Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της ABACUS που διενεργήθηκε για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στις 11 μονάδες. Ταυτόχρονα, τρίτο κόμμα είναι το ΚΙΝΑΛ και ακολουθεί το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση ενώ το ΜέΡΑ25 οριακά μπαίνει στη Βουλή. 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2 και 8 Μαρτίου σε 1.026 άτομα. Στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος τα ποσοστά έχουν ως εξής: 

Διαβάστε ακόμη: Δημοσκόπηση Abacus: Το 53% «φοβάται» την Τουρκία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η προηγούμενη δημοσκόπηση της ABACUS είχε προκαλέσει αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των ποσοστών που είχε καταγράψει η συγκεκριμένη έρευνα για το ΚΙΝΑΛ. Σε ερώτηση για το πόσο σας απασχολούν οι επερχόμενες εκλογές, το 49% απάντησε αρκετά, το 15% πολύ, το 10% καθόλου και το 26% λίγο. Στην ερώτηση πόσο βέβαιοι είστε για το κόμμα που θα ψηφίσετε το 23% απάντησε διστακτικός, το 34% αβέβαιος, το 22% αρκετά βέβαιος και το 21% σίγουρος. 

Η δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών

Η άποψη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: 33% θετική, 25% ουδέτερη, 41% αρνητική, 1% ΔΞ/ΔΑ

Η άποψη για τον Αλέξη Τσίπρα: 11% θετική, 27% ουδέτερη, 61% αρνητική, 1% ΔΞ/ΔΑ

Η άποψη για τον Νίκο Ανδρουλάκη: 17% θετική, 53% ουδέτερη, 24% αρνητική, 6% ΔΞ/ΔΑ

Η άποψη για τον Δημήτρη Κουτσούμπα: 9% θετική, 31% ουδέτερη, 57% αρνητική, 3% ΔΞ/ΔΑ

Η άποψη για τον Κυριάκο Βελόπουλο: 5% θετική, 23% ουδέτερη, 68% αρνητική, 4% ΔΞ/ΔΑ

Η άποψη για τον Γιάνη Βαρουφάκη: 7% θετική, 23% ουδέτερη, 66% αρνητική, 4% ΔΞ/ΔΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία 

Στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης παρουσιάστηκαν οι απόψεις των πολιτών για τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και την ακρίβεια. Για τον πόλεμο στην Ουκρανία το 53% θεωρεί πως θα έχει αρνητική επίδραση στα ελληνοτουρκικά, καθώς θα ευνοηθεί η Τουρκία. Το 29% λέει πως ίσως θα υπάρξει αρνητική επίδραση, το 17% διαφωνεί, ενώ το 3%  δεν ξέρει/δεν απαντά. 

Σχετικά με την επίδρασης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (93%) θεωρεί ότι αυτή οδηγεί σε ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά και την ενέργεια, ενώ διαφωνεί με αυτό το 2%. Η συντριπτική πλειοψηφία (84%) θεωρεί ότι η Ευρώπη επηρεάζεται από τον πόλεμο και προκαλείται «διεθνής αναταραχή», το 12% απαντάει «ίσως» και το 3% απαντάει αρνητικά.

Αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία 

Οσον αφορά την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία από την Ελλάδα, το 62% λέει πως θα δυσκολέψει τη θέση της χώρας, το 27% πως θα βοηθήσει, το 9% υποστηρίζει πως δεν θα συμβεί τίποτα από τα δύο και 3% δεν ξέρει/δεν απαντά. Ενδιαφέρον έχει τι απαντούν οι ψηφοφόροι του κάθε κόμματος σε αυτό το ερώτημα.

  • Ψηφοφόροι ΝΔ

47% συμφωνεί με την αποστολή εξοπλισμού 

38% διαφωνεί με την αποστολή εξοπλισμού 

13% δεν εκφράζει άποψη 

  • Ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ 

74% διαφωνεί με την αποστολή εξοπλισμού

17% συμφωνεί με την αποστολή εξοπλισμού 

7% δεν εκφράζει άποψη 

  • Ψηφοφόροι ΚΙΝΑΛ 

47% συμφωνεί με την αποστολή εξοπλισμού 

44% διαφωνεί με την αποστολή εξοπλισμού 

7% δεν εκφράζει άποψη 

Ταυτόχρονα σε ερώτηση για το αν θα επιδεινωθούν οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, το 67% απαντάει «ναι», το 22% «ίσως», το 10% «όχι» και το 1% δεν ξέρει/δεν απαντά. Στο ερώτημα αν πρέπει η Ελλάδα να ακολουθεί τις αποφάσεις των εταίρων για τη Ρωσία -δηλαδή αν πρέπει να συμφωνούμε στην επιβολή των κυρώσεων- οι δύο στους τρεις (64%) συμφωνεί με τις κυρώσεις και το 30% διαφωνεί. Στο ερώτημα αν είναι δικαιολογημένη η αγορά ακριβών οπλικών συστημάτων από τη χώρα μας, οι δύο στους τρεις και πάλι απαντούν θετικά (67%), ενώ διαφωνεί το 21%. Το 11% των ερωτηθέντων δεν εκφράζει άποψη.

Ακρίβεια, κορονοϊός και καθημερινότητα 

Παράλληλα καταγράφεται ως σημαντικότερο πρόβλημα από όλα η ακρίβεια. Στο ερώτημα ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα, ο κορονοϊός ή η ακρίβεια οι απαντήσεις είναι οι εξής: 

  • 48% ακρίβεια
  • 17% κορονοϊός
  • 33% το ίδιο σημαντικά και τα δύο
  • 1% κανένα δεν είναι σημαντικό

Σε ερώτηση για το πώς πρέπει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την ακρίβεια οι απαντήσεις ήταν οι εξής: 

  • 44% μείωση ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης 
  • 32% αύξηση κατώτατου μισθού 
  • 9% πλαφόν σε καύσιμα και ψωμί
  • 5% επαναφορά κοινωνικών τιμολογίων ενέργειας 
  • 4% έκτακτο επίδομα 
  • 6% άλλο 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 77% των πολιτών έχει προχωρήσει σε μείωση εξόδων για αγορές και υπηρεσίες. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμα υψηλότερο σε ορισμένες κατηγορίες, όπως οι συνταξιούχοι. Συγκεκριμένα, τις αγορές βασικών αγαθών σε σούπερ μάρκετ έχει περικόψει το 75% των ερωτηθέντων, ενώ την ίδια απάντηση έδωσε τον Ιανουάριο το 65%.

Σε ερώτηση για το πώς θα είναι η καθημερινότητα τους επόμενους 12 μήνες το 59% απαντά «χειρότερη», το 25% «ίδια» και το 13% «καλύτερη». Η χώρα επίσης κινείται προς ένα χειρότερο μέλλον, σύμφωνα με την άποψη των 2 στους 3 Έλληνες, οι οποίοι στο ερώτημα πώς βλέπουν την καθημερινότητα του μέσου Έλληνα απαντούν «χειρότερη» σε ποσοστό 66%.. Την ίδια καθημερινότητα βλέπει το 21%  και καλύτερη μόλις το 10%.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA