Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένα μενού σκληρών και εμπροσθοβαρών επιλογών με αιχμή τους τομείς της διασκέδασης και των γηπέδων φαίνεται πως προκρίνουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι για το επόμενο τείχος άμυνας έναντι της μετάλλαξης Όμικρον, το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί με βάση το κεντρικό σενάριο από τις 3 Ιανουαρίου και σε πρώτη φάση ως τις 16 του μήνα. Βεβαίως, αρμόδια κυβερνητική πηγή ήδη προεξοφλεί προς το Reader.gr ότι ρεαλιστικά τα νέα μέτρα θα ισχύσουν για όλον τον Ιανουάριο

Διαβάστε ακόμη: Νέα μέτρα τον Ιανουάριο: Κρίσιμη συνάντηση των ειδικών - Τι αλλάζει με τη μετάλλαξη Ομικρον

Για τα νυχτερινά κέντρα φαίνεται ότι τα ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς θα είναι και οι...τελευταίες εμφανίσεις για ένα ικανό διάστημα. Η θέσπιση ωραρίου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, με το κεντρικό σενάριο να είναι εστίαση και διασκέδαση να κλείνουν τα μεσάνυχτα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τα νυχτερινά κέντρα δεν θα λειτουργούν. Ακόμα, στο τραπέζι είναι η διασκέδαση να είναι χωρίς μουσική και σίγουρα με καθήμενους πελάτες. Μένει να φανεί, αν οι λοιμωξιολόγοι θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση όλο το ανωτέρω πακέτο ή μπορεί η μουσική να διασωθεί την τελευταία στιγμή. 

Ως προς τα γήπεδα, ακόμα υπάρχει εκκρεμότητα και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr εξαιρετικά προβληματισμένος είναι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Οι εικόνες από το πρόσφατο ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ, με πολλούς φιλάθλους να μην φορούν μάσκες, προκάλεσαν εκνευρισμό στο Υγείας και στο Μαξίμου. Η πρώτη επιλογή στο τραπέζι είναι να μην υπάρχουν πλέον φίλαθλοι στις εξέδρες. Ένα εναλλακτικό σενάριο είναι να υπάρχουν μεν φίλαθλοι στις εξέδρες, αλλά στην πραγματικότητα ελάχιστοι, ενώ η λύση μπορεί να βρεθεί με το να επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε αυτούς που έχουν εισιτήρια διαρκείας, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι πολλοί. Αν προκριθεί, πάντως, ένα πιο «οριζόντιο» σενάριο, μπορεί να υπάρξει απλά μια πολύ χαμηλή πληρότητα, με τη θέσπιση ανώτατου πλαφόν για τα μεγάλα γήπεδα. 

Οι δύο τομείς αυτοί θεωρούνται ως εστίες υπερμετάδοσης, αν κρίνει κανείς και από τη διάμεση ηλικία των νοσούντων που είναι λίγο πάνω από τα 30 έτη. Υπό αυτό το πρίσμα, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα και προς τους νεότερους. Η κεντρική εκτίμηση, πάντως, είναι ότι, όσο ισχυρό και αν είναι το κύμα της Όμικρον, δεν θα είναι μεγάλης διάρκειας και το αποτύπωμα στα νοσοκομεία θα είναι ελεγχόμενο, με δεδομένο ότι θα υπάρξουν ακόμα κάποιες εβδομάδες προκειμένου το ΕΣΥ να αποσυμφορηθεί από τους νοσούντες της μετάλλαξης Δέλτα. 

«Όχι» αλλαγές σε θέατρα-σχολεία

Με βάση τη συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή δεν κρίνεται απαραίτητο να υπάρξουν αλλαγές στην πληρότητα θεάτρων και σινεμά, μιας και δεν αποτυπώνονται ως εστίες υπερμετάδοσης και όλοι όσοι μπαίνουν είναι εμβολιασμένοι, καθήμενοι και με μάσκες. Ως και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, παράλληλά, η κυβέρνηση αποκρούει εισηγήσεις για αλλαγές στο πρωτόκολλο των σχολείων και των πανεπιστημίων, αν και μένει να φανεί κατά πόσο οι λοιμωξιολόγοι θα επιμείνουν στο συγκεκριμένο ζήτημα. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA