Μενού
  • Α-
  • Α+

Κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το Μνημόνιο Συνεργασίας Αθηνών - Λευκωσίας για την υλοποίηση έργων υποδομής για την ανάπλαση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής, ανάμεσά στις οποίες, βρίσκεται και το Μάτι. Υπέρ τάχθηκαν η Νέα Δημοκρατία, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Διαβάστε ακόμη: Βουλή: «Οχι» από τον ΣΥΡΙΖΑ στη σύμβαση ανάπλασης για το Μάτι μετά τη φωτιά

Ο παριστάμενος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, σημείωσε ότι το μνημόνιο αφορά σε δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία, μετά από συνεννόηση της ελληνικής κυβέρνησης με τη Λευκωσία αλλά και τους τοπικούς δήμους, θα αξιοποιηθεί για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών στη θέση Σκουφέικα της Ραφήνας, έκτασης 16 στρεμμάτων. Όπως είπε, θα οικοδομηθούν περί τα 8.000 τετραγωνικά, δηλαδή περίπου 100 κατοικίες, με μέσο όρο 80 τ.μ. η καθεμία.

Γνωρίζω ότι οι ανάγκες στην Ανατολική Αττική είναι πολλές και για χώρους υγείας και για χώρους αποκατάστασης μέσω της κοινωνικής κατοικίας και τάξης στον χώρο [...] Ξεκινήσαμε από το Μάτι, θα επεκταθούμε και παραδίπλα και παντού» είπε ο κ. Ταγαράς, και προσέθεσε: «Μετά όμως τη συνεργασία και συνεννόηση, μεταξύ της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας συμφωνήθηκε ως βέλτιστη αξιοποίηση των χρημάτων (να είναι) η κοινωνική κατοικία». 

Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας: «Το τερματίσατε»

Και ενώ στη Βουλή προηγήθηκε κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση με κύρια σημεία, την αλλαγή του σκοπού της αρχικής συμφωνίας (επί ΣΥΡΙΖΑ), από την ανέγερση νοσοκομείου στην περιοχή, σε κοινωνικές κατοικίες, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, συνέχισε χαρακτηρίζοντας τη Nέα Δημοκρατία ως «...παράταξη των χαμένων χρημάτων των πυρόπληκτων»!

Ετσι, ακολούθησε η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, κάνοντας λόγο για «τερματισμό» από τον ΣΥΡΙΖΑ:

«ΣΥΡΙΖΑ και υποκρισία: έννοιες ταυτόσημες. ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνική ευαισθησία: έννοιες αντίθετες. Τις προηγούμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε ούτε το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ούτε τα voucher για τον τεχνολογικό εξοπλισμό στους εκπαιδευτικούς. Σήμερα το τερμάτισε καταψηφίζοντας και τα έργα ανάπλασης για το Μάτι. Κάθε σχόλιο περιττεύει».