Μενού
  • Α-
  • Α+

Μία ημέρα μετά την σαρωτική επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη επί του Γιώργου Παπανδρέου στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, αναδιαμορφώνεται το σκηνικό, τόσο στην κεντροαριστερά παράταξη, όσο και στην «σκακιέρα» του πολιτικού σκηνικού της χώρας. Η ευρεία επικράτηση του Κρητικού Ευρωβουλευτή έχει πολλές ερμηνείες και το Reader προσπαθεί να τις αποσαφηνίσει και να καταγράψει τα πρώτα στοιχεία της νέας εποχής στο ΠΑΣΟΚ. Στα «στοιχήματα» της επόμενης ημέρας μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν μεταξύ άλλων το πώς διαμορφώνονται οι συμμαχίες της επόμενης μέρας στο ΚΙΝΑΛ, από ποιες δεξαμενές ψηφοφόρων θα επιχειρήσει να αντλήσει δύναμη για να δυναμώσει την παράταξη ο Ανδρουλάκης και ποιοι θα είναι οι στενοί συνοδοιπόροι του στο νέο ξεκίνημα του κόμματος. 

Οι συντάκτες του Reader Γιώργος Ευγενίδης, Απόστολος Μαγγηριάδης και Μανόλης Γαλάνης γράφουν για την επόμενη ημέρα του ΚΙΝΑΛ, τις ισορροπίες στην κεντροαριστερά, αλλά και πόσο θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό μετά την άνετη εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Μαγγηριάδης: Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας για τον Νίκο Ανδρουλάκη

«... o Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής μιας διαδικασίας που τελικά αφορούσε πολλούς περισσότερους από όσους αρχικά υποθέσαμε όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής. Κατάφερε να κερδίσει ένα ιστορικό όνομα για το χώρο, τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και τέσσερις ακόμη υποψηφίους. Ο Ανδρουλάκης είναι η επιλογή ανανέωσης για τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ που δεν επιθυμούν επιστροφή στα παλιά, ούτε δοκιμασμένες λύσεις. Και μπορεί ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης να εκπέμπει μια εικόνα ασάφειας γύρω από την πολιτική του πυξίδα - αυτό όμως ήταν τελικά και το ατού του μέχρι χθες βράδυ. Οι ψηφοφόροι δεν αναζήτησαν θέσεις. Έψαξαν για ανανέωση, ελπίδα και προοπτική. Το ερώτημα είναι εάν ο κ. Ανδρουλάκης είναι σε θέση να τα προσφέρει».

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο του άρθρο του Απόστολου Μαγγηριάδη

Γαλάνης: Το restart του ΠΑΣΟΚ κι ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% - Τι σηματοδοτεί η νίκη Ανδρουλάκη

«... το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του θα κριθούν από αυτά, που θα πουν και κυρίως από αυτά, που θα κάνουν, το προσεχές διάστημα. Μέσα και έξω από τη Βουλή. Με τον Νίκο Ανδρουλάκη στις Βρυξέλλες. Ομως η Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται ότι έχει χώρο να μεγαλώσει, τουλάχιστον προς τα αριστερά της.  Δουλεύει για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αν και κυβέρνησε επί τεσσεράμισι χρόνια εξακολουθεί να πολιτεύεται με όρους διαμαρτυρίας. Ισως αυτό γνωρίζει να κάνει καλύτερα. Η γνωστή συνταγή της Κουμουνδούρου όταν κινούνταν πέριξ του 3%. Κόντρα σε όλα. Ακόμα και στη λογική. Η επιλογή αυτή, κάτι σαν αντανακλαστικό, που έχει εγγραφεί στο πολιτικό dna των στελεχών της, έχει συνέπειες».

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο του άρθρο του Μανόλη Γαλάνη

Ευγενίδης: Αν χάσει κάποιος, θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

«...η εκλογή Ανδρουλάκη είναι μια εξίσωση με αγνώστους για όλους. Είναι ένας νέος πολιτικός, αλλά με επικοινωνιακά ελλείμματα που θα πρέπει να δουλέψει. Είναι εξαιρετικά μεθοδικός εκλογικά, με εξαιρετικό μηχανισμό σε όλη την Ελλάδα, άλλα ρεαλιστικά άγνωστος εκτός των στενών ορίων του ΚΙΝ.ΑΛ. και του ΠΑΣΟΚ. Έχει ευρωπαϊκή εμπειρία, αλλά δεν είναι στη Βουλή και θα απουσιάζει από σημαντικές κοινοβουλευτικές μάχες. Μπορεί να μεγαλώσει το κόμμα και να διευρύνει την επιρροή του, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο. (...) ένα μεγάλο μέρος της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και πάντα λοξοκοιτά το τι συμβαίνει στον φυσικό του χώρο. Από την άλλη, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το φλερτ της ΝΔ με το λεγόμενο μεταρρυθμιστικό κέντρο παραμένει ενεργό, όσο και αν θα είναι λάθος του Μαξίμου να θεωρήσει δεδομένους τους κεντρογενείς ψηφοφόρους».

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο του άρθρο του Γιώργου Ευγενίδη