Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τη διαφορά από τον δεύτερο της διαδικασίας, Γιώργο Παπανδρέου, να αγγίζει το 10% ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου για την εκλογή του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος, κατάφερε να συγκεντρώσει την προτίμηση του 37% όλων όσοι έσπευσαν να ψηφίσουν την πρώτη Κυριακή και πλέον αποτελεί το μεγάλο φαβορί ώστε να αναλάβει τα ηνία του κόμματος, μετά από τον β' γύρο της διαδικασίας στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, την ερχόμενη Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τα μηνύματα της κάλπης - Η κεντροαριστερά αναζητά τον ηγέτη της ανάμεσα σε Ανδρουλάκη, Παπανδρέου

Η μεγάλη δύναμη του Νίκου Ανδρουλάκη αποδείχθηκε η περιφέρεια - με πάνω από 55% στην Κρήτη και να νησιά- καθώς εκεί πρώτευσε με τον Γιώργο Παπανδρέου να έχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στη δυτική Ελλάδα και τον τρίτο -και εκτός δεύτερης Κυριακής- Ανδρέα Λοβέρδο να συγκεντρώνει την περισσότερη δύναμή του στην Αττική. Την ίδια στιγμή, οι άλλοι τρεις υποψήφιοι, Παύλος Χρηστίδης, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Γερουλάνος, συγκέντρωσαν περί το 3% ο καθένας.

Περισσότεροι από 270.000 πολίτες βρέθηκαν την Κυριακή στις κάλπες αριθμός ρεκόρ που έχει γεμίσει αισιοδοξία τους ανθρώπους του ΚΙΝΑΛ. Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως χρειάστηκε να παραταθεί το κλείσιμο της κάλπης κατά μία ώρα, ενώ σε πολλές περιοχές χρειάστηκε ακόμα περισσότερος χρόνος καθώς οι ουρές των ψηφοφόρων ήταν μεγάλες. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, αυτό δείχνει, την ολική επαναφορά του ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ στην πολιτική σκηνή.

Τα δεδομένα και οι συνεργασίες για τον δεύτερο γύρο

Εκείνο που πλέον έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι οι συσχετισμοί αλλά και οι συνεργασίες εν όψει του δεύτερου γύρου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι βουλευτής του κόμματος κάτι που σημαίνει πως σε περίπτωση νίκης του θα πρέπει να βρεθεί και το πρόσωπο που θα εκπροσωπεί το ΚΙΝΑΛ στο κοινοβούλιο. Αυτό άλλωστε το είχε επισημάνει πολλάκις ο Ανδρέας Λοβέρδος σημειώνοντας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου πως πρέπει να εκλεγεί βουλευτής που θα δώσει τη μάχη μέσα στη βουλή απέναντι σε Μητσοτάκη και Τσίπρα. Με αυτό το δεδομένο είναι πολύ πιθανό να υπάρξει στήριξη στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί επίσης καλές πολιτικές σχέσεις τόσο με τον Παύλο Γερουλάνο όσο και με τον Χάρη Καστανίδη που είναι πολύ πιθανό να τον στηρίξουν τη δεύτερη Κυριακή. 

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον γραμματέα του Κινήματος, Παύλο Χρηστίδη, δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον κ. Ανδρουλάκη, διαθέτει όμως έναν πυρήνα υποστηρικτών στη νεολαία που θα μπορούσαν – με ηλικιακούς όρους – να στηρίξουν πιο εύκολα μια υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Οι αντιδράσεις των υποψηφίων

«Η Δημοκρατική παράταξη επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει» ανέφερε στις πρώτες του κουβέντες ο νικητής του πρώτου γύρου, Νίκος Ανδρουλάκης και δεσμεύτηκε παράλληλα ότι θα τηρήσει την εντολή της βάσης για αυτονομία , ενότητα και ανανέωση. «Δύναμή μου είναι η βάση της παράταξης» είπε.

«Την άλλη Κυριακή οι πολίτες που σήμερα μας τίμησαν με τη μεγαλειώδη συμμετοχή τους αποφασίζουν για την τύχη της παράταξης», υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου συμπληρώνοντας πως «αποφασίζουν για το μέλλον. Αποφασίζουν για την πορεία του κινήματος μας. Αποφασίζουν για τις αξίες της και την προοδευτική της ταυτότητα».

«Συνεχίζω δυνατά με σεμνότητα κι ενότητα. Η δημοκρατική παράταξη -το ΠΑΣΟΚ- έχει μέλλον» ήταν το πρώτο σχόλιο του Ανδρέα Λοβέρδου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA