Μενού
  • Α-
  • Α+

Σήμερα η υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου θα βρίσκεται στην Αθήνα και θα γίνει δεκτή από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας είχε μεταβεί στην Πρίστινα τον περασμένο Ιούνιο, σε μια προσπάθεια της Αθήνας να εμβαθύνει την παρουσία της στα δυτικά βαλκάνια, ενώ παραμένει ακόμη στο τραπέζι η μη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την Ελλάδα (παραμένει μια από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ μαζί με την Κύπρο που δεν το έχει πράξει). Η Ελλάδα πάντως στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας και αντιμετωπίζει το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ με τα δυτικά Βαλκάνια με τη δέουσα σοβαρότητα, καθώς την αφορά άμεσα.

Διαβάστε ακόμη: Ο «υβριδικός πόλεμος» της Άγκυρας και οι εξελίξεις γύρω από τον EastMed 

Όλα αυτά την ώρα που η Τουρκία αυξάνει ολοένα και περισσότερο την επιρροή της στα Βαλκάνια, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πραγματοποιεί επίδειξη ισχύος τη Δευτέρα στα Τίρανα πλάι στον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Η Άγκυρα έχει ισχυρή οικονομική παρουσία που θέλει να την αυξήσει ακόμη περισσότερο, τη στιγμή που οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων αναζητούν χείρα βοηθείας από τις Βρυξέλλες αλλά δεν βλέπουν ιδιαίτερη προοπτική.

Χθες μάλιστα στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκίας – Σερβίας με στόχο την «εμβάθυνση και ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας» με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας, Βούτσιτς να γίνεται δεκτός από τον Πρόεδρο Ερντογάν.  Η Αθήνα τα παρατηρεί όλα αυτά και επιδιώκει την ενίσχυση της δικής της παρουσίας. Αύριο ο Νίκος Δένδιας θα επισκεφτεί την Κροατία, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματισμένο ταξίδι για το Βελιγράδι την ερχόμενη Παρασκευή 28 Ιανουαρίου όπου θα συναντηθεί και με τον Κροάτη Πρωθυπουργό, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Το σχήμα «3+1» στον απόηχο του EastMed

Η Αθήνα βλέπει πως τόσο η Γαλλία όσο και οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει δημοσίως πλέον τις αμφιβολίες τους για την κατασκευή του αγωγού EastMed και εξετάζουν πλέον τα εναλλακτικά σενάρια συνεργασίας στο σχήμα «3+1». Σχετική αναφορά έκανε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη. «Αυτή η συνεργασία αποτελεί ορόσημο της πολυμέρειας στην περιοχή δεδομένου ότι συμμετέχουν ως στρατηγικός μας εταίρος, οι ΗΠΑ. Τα πολυμερή σχήματα ξεκίνησαν με την ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όμως έχουν εξελιχθεί σε ένα πλαίσιο δημιουργίας στρατηγικών θεματικών σχέσεων. Καλύπτουν την ενέργεια, τις μεταφορές, την πολιτική προστασία, τον τουρισμό και, βεβαίως, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.  

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυπριακή πλευρά στη Λευκωσία αναμένουν την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας του έργου για να λάβουν οριστικές αποφάσεις, την ώρα πάντως που στην Άγκυρα ο Ερντογάν κάνει επίδειξη ισχύος, ισχυριζόμενος πως κανένα ενεργειακό έργο στην περιοχή δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί χωρίς την ενεργό συμμετοχή της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση μόνο απαρατήρητη δεν περνά η πρόσκληση που απηύθυνε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισσάκ Χέρτζογκ για επίσκεψη του τελευταίου στην Άγκυρα, τη στιγμή που οι δυο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις εδώ και περίπου μια δεκαετία. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA