Μενού
  • Α-
  • Α+

«Θέλω να δηλώσω στο Κοινοβούλιο πως είπα ότι αν έχουμε νεκρό εγώ αύριο το πρωί θα παραιτηθώ. Έτσι νιώθω αυτή είναι η ηθική μου», αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, απαντώντας στα σφοδρά πυρά που εξαπέλυσε εναντίον του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τη δριμεία κριτική που του έχει ασκηθεί από πολλές πλευρές τις τελευταίες ημέρες για τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίς». Ο ίδιος μάλιστα επικαλέστηκε ως μάρτυρα για την αλήθεια των λεγομένων του τον Υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά.

Διαβάστε ακόμη: Πρόταση μομφής: Πρώτη «άγρια» κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή

Η ομιλία του Χρήστου Στυλιανίδη ήταν ένα ξέσπασμα της πίκρας που συσσώρευε μέσα του τις τελευταίες ημέρες ως επικεφαλής του νεοσύστατου υπουργείου. Αυτό ήταν φανερό από τον προσωπικό τόνο στον οποίο μίλησε πολλές φορές. Παραδέχτηκε λάθη και αστοχίες, αλλά υπογράμμισε την απουσία αποτελεσματικής δομής Πολιτικής Προστασίας στη χώρα, «κάρφωσε» άλλους φορείς για άρνηση παροχής στοιχείων και απηύθυνε δραματική κραυγή προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταματήσουν τη σφαγή και να μην χρωματίζουν την πολιτική προστασία κομματικά.

Δεν θα βγάζω φωτογραφίες για τα social media

«Η διαχείριση κρίσεων δεν γίνεται ούτε με γιουρούσια και ο αυτοσχεδιασμός πάντα αποτυγχάνει. Ο Στυλιανίδης δεν θα κυκλοφορεί να βγάζει φωτογραφίες για τα social media, προτιμώ να κάνω τη δουλειά μου», είπε σε προσωπικό τόνο ο  Υπουργός, αποκρούοντας τα σχόλια ότι ήταν απών την ώρα της μάχης και σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Δεν ήρθα γιατί ήμουν ανεπάγγελτος ή έψαχνα δουλειά ή ήθελα να γίνω υπουργός. Αλλά γιατί αυτό μου επέβαλλε το εθνικό καθήκον. Για μένα ήταν εθνικό καθήκον. Ούτε ήρθα στην Ελλάδα ως Μεσσίας. Όπως θα έλεγε κι ο κ. Τασούλας ήρθα ως καλοπροαίρετος φιλότιμος. Ως προσφορά και υπηρεσία στον Έλληνα πολίτη αντιλαμβάνομαι τη συμμετοχή μου στην κυβέρνηση και ζητώ να κριθώ για αυτά».

«Ξέρω ότι λειτουργώ σε ναρκοπέδιο»

«Το έργο που ανέλαβα είναι δύσκολο. Δεν είμαι αφελής. Ξέρω ότι λειτουργώ ανά πάσα στιγμή σε ναρκοπέδιο», τόνισε σε άλλο σημείο ο κ. Στυλιανίδης, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δέχτηκε ο ίδιος να αναλάβει τη λεγόμενη ηλεκτρική καρέκλα με πρωταρχικό τη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα. «Αλλά και για να συμβάλλω στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και για να μπορέσουμε να υπερβούμε χρόνια προβλήματα. Τα άκουγα και τώρα που τα βιώνω αντιλαμβάνομαι πόσο μεγάλα είναι. Πρόληψη, προετοιμασία και ανθεκτικότητα είναι το τρίπτυχο. Χρειαζόμαστε σύγχρονα εργαλεία και τεχνολογική αναβάθμιση. Χρειαζόμαστε σύγχρονα ραντάρ και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης. Αν τα είχαμε και τα είχαν οι μετωρολόγοι μας θα μπορούσαμε να ξέρουμε τον όγκο του χιονιού. τα χρειαζόμαστε. Δεν το λέω για υπεκφυγή και δικαιολογία. Όλα αυτά λείπουν, κύριοι βουλευτές, και λείπουν σε πολλές χώρες γιατί η κλιματική κρίση μας βρήκε απροετοίμαστους. Τη Δευτέρα αυτές τις ελλείψεις τις ζήσαμε. Προσωπικά το βίωσα και σε άλλες κακοκαιρίες. Όταν πήραμε την απόφαση να κλείσουμε τον Κηφισό οι ειρωνείες ήταν πολλές», ανέφερε ο ίδιος, περιγράφοντας μερικά μόνο από τα εμπόδια που κλήθηκε να υπερβεί.

Είναι όλα σκόρπια…

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης μίλησε επίσης για «ανταγωνισμό» μεταξύ των φορέων και συνόψισε το όραμα του ίδιου και του πρωθυπουργού για την αναδιοργάνωση της πολιτικής προστασίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «είναι όλα σκόρπια». «Επιμένω ότι την ώρα της μάχης χρειάζεται το συντονιστικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων που δεν υπάρχει στην χώρα. Υπάρχει ένας ανταγωνισμός που δεν δίνει ο ένας στον άλλον. Δεν είναι δυνατόν η πολιτική προστασία να μην έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί όλα τα αυτοκίνητα σε όλους τους αυτοκινητόδρομους όλης της χώρας. Πρέπει να υπάρχει μια αίθουσα πολέμου με ξεκάθαρες αρμοδιότητες. Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Αυτό είναι έργο χρόνων. Σε ό,τι αφορά την πολιτική βούληση του πρωθυπουργού δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε.

Στόχος εθνικός χωρίς πολιτικό χρώμα

Σε δραματικούς και ταυτόχρονα οργισμένους τόνους, ο Χρήστος Στυλιανίδης απηύθυνε έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμβάλλουν στο εθνικό σχέδιο, τονίζοντας ότι η πολιτική προστασία δεν έχει κομματικό χρώμα. «Ο στόχος μας είναι στόχος εθνικός. Δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Η φωτιά. Το χιόνι οι πλημμύρες δεν έχουν πολιτικό χρώμα. Χωρίς τη συμβολή όλων θα μείνουν στα μισά του δρόμου. Πρέπει να αναδειχτεί σε πρότυπο συνεννόησης του πολιτικού δυναμικού της χώρας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να είμαστε αποτελεσματικοί. Αυτό το υπουργείο δεν είναι ούτε του Τσίπρα, ούτε του Μητσοτάκη, ούτε του Ανδρουλάκη και πολύ περισσότερο του Στυλιανίδη.

Είναι για να κάνει ανθεκτική τη χώρα απέναντι στην κλιματική κρίση», τόνισε.

Ο ίδιος παραδέχτηκε εκ νέου πως υπήρξαν λάθη και αστοχίες στη διαχείρισης της κακοκαιρίας «Ελπίς», επαναλαμβάνοντας την ειλικρινή κι «όχι προσχηματική συγγνώμη» της κυβέρνησης και του ίδιου. Χαρακτήρισε «ήρωες της βραδιάς» τα στελέχη του στρατού που συνέβαλλαν στον απεγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών από την Αττική Οδό και «κάρφωσε» στον αντίποδα τον παραχωρησιούχο ότι ήταν ο αδύναμος κρίκος της περασμένης Δευτέρας.

Υπήρχε σχέδιο αλλά…

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε πως σχέδιο αντιμετώπισης της σφοδρής χιονόπτωσης υπήρχε, εξηγώντας γιατί αυτό δεν λειτούργησε τελικά αποτελεσματικά: «Η ασάφεια και η έλλειψη συντονισμού της κεντρικής κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν έχω διάθεση να συγκρουστώ με ιδιωτική εταιρεία αλλά ο πιο αδύναμος κρίκος ήταν η Αττική Οδός. Ειδικά οι Αττικές Διαδρομές διαβεβαίωσαν ότι ήταν σε πλήρη ετοιμότητα και διέθετε παραπάνω οχήματα. Αντίθετα η Νέα Οδός ανταπεξήλθε».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA