριού του και τη γροθιά του πολλές φορές. Εχει ένταση, έχει πάθος. Προσπαθούσε να το μαζέψει λίγο αλλά του έβγαινε. Από την άλλη ενώ ήταν σταθερή η κίνησή του έβλεπες ότι τα μάτια του κοίταζαν συνέχεια δεξιά και αριστερά, κάτι που δεν εμπνέει πολύ εμπιστοσύνη στο μήνυμα, που μεταφέρει σε κάποιον άλλο. Είχε υπονοούμενα μηνύματα». 

Οι «καυτές πατάτες» του debate και το ενωτικό μήνυμα

Ο κ. Γεωργουλάκης θεωρεί ότι οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ ήταν προετοιμασμένοι για το debate, με κάποιους εξ αυτών να έχουν αρκετή πείρα. «Οι νεότεροι δεν ήταν πολύ προετοιμασμένοι. Ηταν λίγο μαζεμένοι και νομίζω ότι φάνηκε στον τρόπο που εκφράζονταν, ιδίως ο κ. Χρηστίδης, ο οποίος ήταν αρκετά πιο παγωμένος. Από εκεί και πέρα ήταν περίεργη η όλη κατάσταση γιατί έπρεπε να δείξουν ενωτικό χαρακτήρα, έπρεπε να δείξουν ότι διαφοροποιούνται με τους άλλους. Και νομίζω ότι ο κ. Λοβέρδος το είχε αποφασίσει να δείξει ότι διαφέρει σε σχέση με τους άλλους υποψηφίους και έθετε και θέματα, που ήταν "καυτές πατάτες", για να απαντήσουν οι υπόλοιποι. Σίγουρα, όμως, κάποιοι από τους υποψηφίους θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη επικοινωνία, καλύτερη εικόνα. Πιο φυσική. Ο κ. Χρηστίδης αλλά και ο κ. Καστανίδης δεν έβγαλαν προς τα έξω την καλύτερη εικόνα τους. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στα σημεία για όλους».  

Ευρύτερα, ο Ελληνοαμερικανός φυσιογνωμιστής παρατηρεί ότι ένα συχνό και σοβαρό λάθος στην προσπάθεια οικοδόμησης της δημόσιας εικόνας των πολιτικών είναι ότι αυτή βασίζεται σε μία κλισέ πρότυπο. «Ο καθένας έχει μία ιδιαιτερότητα. Το θέμα είναι να βρούμε την καλύτερη εκδοχή του κάθε ατόμου με τα ιδιαίτερα στοιχεία του. Να βγαίνει πιο ειλικρινής, πιο απλός και κατανοητός φυσικά στον κόσμο. Αποφασίζουμε με βάση αυτόν, που μας αρέσει υποσυνείδητα, στην ουσία με βάση αυτό που ταιριάζει με τον εαυτό μας ή κάτι που θαυμάζουμε. Οπότε υπάρχουν πολίτες, που θα ταυτιστούν με τις συγκεκριμένες προσωπικότητες των υποψηφίων. Ανάλογα με τα μηνύματα, που εκπέμπει κάθε υποψήφιος προσεγγίζει ή δημιουργεί αρνητικά μηνύματα για αυτούς, που είναι από την αντίθετη πλευρά». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA