Μενού
  • Α-
  • Α+

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 11πμ η συνεδρίαση του ΚΥΣEΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα συζήτησης την κατάσταση και τις εξελίξεις στην Ουκρανία και το πως επηρεάζουν και τη χώρα μας. Στη συνεδρίαση μετείχαν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Νίκος Δένδιας, αντίστοιχα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Ανακοινώσεις αναμένονται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί.  

https://twitter.com/joikonomou/status/1496054438087348231?ref_src=twsrc^tfw

Τέλος, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας. Όπως έχει αναφέρει και το Reader έχουν ήδη προετοιμαστεί ακόμα και για το σενάριο πολεμικής σύρραξης, καταρτίζοντας ανάλογα σχέδια εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ελλείμματος.

Στους εναλλακτικούς σχεδιασμούς, που είχαν παρουσιαστεί και σε σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό στις 14 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνονται:

  • η τροφοδοσία με φορτία LNG από την Αλγερία μέσω της συνεργασίας της ΔΕΠΑ με τη Sonatrach, οι οποίες κατά πληροφορίες του Reader, βρίσκονται ήδη σε συνεννόηση ώστε να υπάρχουν stand by πλοία με ικανή ποσότητα ετοιμοπαράδοτου φορτίου
  • η διαρκής τροφοδοσία του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα με αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού TAP
  • η δυνατότητα λειτουργίας με πετρέλαιο μονάδων της ΔΕΗ που λειτουργούν με φυσικό αέριο
  • η χρήση αποθεμάτων των υδροηλεκτρικών μονάδων
  • η εφεδρική ενεργοποίηση μονάδων λιγνίτη αν καταστεί αναγκαίο.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA