Μενού
  • Α-
  • Α+

Με το βλέμμα στην 12η Δεκεμβρίου, την δεύτερη Κυριακή των εκλογών του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου, έχουν ξεκινήσει μία προσπάθεια αποκωδικοποίησης των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου που τους έστειλαν στην τελική αναμέτρηση για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Βασική σκέψη είναι η συμμετοχή έκπληξη των ψηφοφόρων, που ξεπέρασε και την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη, και επόμενος στόχος οι 276.000 πολίτες να επιστρέψουν στις κάλπες και στον δεύτερο γύρο. Από εκεί και πέρα αναπόφευκτες είναι οι διεργασίες που ξεκινούν από σήμερα και θα διαρκέσουν 7 ημέρες, ώστε να φανούν οι προθέσεις των υπόλοιπων τεσσάρων υποψηφίων που δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο.

Διαβάστε ακόμη: Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Το Twitter βάφτηκε στο πράσινο του ΠΑΣΟΚ και ο ήλιος... ανέτειλε

Ο Ανδρέας Λοβέρδος προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι θα ανακοινώσει ξεκάθαρα ποιον υποψήφιο θα στηρίξει στην περίπτωση που δεν προκριθεί στην τελική αναμέτρηση, ωστόσο εξ αρχής έκλεινε το... μάτι στον Νίκο Ανδρουλάκη. Την πρόθεσή του επανέλαβε και σήμερα, μία ημέρα μετά τον πρώτο γύρο. «Είμαι πολιτικός θέσεων, θα πάρω θέση και τώρα» είπε επισημαίνοντας ότι πριν προχωρήσει σε ανακοινώσεις θα μιλήσει με τους συνεργάτες του, βουλευτές και μη, καθώς όπως είπε σέβεται εκείνους που τον πλαισίωσαν. Η δήλωση ότι οι «πολίτες έδειξαν ότι θέλουν ανανέωση» δείχνει προφανώς και τι σκέφτεται να ανακοινώσει την Τρίτη. 

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Πού κλείνουν οι υποψήφιοι που αποκλείστηκαν από τον β' γύρο

Ο κ. Λοβέρδος πάντως μπορεί να μην έχει πει ακόμα ξεκάθαρα την προτίμησή του, όμως εύκολα κανείς μπορεί να συμπεράνει από τα λεγόμενά του και προεκλογικά ότι τείνει προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, άλλωστε όπως τόνισε: «αν δεν ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα ήταν αυτό το αποτέλεσμα», ενώ θεωρεί ότι θα περνούσε στον δεύτερο γύρο και μάλιστα πρώτος. Σε ό,τι αφορά στους έτερους υποψηφίους, που αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο, ουδείς έχει εκφράσει ακόμα αν θα στηρίξει κάποιον από τους δύο διεκδικητές. Ο Παύλος Γερουλάνος φέρεται να είναι πιο κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ κι ο Χάρης Καστανίδης πιθανότατα θα στηρίξει τον πρώην πρωθυπουργό. Ερωτηματικό αποτελεί η στάση που θα τηρήσει ο Παύλος Χρηστίδης, καθώς όπως λένε κι από το περιβάλλον του, τηρεί σιγή ιχθύος για το ποιο «στρατόπεδο» θα επιλέξει μεταξύ Ανδρουλάκη και Παπανδρέου.

Όσον αφορά στα ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές, τόνισε ότι αποτελούν πολιτικό θέμα, καθώς αποδεικνύει ότι «η παράταξη είναι παρούσα». Έκανε μάλιστα λόγο για «ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί». Ευχαρίστησε τις δεκάδες χιλιάδες που τον ψήφισαν λέγοντας ότι θα συνεχίσει και πως δεν θα τους εγκαταλείψει. Όπως είπε στη μάχη των ιδεών σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, το όνομα, την ταυτότητά του αλλά και την προσδοκία για υπερδιπλασιασμό δυνάμεων κέρδισε, ωστόσο έχασε στην κάλπη.

 Στο ερώτημα εάν ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να παραιτηθεί από ευρωβουλευτής, ο κ. Λοβέρδος είπε πως δεν μπορεί να απαντήσει για λογαριασμό του και πως θα ήταν και «λίγο προβοκατόρικο» να πει κάτι εναντίον του. «Να τον ρωτήσετε εσείς. Εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό», ανέφερε.

Παύλος Χρηστίδης: Μήνυμα επανεκκίνησης και προοπτικής της παράταξης

Για μήνυμα επανεκκίνησης και προοπτικής της παράταξης έκανε λόγο ο Παύλος Χρηστίδης μετά την ολοκλήρωση του α' γύρου των εκλογών για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Χρηστίδης κατετάγη 4ος στην κούρσα διαδοχής συγκεντρώνοντας ποσοστό 3,25%. «Η μαζική συμμετοχή των εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, μας γεμίζει με αισιοδοξία και ευθύνη. Δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα επανεκκίνησης και προοπτικής της παράταξης και ταυτόχρονα επιβραβεύει τον αγώνα και την παρακαταθήκη της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά. Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τους χιλιάδες συντρόφους που εμπιστεύτηκαν τη δική μου υποψηφιότητα. Συμπορευτήκαμε όλοι μαζί σε ένα ταξίδι 40 ημερών. Ξεκινήσαμε από το μηδέν και ανοίξαμε νέους δρόμους για να πάμε μπροστά. Η εμπιστοσύνη σας εκτός από τιμή είναι και ευθύνη» δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.

Παύλος Γερουλάνος: Νίκη της Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε

«Νίκη της Δημοκρατίας» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών του ΚΙΝΑΛ ο Παύλος Γερουλάνος που δεν πέρασε στο δεύτερο γύρο. Ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, που συγκέντρωσε 2,98% τόνισε ότι η συμμετοχή των πολιτών ήταν δικαίωση για όλους που μίλησαν πολιτικά. «Αυτό που συνέβη στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, η συγκλονιστική παρουσία των πολιτών στις κάλπες μάς δεσμεύει όλους. Μάς δεσμεύει να βαδίσουμε αδιαπραγμάτευτα στον δρόμο της ενότητας, τη μεγάλη παρακαταθήκη της Φώφης Γεννημάτα» ανέφερε ο κ. Γερουλάνος και σημείωσε: «Η προοδευτική μας πρόταση θα είναι η απάντηση στον συντηρητισμό της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα που δοκιμάστηκαν όλοι, η παράταξη μας είναι αυτή που δίνει ξανά ελπίδα».

Ο αριθμός ρεκόρ των 276.000 πολιτών που ψήφισαν στον πρώτο γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ έχει πολλές αναγνώσεις, καθώς είναι πολύ μεγάλη η αύξηση από τους 212.000 που επέλεξαν να ψηφίσουν στην εκλογική διαδικασία του 2017. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 28% που είναι πολύ πιθανό να έχει επιροή και στην εκλογική επίδοση του ΚΙΝΑΛ αφού με 212.000 ψηφοφόρους το 2017 συγκέντρωσε στις εθνικές εκλογές που έγιναν τον Ιούλιο του 2019 ποσοστό 8,1% και 457.623 ψήφους.

Αν η τάση αυτή διατηρηθεί έως τις επόμενες εθνικές εκλογές το ΚΙΝΑΛ αποκτά μία δυναμική ακόμα και για διψήφιο ποσοστό. Παράλληλα όπως φαίνεται να προκύπτει από όλες τις πλευρές η ενίσχυση της συμμετοχής συνιστά ταυτόχρονα και «εντολή» για την ενότητα του κόμματος.  //--> //-->

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA