Μενού
  • Α-
  • Α+

Η μετάλλαξη Ομικρον «τρέχει» με μεγάλες ταχύτητες μέσα στην κοινότητα και η κυβέρνηση αποφάσισε να... «σπριντάρει» προκειμένου να ανακόψει την τρελή της πορεία! Έτσι, με δεδομένο πως σε περίπου μια εβδομάδα από τώρα θα αρχίσουν να «πέφτουν» τα πρόστιμα σε όσους πολίτες άνω των 60 δεν έχουν κάνει ακόμα την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, θα πρέπει άμεσα να αναμένεται και η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 50 ετών.

Διαβάστε ακόμη: Βασιλακόπουλος: «Να παρακρατούνται τα 100€ από τη σύνταξη των 60 ετών κι άνω»

Και όταν λέμε άμεσα εννοούμε μέσα στις επόμενες ημέρες. Και αυτό ήταν κάτι που επιβεβαίωσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, κ. Στέλιος Πέτσας, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Η απόφαση να μπουν ηλικιακά κριτήρια στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου απέδωσε και ενδεχομένως αν χρειαστεί να χαμηλώσουν κι άλλο τα ηλικιακά όρια. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. Όχι σε επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά σε ηλικιακές», είπε ο Στέλιος Πέτσας και ξεκαθάρισε, ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών (όπου ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός ήδη) θα εφαρμοστεί κανονικά μετά την 16η Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία υπηρεσιών αιχμής του Δημοσίου με την καταγραφή κρουσμάτων στους εργαζομένους, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «περιμένω διαταραχή στην παραγωγική διαδικασία και στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το υπουργείο εκπονεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να δει  ποια είναι τα ποσοστά που ενδεχομένως πρέπει να αναμορφώσει, ωστόσο αυτό θα φανεί από τη Δευτέρα και μετά που επιστρέφουν και από τις άδειες τους οι εργαζόμενοι. «Είμαστε ανοιχτοί να κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε να μην υπάρχουν σημαντικές διαταραχές ή να τις περιορίσουμε στο μικρότερο δυνατό επίπεδο», επισήμανε. 

Τελευταία διορία η 16η Ιανουαρίου για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60

Την ώρα που η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους άνω των 50, τελειώνει ο χρόνος για τους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022 και οι οποίοι θα πληρώνουν πρόστιμο κάθε μήνα. «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, λοιπόν, άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου, επαναλαμβάνω 16 Ιανουαρίου, να έχουν κλείσει το ραντεβού τους να κάνουν την πρώτη δόση. Θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα για να εμβολιαστούν πρώτοι. Διαφορετικά, κάθε μήνα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Και με νόμο τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία μας», είχε δηλώσει στα τέλη Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως προβλέπεται, για τον μήνα Ιανουάριο θα ισχύσει «έκπτωση» 50 ευρώ στο πρόστιμο. Από εκεί και πέρα, στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για τον μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για:

  • Όσους έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση
  • Όσους έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA