Μενού
  • Α-
  • Α+

Ξεκάθαρος ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σε ότι αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει παράταση, καλώντας παράλληλα όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί να το πράξουν. «Η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια ανοχής, πληροφόρησης, πειθούς» διεμήνυσε. «Από τις 16 Ιανουαρίου θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα για όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι. Η κυβέρνηση έδωσε πολλαπλές ευκαιρίες στους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και εξάντλησε όλα τα περιθώρια ανοχής, πληροφόρησης, πειθούς» διεμήνυσε. 

Διαβάστε ακόμη: Αδεια ειδικού σκοπού: Με αναδρομική ισχύ η άδεια για γονείς που έχουν μαθητές με κορονοϊό

Αναφερόμενος στα μέτρα επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει: «Καμιά χαλάρωση δεν μπορεί να γίνει προς ώρας λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων». Σε ότι αφορά τα σχολεία είπε: «Η Κυβέρνηση έχει θέσει -από τη πρώτη στιγμή- ως βασική της προτεραιότητα την πλήρη και ασφαλή λειτουργία της εκπαίδευσης, η οποία αποτελεί θεμέλιο για την προκοπή της νέας γενιάς.

Παρά τις αντιδράσεις και την ακατάσχετη κινδυνολογία της Αντιπολίτευσης,  η επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, ξεκίνησε και συνεχίζεται κανονικά. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι μέχρι σήμερα μόλις 2 στα 80.000 τμήματα είχαν κλείσει εξαιτίας του γεγονότος ότι είχε νοσήσει πάνω από το 50+1 των μαθητών. Με όπλο μας την εμπειρία από τον περασμένο Σεπτέμβριο, είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι και, όπως αποδείχθηκε, ικανοί να τα καταφέρουμε.

Εφαρμόζεται για το σκοπό αυτό ένα πολύ καλά μελετημένο σχέδιο, για την επιτυχία του οποίου υπήρξε εκτεταμένη προετοιμασία, αλλά και συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέσα στις δύο πρώτες μέρες διενεργήθηκαν  αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι σε 1,6 εκατομμύρια μαθητές και εκπαιδευτικούς, μέσα από τους οποίους, εντοπίστηκαν πάνω από 25.000 κρούσματα, γεγονός που οδήγησε  στην αποφυγή περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού, όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμαστεί για τη διαχείριση ενδεχόμενων αρρυθμιών εξαιτίας της  νόσησης κάποιων εκπαιδευτικών από κορονοϊό και της προσωρινής μη προσέλευσής τους στα μαθήματα. Το σχέδιο αυτό ξεδιπλώνεται σε διάφορους πυλώνες:

Πρώτ' απ' όλα στην αναδιάταξη του δυναμικού μέσα στις σχολικές μονάδες, με βάση το σχέδιο  που έχουν εκπονήσει οι ίδιες οι Διευθύνσεις.

Δεύτερον με προσλήψεις 4.784 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, 3.576  με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και 1.208 με συμβάσεις ως τη λήξη της φετινής σχολικής περιόδου. Να σας πω ότι ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες μετά την ανακοίνωση της Δευτέρας για την πρόσληψη 1.208 αναπληρωτών και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, υπέγραψε  χθες απόφαση για την πρόσληψη επιπλέον 566 προσωρινών αναπληρωτών τρίμηνης διάρκειας και ακολουθούν  οι υπόλοιπες προσλήψεις. Μέσα στις επόμενες ημέρες όλοι οι διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί θα έχουν αξιοποιηθεί προκειμένου να καλύπτονται τα κενά που δημιουργούνται. 

Τρίτη δράση για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων απουσιών καθηγητών είναι η δυνατότητα τηλεκπαίδευσης, μέσω της πλατφόρμας CISCO Webex, καθώς το δικαίωμα χρήσης 154.000 αδειών για τους εκπαιδευτικούς ισχύει μέχρι τον Ιούλιο 2023.

Είναι χρέος όλου του πολιτικού κόσμου να στηρίξει την προσπάθεια αυτή. Είναι χρέος της ευρύτερης κοινωνίας να στηρίξει την δια ζώσης εκπαίδευση και θα συνεχίζουμε καθημερινά να κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να συνεχιστεί με αυτούς τους όρους και τις προϋποθέσεις η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία στα σχολεία».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA