Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο θάνατος δέκα ομογενών στο χωριό Σαρτανά της ανατολικής Ουκρανίας εν μέσω εχθροπραξιών μετά την εισβολή της Ρωσίας είχε ως συνέπεια την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς που κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη για εξηγήσεις. Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη». «Είναι απαράδεκτη η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας. Έχουμε στοιχεία και για αυτό καλέσαμε το Ρώσο πρέσβη και του έγινε διάβημα διαμαρτυρίας εχτές. Τονίστηκε ότι έγιναν αεροπορικές επιθέσεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα ομογενείς μας, και ότι η Ρωσία οφείλει να σεβαστεί το ανθρωπιστικό δίκαιο», είπε ο κ. Παπαϊωάννου στο MEGA.

«Δεν έχω δει να χρησιμοποιείται τέτοια γλώσσα. Θεωρώ ότι η ανακοίνωση είναι απαράδεκτη και δεν συνάδει με τη διπλωματική τακτική. Ο Ρώσος πρέσβης δε μας έδωσε καμία εξήγηση επί του ζητήματος. Είχε γίνει τηλεφωνικό διάβημα το Σάββατο, το οποίο αφορούσε στο θάνατο των δέκα ομογενών. Αυτή η ανάρτηση έγινε αργότερα», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Like από τον Καμμένο στην ανάρτηση της ρωσικής Πρεσβείας

Η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας 

Σκληρή ανακοίνωση στην οποία καλεί τους «πολύ υψηλά ιθύνοντες, πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, βουλευτές, κομματικά στελέχη, υπουργεία, ΜΜΕ, διάφορους παπαγάλους και άλλους, που τόσο βιάστηκαν χθες να κατηγορήσουν για όλα τη Ρωσία, να συνέλθουν», εξέδωσε την Κυριακή (27/2), η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα. Ολόκληρη η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας: 

«Καλούμε όλους, και ιδιαίτερα τους πολύ υψηλά ιθύνοντες, πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, βουλευτές, κομματικά στελέχη, υπουργεία, ΜΜΕ, διάφορους παπαγάλους και άλλους, που τόσο βιάστηκαν χθες να κατηγορήσουν για όλα τη Ρωσία (όπως πάντα), να συνέλθουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να σταματήσουν την αντιρωσική προπαγάνδα και να δείξουν ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα. Για κάποιο λόγο, τον γνωστό μάλλον, δεν ήταν τόσο ομιλητικοί κατά τα ολόκληρα 8 χρόνια που από τις σφαίρες, βόμβες και οβίδες του ουκρανικού στρατού και των εθνικιστικών φασιστικών ταγμάτων επέφερε το μαρτυρικό Ντονμπάς. Και ενώ εκεί θρηνούσαν χιλιάδες νεκρούς, και τα χωριά και οι πόλεις ήταν αιματοβαμμένα, κανένα επίσημο κτίριο ή σιντριβάνι εδώ στην Αθήνα δεν ντύθηκε ποτέ σε χρώματα ειρήνης, κανένα τουίτ δεν έσπευσε να αναρτηθεί σε επίσημη ιστοσελίδα και κανένα διάβημα δεν πραγματοποιήθηκε. Ας συνέλθουν λοιπόν!».