Μενού
  • Α-
  • Α+

Η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Ισραήλ, ήρθε για να επιβεβαιώσει την κοινή αντίληψη των δυο πλευρών στα ζητήματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου τη στιγμή που το Ισραήλ πιέζει για εμβάθυνση της συνεργασίας σε μια σειρά πεδίων. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η Αθήνα στο πεδίο των εξοπλισμών με το υπουργείο Άμυνας να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ένα νέο καινοτόμο ισραηλινό όπλο που μπορεί να εναντιωθεί στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχει αναπτύξει η Τουρκία. Πρόκειται για ένα σύστημα προσβολής Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών με χρήση λέιζερ, που μπορεί να καταρρίψει εχθρικά drones. Οι επιτελείς του υπουργείου Άμυνας επιθυμούν να έχουν στη διάθεσή τους αυτό το σύστημα που θα επιτρέψει στην Αθήνα να αντιμετωπίσει τα τουρκικά UAV.

Διαβάστε ακόμη: Τα Βαλκάνια γίνονται πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία

Η ανάγκη αυτή φάνηκε ξεκάθαρα στις αρχές του έτους, όταν η Άγκυρα επιδόθηκε σε ένα μπαράζ υπερπτήσεων στοχοποιώντας συγκεκριμένα ελληνικά νησιά. Τέσσερις φορές, τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε πάνω από τη νήσο Κανδελιούσσα, στα νοτιοδυτικά της Νισύρου. Στις 13, 14, 15 και 17 Ιανουαρίου το τουρκικό drone, ακολούθησε την ίδια διαδρομή περνώντας από τους Ανθρωποφάγους και την Κανδελιούσσα προτού επιστρέψει στα τουρκικά παράλια. Στην ατζέντα της ελληνικής πλευράς βρίσκεται ακόμη η επέκταση της μίσθωσης των ισραηλινών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών τύπου HERON που αποτελούν τα «μάτια» των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας, η υποστήριξη των ελικοπτέρων Apache της Αεροπορίας Στρατού και η συντήρηση των C-130, τουλάχιστον όσων βρίσκονται εκτός ΕΑΒ, ώστε να δοθεί επιτέλους λύση στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο στόλος των μεταγωγικών αεροσκαφών. Ελλάδα και Ισραήλ συζητούν και για την κατασκευή του «εθνικού τυφεκίου», έργο που αναμένεται να αναλάβουν τα ΕΑΣ στο Αίγιο.

Μήνυμα συνεργασίας

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε χθες με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένι Γκάντζ, με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο να κυριαρχούν στην ατζέντα των δύο υπουργών. «Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν σφυρηλατήσει μια στρατηγική συνεργασία βασισμένη σε ισχυρούς δεσμούς φιλίας και στο κοινό μας όραμα καθώς στοχεύουμε στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Η κοινή μας στρατιωτική εκπαίδευση και ο στρατηγικός μας διάλογος εμβαθύνουν τους επαγγελματικούς και προσωπικούς μας δεσμούς. Αυτές οι σχέσεις είναι ένα εχέγγυο και δεσμεύομαι στην περαιτέρω εμβάθυνση και επέκταση της συνεργασίας μας σε κάθε σενάριο και κάθε περιφερειακή εξέλιξη» υπογράμμισε ο κ. Γκάντζ.

Συνέχεια στο «Βαλκανικό Εξπρές»

Το βλέμμα της Αθήνας ακουμπάει και τα Βαλκάνια, μετά την επίθεση φιλίας του Ταγίπ Ερντογάν σε Αλβανία και Σερβία. Ο Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με την Κοσοβάρα υπουργό Εξωτερικών που επισκέφτηκε την Αθήνα, δήλωσε πως οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων μπορεί να έχουν καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής (φωτογραφίζοντας την Τουρκία) όμως η ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι μονόδρομος. «Για τα Δυτικά Βαλκάνια, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο δηλαδή η προστασία αρχών και αξιών του Διαφωτισμού, όπως η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και η προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρέπει να αποτελεί την πολιτική, οικονομική και πολιτισμική τους πυξίδα.

Δεν αποτελεί επιλογή η επιστροφή στο οθωμανικό παρελθόν του 19ου αιώνα, μεταμφιεσμένο με τον μανδύα του νεο-οθωμανισμού», είπε ο κ. Νίκος Δένδιας. Ο Υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει σήμερα στην Πούλα της Κροατίας, όπου έχει προσκληθεί από τον Κροάτη ομόλογό του, προκειμένου να συμμετάσχει σε Συνέδριο για το Μέλλον της Ευρώπης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο της Πούλα. Αμέσως μετά θα δει τον Κροάτη ομόλογό του με τις συζητήσεις να έχουν ως αντικείμενο διμερή θέματα και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA