Μενού
  • Α-
  • Α+

Μετά τα γαλλικά Rafale, που βάφτηκαν στα γαλανόλευκα ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ένταξη στην Πολεμική Αεροπορία και του αμερικανικού stealth μαχητικού 5ης γενιάς F-35. Οι πραγματικά κοσμογονικές εξελίξεις στα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις κινήσεις οικοδόμησης ισχυρών συμμαχιών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στη γεωπολιτική σκακιέρα, προκαλεί ταραχή στην Αγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει πετύχει το πραγματικά ακατόρθωτο. 

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Μάγειρας αποκεφάλισε με μπαλτά φοιτητή μέσα σε εστία

To τεράστιο... αυτογκόλ της Τουρκίας

Η Τουρκία από συμπαραγωγός χώρα όχι μόνο αποβλήθηκε από πρόγραμμα των F-35 και δε θα προμηθευτεί συνολικά 100 μονάδες από το κορυφαίο μαχητικό αεροσκάφος του πλανήτη, αλλά κινδυνεύει τα επόμενα χρόνια να κληθεί να αντιμετωπίσει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο ελληνικά F-35 με έναν γερασμένο αεροπορικό στόλο. Το σενάριο αυτό μοιάζει με πραγματικό εφιάλτη για το στρατιωτικό κατεστημένο της γείτονα και στην περίπτωση, που τελικώς υλοποιηθεί, θα συνιστά την μεγαλύτερη έως τώρα διπλωματική ήττα της Τουρκίας απόρροια των προσωπικών πολιτικών και στρατηγικών επιλογών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Νόμος του αμερικανικού κράτους η πώληση στην Ελλάδα

Η συμπερίληψη στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2022 του νομοσχεδίου, που είχαν καταθέσει ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ μαζί με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο για την «Αμερικανοελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία», ανάβει ουσιαστικά το «πράσινο φως» για την πώληση F-35 στην Ελλάδα

Εως το τέλος του χρόνου η εξαιρετικά σημαντική αυτή πρόβλεψη σε συνδυασμό με την ανάγκη, όπως αναφέρεται στο κείμενο, παράδοσης στη χώρα μας περισσότερων οπλικών συστημάτων μέσω της διαδικασίας του πλεονάζοντος υλικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, θα αποτελεί νόμο του αμερικανικού κράτους δημιουργώντας εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα στις στρατιωτικές ισορροπίες στην περιοχής μας. Ειδικά εξαιτίας της αναφοράς του διακομματικού νομοσχεδίου να παραλάβει η Πολεμική Αεροπορία τα 6 αεροσκάφη που παρήχθησαν για λογαριασμό της Τουρκίας αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ λόγω του αποκλεισμού της από το πρόγραμμα των F-35, στο πλαίσιο κυρώσεων για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Ο Ερντογάν πλήρωσε το φλερτ με τον Πούτιν

Η διαφαινόμενη ανατροπή εις βάρος της Αγκυρας έχει κάνει έξαλλη την τουρκική αντιπολίτευση, η οποία χρεώνει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την αποκλειστική ευθύνη για το ολοκληρωτικό ναυάγιο στο σπουδαιότερο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας έως σήμερα. Ο εναγκαλισμός του Τούρκου προέδρου με τη Ρωσία με αποκορύφωμα την προμήθεια των S-400, κόντρα σε όλες τις αυστηρές προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την ασυμβατότητά τους με τα F-35 θέτοντας σε μείζον κίνδυνο συνολικά τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά και ξεχωριστά τις χώρες που την απαρτίζουν, οδήγησε σε μία εξέλιξη, που, εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύεται ότι δεν ανέμενε το καθεστώς της Αγκυρας, καθώς υποτιμήθηκαν όλα τα ξεκάθαρα μηνύματα από την Ουάσιγκτον. 

Οι S-400 και η ευκαιρία που χάθηκε μαζί με τον Τραμπ 

Ηταν η χρονιά του 2014 όταν το τουρκικό υπουργείο Αμυνας προχωρούσε στην πρώτη παραγγελία προς την αμερικανική αεροπορική βιομηχανία Lockheed Martin για δύο μαχητικά F-35. Δύο χρόνια αργότερα, η τουρκική κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα για την προμήθεια επιπλέον 24 αεροσκαφών με τελικό στόχο την τροχοδρόμηση σε τουρκικά αεροδρόμια 100 συνολικά F-35 ώστε να «σκεπάσουν» οριστικά το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Παρά το γεγονός ότι στις 21 Ιουνίου του 2018, στη διάρκεια ειδικής τελετής στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας, παραδόθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία στην Τουρκία, το πρώτο F-35, τα σύννεφα στις σχέσης Αγκυρας-Ουάσιγκτον με αφορμή τους S-400 είχαν αρχίσει να πυκνώνουν. 

Οι πιέσεις του Κογκρέσου ήταν έντονες δημιουργώντας ισχυρές αμφιβολίες για το μέλλον της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής του υπερσύγχρονου αεροσκάφους ακόμα και επί της προνομιακής για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Η Τουρκία μετείχε στο κλειστό κλαμπ των 8 χωρών, εκτός των ΗΠΑ, που ήταν εταίροι του προγράμματος (Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Αυστραλία, Καναδάς, Νορβηγία, Δανία, Ολλανδία και Τουρκία), έχοντας υπογράψει τις σχετικές συμφωνίες με την αμερικανική κυβέρνηση και την κατασκευάστρια εταιρεία ήδη από την περίοδο 2000-2002. 

Οι ΗΠΑ... προσγείωσαν απότομα την Τουρκία

Αυτό όμως δεν απέτρεψε τον Τούρκο πρόεδρο να τινάξει στον αέρα το γιγάντιο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας του, που θα ανέτρεπε πλήρως και οριστικά τους στρατιωτικούς συσχετισμούς στην περιοχή μας, εμμένοντας στην απόφασή του να προμηθευτεί το ρωσικό πυραυλικό σύστημα. Η επιστολή του αμερικανικού Πενταγώνου το καλοκαίρι του 2019 με αποδέκτη τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, στην οποία τονιζόταν η αντίθεση των ΗΠΑ στην προμήθεια των S-400 ήταν το πρώτο «χτύπημα» μέχρι την ενσωμάτωση στον αμερικανικό προϋπολογισμό του 2020 της απαγόρευσης διάθεσης των F-35 στην Αγκυρα. Τελικά, το μερίδιο συμπαραγωγής των 8 τουρκικών εταιρειών του προγράμματος μεταβιβάστηκε τον Μάρτιο του 2020 σε άλλες εταιρείες με πολιτική απόφαση των ΗΠΑ

Τα μνημόνια που «πάγωσαν» τα εξοπλιστικά της Ελλάδας

Στο μεταξύ, σε αντίθεση με την Τουρκία, η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να ενταχθεί ως εταίρος στο πρόγραμμα του F-35 το καλοκαίρι του 2002, καταληκτική ημερομηνία συγκρότησης της ομάδας χωρών και εταιρειών, που θα υλοποιούσαν το σχέδιο βιομηχανικής ανάπτυξης του αεροσκάφους. Ηταν η εποχή, που το υπουργείο Εθνικής Αμυνας είχε μόλις παραγγείλει 60 F-16 Block 52+ και 15 Mirage 2000-5, ενώ παράλληλα στο τραπέζι βρισκόταν και η ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα Eurofighter. Μεσολάβησαν τα μνημόνια, όπου όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα «πάγωσαν» οπότε κάθε συζήτηση για τα F-35 έμοιαζε τουλάχιστον με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ολα αυτά τα χρόνια όμως, η προοπτική να αποκτήσει η Τουρκία «αόρατα» μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς τη στιγμή, που η Πολεμική Αεροπορία θα διέθετε τα 4ης γενιάς F-16, ήταν ο σοβαρός πονοκέφαλος του ελληνικού αεροπορικού επιτελείου, θεωρώντας ότι η είσοδος της χώρας μας στο πρόγραμμα των F-35 είχε κρίσιμη εθνική σημασία.    

Στο πλαίσιο αυτό, τον Φεβρουάριο του 2017 η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων διαβίβασε στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές αίτημα για τη λήψη στοιχείων κόστους και διαθεσιμότητας, πληροφοριών, μελετών και αναλύσεων σχετικά με το αεροσκάφος F-35. Στο αίτημα αυτό γινόταν αναφορά στην αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για έναρξη συνομιλιών με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, που αφορούσαν στη δημιουργία μιας Μοίρας με δύναμη 20 F-35, συμπεριλαμβάνοντας την αρχική υποστήριξη των αεροσκαφών. Πράγματι, οι Αμερικανοί ενημέρωσαν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας για τις ασυναγώνιστες δυνατότητες του αεροσκάφους, τις οποίες οι Ελληνες πιλότοι είχαν μεταφέρει αρμοδίως από τις εμπειρίες του σε νατοϊκές ασκήσεις. 

Πλέον η Αθήνα τρέχει τις εξελίξεις και η Αγκυρα τις... τρέμει 

Οι υπηρεσιακές ελληνοαερικανικές επαφές συνεχίστηκαν τα επόμενα 3 χρόνια φτάνοντας στον Νοέμβριο του 2020, όταν η Αθήνα έστειλε στην Ουάσινγκτον επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά 18-24 αεροσκαφών F-35 αλλά και τις τιμές αναλόγως της διαμόρφωσης. Το αίτημα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αφορούσε σε καινούργια ή μεταχειρισμένα αεροσκάφη με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων να σημειώνει ότι είναι κρίσιμης σημασίας τα πρώτα F-35 να παραδοθούν μέσα στο 2021.

Οι εξελίξεις στις ΗΠΑ αναφορικά με την προμήθεια stealth μαχητικών από την Ελλάδα ανοίγουν ένα παράθυρο πρωτόγνωρων προοπτικών για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Η εκτόξευση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας με την άφιξη των πρώτων από τα 24 γαλλικά Rafale στην Τανάγρα φορτωμένα με όλα τους τα όπλα τον ερχόμενο μήνα συνδυαστικά με το πρόγραμμα αναβάθμισης 83 F-16 στην έκδοση Viper θα δημιουργήσουν ένα αεροπορικό σύνολο με τρομακτική δύναμη πυρός μέχρι το 2027. Εως τότε θα ήταν δυνατό, υπό προϋποθέσεις, να παραδοθεί και το πρώτο ελληνικό F-35, τη στιγμή, που η Τουρκία αγωνιά με την πορεία της συντήρησης των μαχητικών αεροσκαφών της έχοντας εναποθέσει την τελευταία της ελπίδα για αξιόμαχη αεροπορική παρουσία στην περιοχή μας στην αποδέσμευση από τις ΗΠΑ 40 F-16 Block 70/72.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA