Μενού
  • Α-
  • Α+

Ποδαρικό με ακραίες προκλήσεις και εμπρηστική ρητορική έκανε η Άγκυρα, με τον Νίκο Δένδια να αναμένεται σήμερα να απαντήσει με φόντο τη συνάντησή του με τον Σαουδάραβα ομόλογό του.

Διαβάστε ακόμηΤουρκία: «Βάζω πλυντήριο πιάτων κάθε 15 μέρες για να μην σκουριάσει» λένε Τούρκοι μετά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας

Χθες το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δημοσιοποίησε βίντεο, στο οποίο φαίνονται Τούρκοι εκπαιδευόμενοι στρατιώτες να κολυμπούν ανοιχτά του Καστελόριζου. Συγκεκριμένα, σπουδαστές της Σχολής Πολέμου κολυμπούν στα παράλια του Κας, απέναντι από το ελληνικό νησί, στον απόηχο της δήλωσης του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, πως δεν νοείται να δικαιούται υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ το Καστελόριζο που είναι μόλις μερικά μέτρα μακριά από την τουρκική ενδοχώρα. «Το όριο κολύμβησης στη Στρατιωτική Σχολή είναι τα δύο χιλιόμετρα. Το Καστελόριζο απέχει 1950 μέτρα. Ένας σπουδαστής της Σχολής μας πηγαίνει εκεί κολυμπώντας. Ζητούν θαλάσσια δικαιοδοσία 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων για ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων», είπε συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση, με το υπουργείο Άμυνας να παραπέμπει στο σχόλιο του Νίκου Παναγιωτόπουλου σε Έλληνες δημοσιογράφους αναφορικά με τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του. «Δεν χρειάζεται να απαντάμε σε όσα λέει ο Ακάρ. Ας έρθει κολυμπώντας στο Καστελόριζο αφού το δηλώνει. Στο ακριτικό νησί, ο κόσμος έχει υψηλό φρόνημα και είναι σε ετοιμότητα», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος. 

Διπλωματικές πηγές τονίζουν πως δεν απαντούν σε τέτοιου είδους προκλήσεις και υπενθυμίζουν πως ο κ. Δένδιας στο παρελθόν έχει δηλώσει με σαφήνεια πως «το Καστελόριζο, ως νησί το οποίο κατοικείται, έχει, με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα τόσο σε υφαλοκρηπίδα όσο και σε ΑΟΖ, ασχέτως του μεγέθους του. Το ότι το νησί έχει μικρή έκταση δεν σημαίνει ότι δεν έχει δικαιώματα». Από εκεί και πέρα, αύριο, στη διάρκεια της Συνέντευξης με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, ο κ. Δένδιας θα στείλει μηνύματα σε όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως προς την Άγκυρα που μπορεί να μείωσε τις προκλήσεις της στο πεδίο, μέσα στο 2021, τις αύξησε όμως σε λεκτικό επίπεδο με συντονισμένες προκλήσεις σε επίπεδο ηγεσίας αλλά και υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.

Συνάντηση Δένδια με τον Σαουδάραβα ομόλογό του

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα υποδεχθεί στην Αθήνα σήμερα τον ομόλογό του, υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Φαϊζάλ Μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας ενώ οι δυο άνδρες θα κάνουν δηλώσεις στις 13:30.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών, η επίσκεψη αυτή, η δεύτερη του υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους (είχε προηγηθεί η συμμετοχή του στο Φόρουμ Φιλίας τον Φεβρουάριο 2021) έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, μαζί με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο Απρίλιο και βεβαίως της επίσκεψης του πρωθυπουργού τον περασμένο Οκτώβριο. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν οι διμερείς σχέσεις στον τομέα της άμυνας, της οικονομίας και των επενδύσεων, καθώς και η συνεργασία στους διεθνείς οργανισμούς. Επίσης, αναμένεται να εξεταστούν σε βάθος οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή του Κόλπου.

Τουρκικές υπερπτήσεις με drone

Χθες για πρώτη φορά η Άγκυρα πραγματοποίησε υπερπτήση με drone, φτάνοντας σχεδόν μέχρι τη Νίσυρο. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV πραγματοποίησε υπερπτήση άνωθεν της Κανδελιούσσας στα 19.000 πόδια. Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποιούν πτήσεις στο Αιγαίο σε καθημερινή βάση για να μεταδίδουν εικόνα της κατάστασης στο Ανατολικό Αιγαίο αλλά και για παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA