Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνεδριάζει εκτάκτως την Τρίτη, στις 09:30, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία και το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Αντικείμενο της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ θα είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά τις κινήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, που έχουν σημάνει ύψιστο συναγερμό σε όλο τον κόσμο. Η αναγνώριση των δύο αυτών περιοχών σημαίνει ότι ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την εισβολή στην Ουκρανία, παρά τις προειδοποιήσεις των κορυφαίων ηγετών παγκοσμίως να κάνει πίσω ο Ρώσος πρόεδρος έστω και τώρα. Πέραν της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας στο ΚΥΣΕΑ αναμένεται να εξεταστεί και το ζήτημα της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών στην Ουκρανία, προκειμένου να αξιολογηθεί κατά πόσο πρέπει να μετακινηθούν.

Αξίζει, πάντως, να τονιστεί πως την προηγούμενη βδομάδα και συγκεκριμένα στις 14 Φεβρουαρίου είχε γίνει έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις εξελίξεις στην Ουκρανία παρουσία στενών συνεργατών του και ενεργειακών παραγόντων της αγοράς. Ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει να πληροφορηθεί για τα σενάρια της κρίσης και τις επιπτώσεις που θα έχει για τη χώρα μας η κλιμάκωση της έντασης, καθώς το ρωσικό αέριο καλύπτει το 40% με 45% των ετήσιων αναγκών μας.

Στη σύσκεψη είχαν συμμετάσχει οι υπουργοί Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, και Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας της προεδρίας της κυβέρνησης, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Θανάσης Ντόκος, και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλης.

Από πλευράς θεσμικών παραγόντων της αγοράς, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Θανάσης Δαγούμας, ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κώστας Ξιφαράς και ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Παντελής Κάπρος.

Τα σενάρια που εξετάστηκαν

Οπως είχε γράψει το Reader.gr, στο χειρότερο σενάριο περί πλήρους διακοπής της τροφοδοσίας της χώρας σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, εκτιμάται έλλειμμα μεταξύ 10% και 20% και το σχέδιο προβλέπει την κάλυψή του από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού TAP.

Το ήπιο σενάριο για διακοπή της διαδρομής του φυσικού αερίου από Ουκρανία και Λευκορωσία, σχεδιάζεται να αντιμετωπιστεί με συνέχιση της τροφοδοσίας από το ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας, καθώς και από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, αλλά και αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Αναζητούνται παράλληλα και εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας από άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση και οι θεσμικοί παράγοντες της αγοράς βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και κρίνουν πως η Ελλάδα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε σενάριο. Αυτό που προβληματίζει, ωστόσο, είναι η διάρκεια της κρίσης και η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου παγκοσμίως από το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία, γεγονός που απεύχονται όλοι και γι’ αυτό υπάρχει στενός συντονισμός των Ευρωπαίων ηγετών.

Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι πέραν του σταθμού στη Ρεβυθούσα που τελεί σε μέγιστη χωρητικότητα, η ΔΕΠΑ έχει έρθει ήδη σε συνεννόηση με την αλγερινή Sonatrach, ώστε να υπάρχει ετοιμοπαράδοτη σε πλοία ικανή ποσότητα φορτίων LNG.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA