Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα σχολεία ανοίγουν στις 10 Ιανουαρίου αλλά με μέτρα στη σκιά της μετάλλαξης Ομικρον. Οι λοιμωξιολόγοι συνεδριάζουν στις 14:00 για να αποφασιστούν ουσιαστικά τα μέτρα, με τα οποία οι μαθητές θα επιστρέψουν κανονικά στα θρανία και για να γίνει το άνοιγμα των σχολείων με τον πιο ασφαλή τρόπο. Αλλωστε, η απόφαση αυτή για τα σχολεία έχει «κλειδώσει», αφού εδώ και καιρό κυβερνητικά στελέχη και ειδικοί επεσήμαιναν ότι τα σχολεία θεωρούνται πιο ασφαλές περιβάλλον

Διαβάστε ακόμηΣχολεία - Κόπτσης: Πιθανή τροποποίηση πρωτοκόλλων - Εξετάζουμε όλα τα σενάρια

Παρά τις φωνές κάποιων εκπαιδευτικών που ζητούσαν παράταση στις διακοπές των μαθητών για μία ή για δύο εβδομάδες, οι λοιμωξιολόγοι, όπως όλα δείχνουν, θα καταλήξουν στην απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά, δηλαδή στις 10 Ιανουαρίου. Οι πληροφορίες του Reader, μάλιστα, αναφέρουν ότι η επιστροφή των μαθητών θα γίνει κανονικά στα σχολεία για τρεις λόγους. Αυτοί είναι: οι εκπαιδευτικοί, οι ψυχολογικοί και οι υγειονομικοί, γιατί θεωρείται ότι έχουν καλύτερη επιτήρηση στο σχολικό περιβάλλον. 

Ενας ακόμη λόγος που το άνοιγμα των σχολείων θεωρείται ειλημμένη απόφαση, είναι το γεγονός ότι αμέσως μετά τη σύσκεψη των ειδικών, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θα κάνουν ανακοινώσεις για το πώς θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων, με δεδομένη την πανδημία του κορονοϊού και τη μετάλλαξη Ομικρον

Σχολεία: Το άνοιγμα 10 Ιανουαρίου και τα πιθανά μέτρα με αύξηση στα self test 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, υπάρχει πρόθεση να αναθεωρηθούν τα πρωτόκολλα και να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την προστασία τόσο των μαθητών όσο και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι η σκέψη να γίνονται τρία self test έναντι των δύο που ίσχυε μέχρι και τις διακοπές των Χριστουγέννων. Παράλληλα αναμένεται να επικαιροποιηθεί και το πρωτόκολλο του 50%+1 και να «πάει» στο 30%+1 ή στο 40%+1.

Οπως έχει επισημάνει το Reader.gr η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σε απευθείας συνεννόηση με τον πρωθυπουργό διαμηνύει ότι τα σχολεία είναι μακράν το πιο ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά, με συστηματικό testing και μάσκες, την ώρα που, ούτως ή άλλως, δεν τίθεται ζήτημα εν γένει περιορισμού της κινητικότητας των παιδιών για άλλες δραστηριότητες.

Τα πιθανά μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων, που «κλειδώνει» για την ερχόμενη Δευτέρα, είναι: 

  • Σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test
  • Παράλληλα, καταργείται ο «σταυρός» (testing στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω, ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid test σε όλους τους μαθητές της τάξης.
  • Τα test θα γίνονται κάθε 5 ημέρες αντί για 7
  • Η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10

Πάντως, όπως αποκάλυψε και o Μαξιμιλιανός, υπάρχει η πρόθεση  σε περίπτωση κρούσματος, να κάνουν rapid όλοι οι μαθητές της τάξης και όχι μόνο τα «γειτονικά» θρανία, σε μορφή σταυρού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA