Μενού
  • Α-
  • Α+

«Κλείδωσε» η τιμή για τα PCR στα 47 ευρώ. Ετσι, νέα τιμή θα έχουν τα PCR για την ανίχνευση του κορονοϊού, καθώς μπαίνει πλαφόν από το υπουργείο Ανάπτυξης., όπως όπως αποκάλυψε ο «Μαξιμιλιανός» στο Reader κι επιβεβαίωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα με τον υπουργό, θα εκδοθεί και ΚΥΑ η οποία θα απαγορεύει την υπέρβαση της τιμής που θα τεθεί ως πλαφόν στα μοριακά τεστ καθώς θα πρόκειται για διατίμηση.

Αυτή η τιμή, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader στα 47 ευρώ. Οπως είπε νωρίτερα και ο υπουργός Ανάπτυξης στον ΣΚΑΪ, η τιμή για τα pcr θα διαμορφωθεί κοντά στα 50 ευρώ, επιβεβαιώνοντας απόλυτα την στήλη του Reader και μάλιστα γι' αυτό το λόγο συγκάλεσε τη Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου, έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο για να συνεννοηθεί με τους καθ' ύλην αρμόδιους έτσι ώστε να «κλειδώσει» η απόφαση για φθηνότερη πρόσβαση στους πολίτες στα μοριακά τεστ. Το «παρών» έδωσαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο γ.γ. Εμπορίου Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ενώ συμμετείχαν και οι πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Πατούλης.

Η ΚΥΑ θα εκδοθεί το μεσημέρι της Τρίτης (4/1) ενώ όπως επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης, «κανείς δεν θα μπορεί να υπερβεί την νέα αυτή τιμή καθώς πρόκειται για διατίμηση». Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η τιμή ορίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πιο συμφέρουσα για τον πολίτη και να μην θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη διαδικασία, καθώς εάν τα περισσότερα εργαστήρια δεν έχουν το παραμικρό κέρδος ή και μικρή ζημιά, τότε τα τεστ θα γίνονται από λιγότερα κέντρα και η αναμονή και η πίεση θα αυξηθεί στα υπόλοιπα.

Ετσι λοιπόν, όπως όλα δείχνουν η τιμή κλείδωσε στα 47 ευρώ (η αναλογία 35-12 ευρώ κόστος υλικού-κόστος υπηρεσίας) και αναμένεται η επιβεβαίωσή της με ΚΥΑ από ώρα σε ώρα.

Συνταγογράφηση των PCR

Σχετικά με το αίτημα των ιατρών για συνταγογράφηση των μοριακών τεστ, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι απέσυραν το σχετικό αίτημά τους όταν κατάλαβαν ότι θα σήμαινε ένταξή τους στον μηχανισμό του claw back. Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε στις επικρίσεις που δέχθηκε για τη δήλωσή του περί λήξης της πανδημίας, λέγοντας ότι «έπεσαν να τον φάνε» γιατί είπε ότι σε ένα μήνα θα έχουμε ξεμπερδέψει με αυτή τη φάση του πανδημικού κύματος. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν έχει ιατρικές γνώσεις αλλά διαβάζει και ακούει τους ειδικούς και επικαλέστηκε τις δηλώσεις του επικεφαλής του δανικού επιδημιολογικού ινστιτούτου του Serum που εκτιμά πως η πανδημία θα τελειώσει το επόμενο δίμηνο.

Σχετικά με το ξύλο που χτύπησε, εξήγησε ότι παρότι δεν είναι ιδιαίτερα προληπτικός, φέρει ως Έλληνας στο πολιτιστικό του υπόβαθρο συνήθειες χιλιάδων ετών και παρέθεσε αναφορές του Θεόκριτου και του Αριστοφάνη.

Απαγορεύεται λόγω γελοιότητας να μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ουρές

Ο κ. Γεωργιάδης εξαπέλυσε βέλη κατά του ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική που ασκεί στους κυβερνητικούς χειρισμούς λόγω των ουρών που σχηματίζονται για τη διενέργεια τεστ, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να βγάζει ανακοινώσεις για ουρές στην Ελλάδα «λόγω γελοιότητος». «Ο ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε τον κόσμο στις τράπεζες και κάθονταν για 3 μέρες να πάρουν τα λεφτά τους μας κατηγορεί για την ουρά για τεστ; Ε όχι να υπάρχει και λίγη δικαιοσύνη», τόνισε ο υπουργός.

PCR: Αντιδρούν στη μείωση της τιμής οι γιατροί 

ΟΠΙΣ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι η μείωση του κόστους του PCR μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην παροχή των υπηρεσιών των μονάδων υγείας στους πολίτες, καθώς διακυβεύεται η αξιοπιστία των μοριακών τεστ. Η κυβέρνηση, δια στόματος Γεωργιάδη κι επιβεβαιώνοντας απόλυτα το Reader επιβάλλει πλαφόν στην τιμή του μοριακού τεστ, το οποίο θα κυμαίνεται στα 50 ευρώ.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Κινδύνους για την αξιοπιστία των τεστ για τον κορονοϊό μπορεί να δημιουργήσει η περαιτέρω μείωση της ανώτατης τιμής που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι η τιμή χρέωσης για την εξέταση PCR (μοριακός έλεγχος) στη χώρα μας κινείται στον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. και συνεπώς καλύπτει τα έξοδα των διαγνωστικών εργαστηρίων και των ιατρείων. Γεγονός που εγγυάται και την ορθή διεξαγωγή του εργαστηριακού ελέγχου, αλλά και την ποιότητα του αποτελέσματος.

H επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας βασίζεται στην αξιοπιστία του επιστημονικού πρωτοκόλλου διενέργειας των PCR tests. Και το κόστος τους πρέπει να καλύπτεται πλήρως από την πολιτεία ή να αποζημιώνεται στον πολίτη, βάσει συγκεκριμένων ενδείξεων κατά την εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Θα πρέπει να συνυπολογισθεί η αμοιβή του επιστημονικού ιατρικού έργου και του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού που εργάζεται σε αυτές τις υγειονομικές διαγνωστικές δομές με όλες τις προδιαγραφές βιοασφάλειας και εκτεταμένο ωράριο, ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών αυτήν την περίοδο.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκτιμά ότι η περαιτέρω μείωση της τιμής μπορεί να επιφέρει μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα θα στερήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία από περιοχές όπου υπάρχουν μόνο μικρά εργαστήρια και όχι μεγάλοι πάροχοι, καθώς δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των PCR τεστ και θα υποχρεωθούν να διακόψουν τη διεξαγωγή τους.

Τέλος ο ΠΙΣ τονίζει ότι δεν είναι απαραίτητο μετά από ένα θετικό rapid test να ακολουθεί και PCR test, παρά μόνον όταν είναι απαραίτητη η έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA