Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενταση στη Βουλή στη συζήτηση για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Η κόντρα ξέσπασε μια ημέρα πριν από το αναμενόμενο, καθώς Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας είχαν έντονο μπρα ντε φερ στη διάρκεια της διαδικασίας. Αρχικά, σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα προβλήματα που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Ελπίς. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες των ενεργειών, χαρακτήρισε προσχηματική τη συγγνώμη και ζήτησε παραιτήσεις. Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Μάτι και τόνισε πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχει εξηγήσει τα λάθη που έγιναν στη διάρκεια της κακοκαιρίας. 

Διαβάστε ακόμη: Nίκη Κεραμέως: Γιατί επί ΣΥΡΙΖΑ η Ελληνική Εταιρία Προγεννετικής Αγωγής έπαιρνε πάνω από 100.000 ευρώ;

Τσίπρας: Τελικά, γιατί ζητάτε συγγνώμη;»

«Δεν άκουσα να είπατε ότι κάνατε κάτι λάθος. Γιατί ζητάτε συγγνώμη;», ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και συνέχισε: «Δεν είχαμε λέτε ραντάρ να προβλέψουμε το χιόνι. Τι ποσοστά θα έχουμε σε Αττική, Νέα Οδό και Μεσογείων. Αυτό είναι το πρόβλημα; Οι άνθρωποι της ΕΜΥ σας διαψεύδουν. Και δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Λένε είχαμε αυτή τη φορά ένα μοντέλο που έδωσε επακριβώς το μέγεθος της κακοκαιρίας, της χιονόπτωσης και την ώρα που θα έρθει. Ήρθατε να πείτε πάλι συγγνώμη αλλά φταίει ότι δεν έχουμε ραντάρ; Βεβαίως να έχουμε και ραντάρ και war room. Αλλά η ΕΜΥ λέει δεν ήταν από χειρότερες κακοκαιρίες στην Αττική. Το 2008 ήταν χειρότερη. Δεν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα που έγινε το λάθος λοιπόν; Και έκλεισε και η Μαραθώνος. η Κατεχάκη, η Μεσογείων με τόσα νοσοκομεία. Θα μας πείτε που κάνατε το λάθος ή θα πετάτε την μπάλα στην εξέδρα; Ή θα μας πείτε κι εσείς όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι Μεσογείων κ Κατεχάκη δεν ανήκουν στο κράτος γιατί θέλετε να ρίξετε τις ευθύνες στον δικό σας γαλάζιο Περιφερειάρχη. Θα αναλάβετε μία φορά μια ευθύνη;». Και συμπλήρωσε: «Ζητάμε να δώσετε τα πρακτικά στη δημοσιότητα Ο Πρωθυπουργός μιλούσε με εταιρία, αξιολόγησε μόνος του το κόστος λες και δεν έχουμε νόμους για να δώσει τη δυνατότητα ενδεχομένως στην όποια εταιρία να πει στους πολίτες να μην έχουν άλλες απαιτήσεις. Δεν είναι ρόλος μεσίτη η διαμεσολάβηση ενός πρωθυπουργού. Ή λοιπόν είσαστε κατσαπλιάδες στις διαδικασίες σας ή μας λέτε ψέματα για να αποφύγετε την ευθύνη κι αυτό δεν αξίζει στον ελληνικό λαό όταν ζητάτε συγγνώμη θα εξηγείτε το λόγο που κάνατε λάθος», ολοκλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προτιμώ την ειλικρινή συγγνώμη με διάθεση αυτοκριτικής 

Άμεση ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στα «κατηγορώ» του Αλέξη Τσίπρα. «Οι κλιματολογικές συνθήκες δεν έχουν πολιτικό χρώμα. Βιώσατε καλά στο πετσί σας τέτοιες κρίσεις», είπε χαρακτηριστικά».  Και συνέχισε: «Αναγνώρισε ο υπουργός ότι έγιναν λάθη το λέω ευθέως στην περίπτωση Αττικής οδού ενδεχομένως έπρεπε να έχει κλείσει νωρίτερα όμως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης δεν το έχει το κράτος αλλά η ίδια η Αττική οδός που ισχυριζόταν ότι μπορεί να κρατήσει ανοιχτό το δρόμο. Στο ζήτημα χιονιού κανείς μετεωρολόγος δεν πρόβλεψε τον όγκο χιονιού που έπεσε στο κέντρο Αθήνας έπεσε μέρα μεσημέρι ενώ συνήθως βράδυ και κανείς δεν είχε προβλέψεις ότι θα ρίξει μισό μέτρο χιόνι κέντρο και Βόρεια προάστια. Αν το γνωρίζαμε προφανώς και θα είχαμε κλείσει την πόλη από την Κυριακή το βράδυ όπως το κάναμε και σε άλλες περιπτώσεις Δεν ήταν ζήτημα λοιπόν πολιτικού θάρρους αλλά αξιοποίηση των δεδομένων που είχαμε στα χέρια μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στη συνέχεια έδωσε βαρύτητα στο ύφος του πρώην πρωθυπουργού: «Για το οργισμένο σας ύφος 2 παρατηρήσεις. Έχω εντοπίσει εντυπωσιακή αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τις ευθύνες της Αττικής οδού. Είπατε δεν πρέπει να κάνω τον μεσάζοντα. Εγώ εξασφάλισα 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο. Εσείς δεν το κάνατε ποτέ και δεν είχατε καν νόμο για να αναλάβει ευθύνες της. Μεσάζοντας λοιπόν ή ΠΘ με κάθε διάθεση να συγκρουστεί με μια ιδιωτική εταιρία αναγκάζοντάς τη να αναλάβει τις ευθύνες της. Εσείς κ. Τσίπρα γιατί ξαφνικά τόση αγάπη για την Αττική οδό; Και τέλος επειδή είπατε προσχηματική συγγνώμη, προτιμώ την ειλικρινή συγγνώμη με διάθεση αυτοκριτικής έστω κι αν κινδυνεύει να χαρακτηριστεί προσχηματική από την καμία συγγνώμη που δεν ακούσαμε από το στόμα σας όταν είχαμε 120 νεκρούς στο Μάτι και τη Μάνδρα»

Δευτερολογία Τσίπρα: Όλο φταίει κάποιος άλλος εκτός από εσάς 

Η εκ νέου αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μάνδρα και το Μάτι εξόργισε τον Αλέξη Τσίπρα που παρότρυνε τον πρωθυπουργό «να είναι σήμερα λιγότερο προκλητικός» και τον κατηγόρησε για το «λάθος» που έκανε να μιλήσει απευθείας με τον πρόεδρο της Αττικής Οδού, ενώ η Ελλάδα έχει έτσι κι αλλιώς νόμους για αποζημιώσεις. 

«Όλο φταίει κάποιος άλλος για εσάς. Όλο φταίει κάποιος άλλος για εσάς. Η Ελλάδα έχει νόμους για αποζημιώσεις από τη δικαιοσύνη και ντροπή σας που πήρατε τηλέφωνο τον πρόεδρο της Αττικής Οδού. Κάθε ιδιωτική εταιρία έχει υποχρεώσεις δεν μπορεί ο κάθε Πρωθυπουργός και η κάθε κυβέρνηση να μεσολαβεί για να διαμορφώνει το πλαίσιο του πως θα ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις Οφείλετε αντί να τηλεφωνείτε στον Πρόεδρο της εταιρίας – και ντροπή σας – που ήταν και σύμβουλός σας για να βρείτε φόρμουλα για αποζημίωση, να μιλήσετε ευθέως για τις ευθύνες της και τις δικές σας και αν αφήσετε το θέμα αποζημίωσης στη διεκδίκηση κάθε πολίτη στη δικαιοσύνη γιατί η Ελλάδα έχει νόμους. 

Για τα καταγεγραμμένα πρακτικά σχετικά με το φιάσκο της Αττικής Οδού, ο Αλέξης Τσίπρας συμπλήρωσε: «Διαπιστώνω για άλλη μια φορά ότι επιχειρείτε να υπεκφύγετε των ευθυνών σας με λαθροχειρίες. Αδιανόητο να μας λέτε ότι δεν είχατε καταγεγραμμένα πρακτικά ή έστω καταγεγραμμένη μια διάσκεψη κρίσιμη που έγινε και την Παρασκευή και την Κυριακή με την παρουσία περιφερειαρχών κι άλλων υπουργών, που αρχικά αυτό απεκρύφθη. Ο κ. Σκέρτσος δεξί σας χέρι ήταν παρών άρα το Μαξίμου συντόνιζε στην ουσία. Πώς θα αποδείξετε ότι η εταιρία ψεύδεται ,με αυτά που λέει όταν λέτε ότι δεν τηρήθηκαν πρακτικά Το να λέτε ψέματα για να αποφύγετε  ευθύνες είναι ίσως μεγαλύτερο ατόπημα από την κακή διαχείριση ή των λάθος επιλογών για να αποφευχθεί το φιάσκο της Αττικής οδού. Και ήταν και κρίσιμες κεντρικές αρτηρίες στο κέντρο Αθήνας. Ποτέ δεν έκλεισαν. Πότε έκλεισε η Κατεχάκη και η Μεσογείων;

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Δεν ζητήσατε ποτέ κ. Τσίπρα συγγνώμη ποτέ για το Μάτι ούτε για τη Μάνδρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε για τη συγγνώμη που δεν ζήτησε ποτέ ο Αλέξης Τσίπρας για τις φυσικές καταστροφές που άφησαν πίσω τους νεκρούς όσο ήταν πρωθυπουργός και παραδέχτηκε πως ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη, επειδή η κυβέρνηση δεν διαχειρίστηκε όπως έπρεπε την κακοκαιρία Ελπίδα.

«Δεν ζητήσατε ποτέ κ. Τσίπρα συγγνώμη ποτέ για το Μάτι ούτε για τη Μάνδρα. Αναλάβατε λίγους μήνες μετά την πολιτική ευθύνη σε μια ερώτηση στη ΔΕΘ. Συγγνώμη δεν ζητήσατε ποτέ. Και δεν είχα καμία πρόθεση να επαναφέρω τη συζήτηση σε μια τραγική στιγμή για τη χώρα που στιγμάτισε τη συλλογική συνείδησης και θα τη στιγματίσει για πολλά χρόνια ακόμα.  Επειδή μιλάτε για το ήθος και ύφος της εξουσίας. Η κριτική που σας ασκήσαμε δεν ήταν πρωτίστως για το ότι μια φωτιά στέρησε τη ζωή σε πάνω από 100 συμπολίτες μας… θα μπορούσατε να τα έχετε κάνει καλύτερα.τα έχετε ξεχάσει.  Η κριτική ήταν για αυτό το άθλιο σόου που στήσατε εκείνο το βράδυ όταν γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί και βγαίνατε σε ζωντανή σύνδεση να ρωτάτε πότε θα πετάξουν τα αεροπλάνα. Ήταν η συγκάλυψη κ. Τσίπρα και το ήθος και το ύφος της δικιάς σας εξουσία, το οποίο ενεγράφη τελικά στη συνείδηση του ελληνικού λαού.

Και συνέχισε: Εμείς έχουμε μια άλλη αντίληψη για το τι σημαίνει ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Η συγγνώμη είναι η αναγνώριση ότι κάτι δεν έγινε καλά από πλευράς κυβέρνησης. Κι εγώ και ο Υπουργός. Ο υπουργός την επόμενη φορά δεν θα λάβει τις μετρητοίς τις διαβεβαιώσεις κάποιων… θα το ψάξει περισσότερο κι οφείλει να το κάνει γιατί αυτός είναι ο ρόλος του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA