Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πρωί αναχωρεί από τη Μαριούπολη μέσω του αυτοκινητόδρομου Ε58 η διπλωματική και η δημοσιογραφική αποστολή, καθώς και οι ομογενείς Έλληνες της πόλης προς την Ζαπορίζια, όπως έγραφε νωρίτερα το Reader.gr. Βάσει αυτού, οι Ελληνες που υπολογίζονται στους 250, αλλά και οι δημοσιογράφοι (περίπου 20 άτομα), θα σχηματίσουν ένα κομβόι αυτοκινήτων και με μπροστάρη τον Πρέσβη θα κατευθυνθούν μέσω του δρόμου Ε58 για το Βουκουρέστι. Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για την επιστροφή των Ελλήνων της Μαριούπολης στην Ελλάδα. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: 

Δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας στη περιοχή της Μαριούπολης, αλλά και ότι σύμφωνα με ρωσικές ανακοινώσεις θα ανοίξει αύριο 2 Μαρτίου ανθρωπιστικός διάδρομος για έξοδο πολιτών από τη Μαριούπολη προς τα Ανατολικά, αποφασίστηκε να εκκενωθεί μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, το σύνολο των δημοσιογράφων που στεγάζονται στους χώρους του Γενικού Προξενείου, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να φύγουν. 

Η πομπή αυτοκινήτων υπό τον Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο αναμένεται να αναχωρήσει οδικώς από τη Μαριούπολη αύριο στις 11. Σημειώνεται ότι η μετακίνηση θα γίνει με ιδία μέσα. Οι Ελληνες πολίτες που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον να φύγουν από τη Μαριούπολη ενημερώνονται από το Γενικό Προξενείο και τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ. Ο προγραμματισμός είναι η πομπή να μετακινηθεί προς την πόλη Ζαποριζιέ και στη συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν προς τα σύνορα με τη Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της Πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την πρέσβη Σοφία Γραμματά για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή. Ο Γενικός Πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.