ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17/02/2022 20:46

Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι στις Βρυξέλλες με επίκεντρο τα ενεργειακά

Συμφώνησαν σε τηλεδιάσκεψη παρουσία των ίδιων και όλων των εμπλεκομένων τις επόμενες μέρες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου που θα μεταφέρει φτηνή ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι στις Βρυξέλλες με επίκεντρο τα ενεργειακά
(πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ – Σίσι συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου Ε.Ε – Αφρικανικής Ενωσης. Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, που αντικατοπτρίζει τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με έμφαση στον τομέα της ενέργειας, καθώς και για τις διμερείς πολιτικές, αμυντικές και οικονομικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή. Η συνάντηση επικεντρώθηκε στο εγχείρημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου και στον στρατηγικό του χαρακτήρα. Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν απόλυτη προτεραιότητα την υλοποίηση του εγχειρήματος, την παρακολούθηση του οποίου θα αναλάβουν προσωπικά τα επιτελεία τους.

Συμφώνησαν μάλιστα να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες τηλεδιάσκεψη όλων των εμπλεκομένων με τη συμμετοχή των δύο ηγετών. Η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών που θα μεταφέρει «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη, θα είναι βασικό θέμα της παρέμβασης που έκανε στη Σύνοδο ΕΕ - Αφρικής στη θεματική στρογγυλή τράπεζα για την Ενεργειακή Μετάβαση, τα Ψηφιακά και τις Μεταφορές.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης για Ουκρανία: Είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε συντονισμένα

«Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτή που θα αναπτυχθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο είναι πολύ σημαντικές. Μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου η Ε.Ε. μπορεί σταδιακά να εξασφαλίσει μια σταθερή προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και η Ελλάδα να αποτελέσει τη γέφυρα της Ευρώπης με την Αφρική», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμα ότι η προστιθέμενη αξία του ελληνοαιγυπτιακού εγχειρήματος και της συνεργασίας της Ελλάδας με την Αίγυπτο δεν αφορά μόνο την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά το ευρύτερο πνεύμα συνεργασίας για το κλίμα ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική. Παράλληλα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λιβύη και οι σχέσεις ΕΕ- Αιγύπτου, ενώ ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνδρομή που παρέχουν η Ελλάδα και η Κύπρος σε αυτή την κατεύθυνση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ