Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο τρόπος που θέλησε να αποφορτιστεί από την ήττα του στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ ο Γιώργος Παπανδρέου, χορεύοντας ένα ζεϊμπέκικο και συγκεκριμένα τη «Συννεφιασμένη Κυριακή» του Βασίλη Τσιτσάνη, έμοιαζε σαν στιγμή βγαλμένη από την ίδια την... ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Ο συγκεκριμένος χορός, το ζεϊμπέκικο με το Κίνημα και τα χρόνια που βρισκόταν στην εξουσία τη δεκαετία του 1980. Από το «Ο άνθρωπος αυτός» με το οποίο ξεσηκωνόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, τις στροφές του Άκη Τσοχατζόπουλου ή του Γιώργου Κατσιφάρα, μέχρι τα ζεϊμπέκικα του Γιώργου Παπανδρέου στα late 90s τα στελέχη του (παλιού) ΠΑΣΟΚ είχαν πάντα ιδιαίτερη σχέση με τον συγκεκριμένο χορό.

Διαβάστε ακόμη: Γιώργος Παπανδρέου: Χορεύει ζεϊμπέκικο με το «Συννεφιασμένη Κυριακή» λίγα λεπτά μετά την ήττα από τον Ανδρουλάκη (vid) 

Το πιο διάσημο «πολιτικό» ζεϊμπέκικο είναι φυσικά το «Αυτός ο άνθρωπος» της Ρίτας Σακελλαρίου. Ένα τραγούδι που άρεσε στον Ανδρέα Παπανδρέου να το χορεύει στις επισκέψεις του στο Περιβόλι του Ουρανού, στην Πλάκα μαζί με τον Μένιο Κουτσόγιωργα και τον Γιώργο Κατσιφάρα. «Την ώρα που τραγουδούσα το συγκεκριμένο τραγούδι, σηκωνόταν. Αφού χόρευε, μου φιλούσε το χέρι και καθόταν πάλι» είχε δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν η Ρίτα Σακελλαρίου.

Οι κυβερνήσεις της «Αλλαγής» πάντως είχαν μέλη που συχνά χόρευαν. Όπως για παράδειγμα ο Άκης Τσοχατζόπουλος που δεν έχανε ευκαιρία να χορεύει στα στρατόπεδα που επισκεπτόταν κάθε Πάσχα ως υπουργός Εθν. Άμυνας.

Πολλές φορές παρέα με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, βρισκόταν και ο Κώστας Σκανδαλίδης, που ωστόσο ποτέ δεν έκρυψε την προτίμησή του στον Νότη Σφακιανάκη. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 συχνές ήταν οι εμφανίσεις του στο μαγαζί που τραγουδούσε ο Notis και όπως και ο ίδιος έχει αναφέρει αγαπημένο του τραγούδι ήταν η «Στέλλα η Σμυρνιά» αλλά χόρευε τη «Λυγαριά» και το «Νυχτολούλουδο».

Αλλά και ο Δημήτρης Τσοβόλας έκανε πολύ συχνά επισκέψεις στις πίστες ιδιαίτερα όπως λένε όσοι έζησαν εκείνη την εποχή στο νυχτερινό κέντρο «Νταλίκες». Kαι όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο (μεταγενέστερο βέβαια, του 1996) που ακολουθεί έκλεινε τη βραδιά του με ένα ζεϊμπέκικο.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει σε ένα ακόμη στέλεχος και στενό συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου, τον Γιώργο Κατσιφάρα στον οποίο ανήκει και η περίφημη ατάκα «Αν δεν υπήρχε ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας». Βίντεο δεν καταφέραμε να βρούμε από τους χορούς του, υπάρχει όμως το συγκεκριμένο εξώφυλλο από τον Ταχυδρόμο να επιβεβαιώνει τα παραπάνω...

Ιδιαίτερη σχέση με το ζεϊμπέκικο είχε και η Φώφη Γεννηματά. Η αείμνηστη πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, συνήθιζε την ημέρα της γιορτής της να χορεύει με προτίμηση στο «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας».

Τέλος, δεν μπορεί να μην γίνει συμπεριληφθεί στη λίστα ο Γιώργος Παπανδρέου. Όχι τόσο για τις «στροφές» μετά από την εκλογική του ήττα, αλλά για παλιότερους χορούς του. Ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχάσει το ζεϊμπέκικο που είχε χορέψει το 2000 και παραλίγο να δημιουργήσει... διπλωματικό επεισόδιο, με καθώς στο πλαίσιο της προώθησης της ελληνοτουρκικής φιλίας, χόρευε και του χτυπούσε παλαμάκια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ. Το αγαπημένο του τραγούδι για να χορέψει είναι η «Συννεφιασμένη Κυριακή», καθώς όπως έιχε δηλώσει παλιότερα το συγκεκριμένο τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη ήταν από τα αγαπημένα του πατέρα του. Αυτό άλλωστε επέλεξε και το βράδυ της περασμένης Κυριακής όταν έχασα τη μάχη για να βρεθεί και πάλι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ξεχωριστή κατηγορία ήταν ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Η αλήθεια είναι πως δεν τον είχαμε δει να χορεύει ζεϊμπέκικο, αλλά όποτε του δινόταν η ευκαιρία και άκουγε δημοτικά ή αντάρτικα, έπιανε τον χορό.