Μενού
  • Α-
  • Α+

Να κερδίσει για το Κίνημα Αλλαγής το ρόλο της μοναδικής αξιόπιστης αντιπολίτευσης, επιχείρησε ο Μιχάλης Κατρίνης, στο ντεμπούτο του στη Βουλή ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, εξαπολύοντας φουλ επίθεση στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας και εκτοξεύοντας βέλη και εναντίον του Αλέξη Τσίπρα.  «Θα ασκήσουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση με προγραμματικό λόγο. Απέναντι σας θα συνεχίσετε να έχετε και υπεύθυνη και δομική αλλά και δυναμική αντιπολίτευση. Άρα ότι εύχεστε θα το έχετε κύριε Πρωθυπουργέ», σημείωσε αρχικά ο κ. Κατρίνης.

Διαβάστε ακόμη: Κουτσούμπας: Βαθιά αντιλαϊκός και ταξικός προϋπολογισμός

Πρόβλεψη για πρόωρες κάλπες

Στην έναρξη της ομιλίας του μάλιστα προέβλεψε ότι ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του.  «Μπορεί ο Πρωθυπουργός να διαβεβαιώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν τέλος της 4ετίας. Αν δει όμως κανείς προσεκτικά ότι τα περισσότερα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης έχουν ισχύ μέχρι 30 Ιουνίου και ότι τι φθινόπωρο του 2022 η κατάρτιση του προϋπολογισμού θα αποτελεί δύσκολη εξίσωση,  μπορεί κανείς να πει ότι ο προϋπολογισμός του 2022 είναι απλώς μεταβατικού χαρακτήρα, ενταγμένος στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο προσφυγής στις εκλογές», σημείωσε.

Το ΚΙΝΑΛ αναλαμβάνει το ρόλο της αξιόπιστης αντιπολίτευσης

Αναφερόμενος στην πανδημία κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα έχουν μετατρέψει την πανδημία σε πεδίο «φθηνής κομματικής αντιπαράθεσης», ενώ απευθυνόμενος προσωπικά στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και θέλοντας να πείσει ότι το ΚΙΝΑΛ είναι η μοναδική αξιόπιστη αντιπολίτευση είπε: «Κι εσείς κύριε Τσίπρα αφήστε τους λαϊκισμούς και το κλείσιμο του ματιού σε διάφορες ομάδες με όρους εκλογικής πελατείας. Εμείς δεν θα σας κατηγορήσουμε σε αυτό τον κατήφορο. Εμείς είμαστε εδώ για να σταματήσει ο κ. Μητσοτάκης να παίζει μόνος τους, γιατί η χώρα χρειάζεται αξιόπιστη αντιπολίτευση. Εμείς αναλαμβάνουμε αυτό το ρόλο».

Προϋπολογισμός συντηρητικός και χωρίς όραμα για τη χώρα

Ο Μιχάλης Κατρίνης απέρριψε τον προϋπολογισμό του 2022 ως «προϋπολογισμό με βαθιά συντηρητικές επιλογές, χωρίς όραμα, χωρίς σχέδιο για τη χώρα», υποστηρίζοντας ότι εμπεριέχει «όρους πολιτικού και κομματικού σχεδιασμού», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιλέγει ξεκάθαρα τη στήριξη για τους «πολύ δυνατούς αλλά πολύ λίγους» έναντι της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα

Αναφορικά με την πανδημία, ο κ. Κατρίνης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση απέτυχε στους περισσότερους τομείς, καθώς όπως την κατηγόρησε «εργαλειοποίησε την πανδημία και τους επιστήμονες» και δεν στήριξε εγκαίρως και επαρκώς το ΕΣΥ, ενώ - κατά τον ίδιο - ακόμα και σήμερα είναι διστακτική στη λήψη των αναγκαίων μέτρων και εφαρμόζοντας τακτική δύο μέτρων και δύο σταθμών εντείνει την καχυποψία και την ανησυχία.

Σφοδρή κριτική άσκησε για την πολυσυζητημένη μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα, καλώντας εκ νέου την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να απαντήσουν αν την παρέλαβε, ποιος και πότε και τι μέτρα έλαβε.«Ακόμη και αν δεν τη γνώριζε ο Πρωθυπουργός δεν προβληματίστηκε εδώ και μήνες που η χώρα μας εμφανίζει τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στην Ε.Ε.; Το χειρότερο είναι ότι αναδεικνύει τις τραγικές συνέπειες της ελλιπούς θωράκισης του ΕΣΥ μέσα στην πανδημία. Είναι τραγικό να φεύγουν καθημερινά άνθρωποι από τη ζωή που θα είχαν σωθεί αν είχε στελεχώσει σωστά το ΕΣΥ και τις ΜΕΘ η κυβέρνηση. Κι αν δεν υπήρχε η πανδημία θα είχατε ήδη προχωρήσει το σχέδιό σας για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών υγείας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε: «Μπροστά στην υγεία και τη μάχη για τη ζωή δεν υπάρχει πολιτικό κόστος. Μόνο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Εμείς δεν κάνουμε αντιπολίτευση με κραυγές και ακρότητες. Έχετε όμως ευθύνη κ. Μητσοτάκη ότι δεν λάβατε τα αναγκαία μέτρα την ώρα που έπρεπε.

Ανατιμήσεις στην ενέργεια

Για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, ο κ. Κατρίνης, χαρακτήρισε «αναποτελεσματικές» τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως αυτές ξεπερνιούνται από τις ίδιες τις εξελίξεις.«Θα κριθείτε επί του πεδίου, που είναι οι φουσκωμένοι λογαριασμοί που φτάνουν στους καταναλωτές. Και δεν αποτελούν λύση τα επιδόματα εν μέσω γιορτών. Συνεχίζετε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που επικρίνατε με τον μποναμά των Χριστουγέννων», ανέφερε ο ίδιος.