Μενού
  • Α-
  • Α+

Εχω ένα κακό και ένα καλό νέο. Σήμερα, ετοιμαστείτε για ρεκόρ κρουσμάτων, εφόσον χθες είχαμε πάνω από 36.000 σε ούτε 150.000 τεστ. Από την άλλη, φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται και από κλινικά δεδομένα ότι η μετάλλαξη Όμικρον οδηγεί σε ήπια και βραχεία νοσηλεία στα νοσοκομεία. 

Διαβάστε ακόμη: ΕΟΔΥ: Οδηγίες για όσους νοσούν με κορονοϊό ή έχουν επαφή με κρούσμα - Τι ισχύει με την 5θήμερη καραντίνα

Το ρεπό Τσιόδρα

Όπως είναι γνωστό, ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ο βασικός επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης και συμμετέχει στις συσκέψεις που γίνονται για τον κορονοϊό υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε τακτική βάση. Πηγή μου, πάντως, μου ανέφερε ότι χθες, λόγω των ημερών έλειπε, μιας και ο άνθρωπος είχε πάρει ένα... δικαιολογημένο ρεπό, λόγω κωλύματος. Μαθαίνω, πάντως, ότι και χθες το απόγευμα πήγε στο Μαξίμου μαζί με τον κ. Πλεύρη και την κ. Κεραμέως, αλλά θα είναι κανονικά στη σημερινή συνεδρίαση των Λοιμωξιολόγων με τη συμμετοχή και της Νίκης Κεραμέως

Τα δεδομένα Ζαούτη στο Μαξίμου

Να μείνω σε αυτή τη σύσκεψη, καθώς έχει ψωμί η συζήτηση που έγινε. Μπορεί ο κ. Τσιόδρας να μην ήταν, ήταν όμως ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο κ. Μαγιορκίνης εξέφρασε την άποψη ότι εντός Ιανουαρίου θα δούμε την κορύφωση και την αρχή της ραγδαίας πτώσης της Όμικρον. Ο κ. Ζαούτης, όμως, επικαλούμενος στοιχεία από κλινικές μελέτες της Νοτίου Αφρικής, είπε ότι η Όμικρον δίνει ηπιότερης βαρύτητας νοσηλείες, μιας και φαίνεται ότι περίπου το 15-20% των ασθενών που πάνε στα νοσοκομεία χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο, σε αντίθεση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις που είχαν ως αποτέλεσμα περίπου 7/10 να χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο. 

Η σύσκεψη στο Ανάπτυξης για τα PCR

Το είπε και το έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Το πρωί, στο στούντιο του ΑΝΤ1, άνοιξε το θέμα για τη μείωση του κόστους των μοριακών τεστ από τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια. Το μεσημέρι συνεργάτες του δήλωναν άγνοια, μέχρι που συγκάλεσε μια έκτακτη σύσκεψη, στην οποία κάποιοι ήταν παρόντες δια ζώσης και άλλη με τηλεδιάσκεψη. Παρών για παράδειγμα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ενώ συμμετείχαν ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Γιώργος Πατούλης. Το κεντρικό σενάριο είναι το κόστος των PCR να μειωθεί στα 50 ευρώ (να δούμε την αναλογία κόστους υλικού-δειγματοληψίας), ενώ ένας αισιόδοξος μου είπε και για 40 ευρώ. Το τελευταίο, πάντως, για ποσό που δημιουργεί πρόβλημα στα μικρά διαγνωστικά που στέλνουν δείγματα στον Δημόκριτο ή το Παστέρ. 

Το πρόβλημα με το εργατικό δυναμικό

Άκουσα κάπου για μια μελέτη που έχει εκπονηθεί εντός κυβέρνησης και κάνει λόγο για έναν τεράστιο αριθμό εργαζομένων ή επαφών που, λόγω Όμικρον, θα μπουν σε καραντίνα. Ήδη στα νοσοκομεία το πρόβλημα έχει αρχίσει να φαίνεται, με δεκάδες υγειονομικούς να...πέφτουν σαν τα κοτόπουλα, διαταράσσοντας τη σειρά των πραγμάτων. Ρώτησα αρμόδια πηγή μου στο οικονομικό επιτελείο και μου εκτίμησε ότι ένα ποσοστό περί το 10%, άντε το πολύ 15% (ακραίο σενάριο) του εργατικού δυναμικού, μπορεί να χρειαστεί να μπει σε ολιγοήμερη καραντίνα. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό θα έχει και αρνητικά αποτελέσματα για την οικονομία, όσο και αν ο Ιανουάριος παραδοσιακά είναι ένας μήνας που μας...παίρνει να "κάψουμε". 

Ο χαμός στη Λέσβο

Ομολογώ ότι δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει στη Λέσβο, με ανησύχησε όμως αυτό για το οποίο με ενημέρωσε χθες αρμόδια περί τα υγειονομικά πηγή μου. Μου είπε, λοιπόν, ότι από τα 300 τεστ που έγιναν στο Κέντρο Υγείας του νησιού, το ποστό θετικότητας ήταν 40%. Με άλλα λόγια, 2 στα 5 τεστ ήταν θετικά. Και εις άλλα με υγεία...

Αφρικα

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, η διπλωματία της Αφρικής και των εμβολίων συνεχίζεται. Με όλα τα πιθανά μέτρα και όλα τα πιθανά εμβόλια, ένα κυβερνητικό κλιμάκιο προεξέρχοντος του Νίκου Δένδια αναμένεται να ταξιδέψει την Κυριακή για τη Νιγηρία, ενώ στη συνέχεια θα πάει στην Ανγκόλα. Στην αποστολή θα συμμετάσχει αυτή τη φορά και η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ενώ στους φίλτατους Αφρικανούς θα πάμε...πεσκέσι και εμβόλια. Ήδη, στη Νιγηρία έχουν πάει ελληνικά εμβόλια μέσω της πρωτοβουλίας COVAX του ΟΗΕ, ενώ οι Ανγκολέζοι κάτι θα λάβουν.

Μένει να δούμε, αν θα είναι Astra ή J&J. Πόσα, ακόμα, δεν ξέρω, αλλά στην αποστολή θα είναι και ο κ. Αλέξανδρος Διακόπουλος, ο τέως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας. Έχει αναλάβει εδώ και κάποιους μήνες Γενικός Διευθυντής  Διεθνούς Αναπτυξιακής Βοήθειας και συμμετέχει σε όλες τις αποστολές για τη διανομή εμβολίων σε χώρες της Αφρικής ειδικά. Μέχρι στιγμής, έχουμε δώσει πάνω από 2,5 εκατ. εμβόλια σε διμερή βάση και πάνω από 1 εκατ. μέσω του COVAX. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA