Μενού
  • Α-
  • Α+

Θετικά αξιολογεί το Μέγαρο Μαξίμου τη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, αναλύοντας τόσο τα δεδομένα των αριθμών όσο και της συγκυρίας, εν μέσω, δηλαδή, μίας διετούς πανδημικής κρίσης που έχει επιφέρει κόπωση στους πολίτες.

Διαβάστε ακόμη: Δημοσκόπηση Metron Analysis: Μπροστά με 11,8% η ΝΔ - Στο 24,2% ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 18,5% το ΚΙΝΑΛ

Κυβερνητικά στελέχη αναγιγνώσκουν «απόλυτη κυριαρχία» του Πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας και χαρακτηρίζουν «εφικτό» το στόχο της αυτοδυναμίας που έχει θέσει για το κόμμα στις επόμενες εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με βάση το 36% που συγκεντρώνει η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου, καταγράφοντας προβάδισμα 11,8 ποσοστιαίων μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος νιώθει την ανάσα του ΚΙΝΑΛ που με μια εντυπωσιακή άνοδο (18,5% από 8,1%) ακολουθεί με διαφορά 5,7%.

Παράλληλα, ικανοποίηση καταγράφεται στο κυβερνητικό επιτελείο και για το +1,6% που καταγράφει σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, παραμένοντας ξεκάθαρα πρώτη, με διαφορά 9,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ και ενώ η ψαλίδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το Κίνημα Αλλαγής έχει μειωθεί μόλις στο 4,6%.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται πως μέσα σε τρία χρόνια διακυβέρνησης και με αλλεπάλληλες κρίσεις, η «φθορά» που φαίνεται να έχει υποστεί η κυβέρνηση - με το 36% στην εκτίμηση ψήφου συγκριτικά με το 39,9% των εκλογών του 2019 - είναι «μικρή και απολύτως αναστρέψιμη», επισημαίνοντας ότι το 36% δείχνει πως «ο στόχος της αυτοδυναμίας δεν είναι καθόλου μακριά».

Δίνοντας, δε, έμφαση και σε άλλα δημοσκοπικά στοιχεία όπως η θετική αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης από το 40% των ερωτηθέντων και του Πρωθυπουργού από το 44%, έναντι των αντίστοιχων χαμηλών ποσοστών 16% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 21% για τον Αλέξη Τσίπρα σε συνδυασμό με τη μείωση 7,3% που σημειώνει η Κουμουνδούρου από τις εκλογές του 2019, κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν πως το «αφήγημα» του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση καταρρέει και έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας αποδεικνύεται ακόμη πιο έωλο.

Αντιθέτως, εκτιμούν ότι αναδεικνύεται ως πραγματικό πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα η σκληρή μάχη που θα κληθεί να δώσει με το ΚΙΝΑΛ για τη θέση του δεύτερου κόμματος, εφόσον τα ποσοστά της Χαριλάου Τρικούπη διατηρηθούν τόσο υψηλά. «Η ψαλίδα που έχει να αντιμετωπίσει είναι αυτή με τον Νίκο Ανδρουλάκη», σημείωνε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή στο Reader, απαντώντας εμμέσως και στο νέο αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές μέσω του Kontra Channel.

Παράλληλα,  στο κυβερνητικό στρατόπεδο μιλούν για «απόλυτη κυριαρχία» προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος παραμένει πρώτος με διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό.