Μενού
  • Α-
  • Α+

Αποφασισμένη να αξιοποιήσει τη συγκυρία για να βάλει ξανά στις ράγες τις έρευνες των εγχώριων υδρογονανθράκων στα έξι θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να σηματοδοτεί προσωπικά σήμερα από τη βάση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων  (ΕΔΕΥ) το restart, έχοντας πια στα χέρια του το σχέδιο δράσης της Εταιρίας για την επίσπευση του χρόνου αδειοδότησης των σεισμικών ερευνών και των ερευνητικών γεωτρήσεων μέχρι την άντληση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην ΕΔΕΥ στις 10.15 προκειμένου να  συμμετάσχει σε συνάντηση εργασίας για την έναρξη ερευνών για την αξιοποίηση εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, εκπέμποντας σαφές μήνυμα ότι η χώρα μας δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτους υπαρκτούς πόρους.

Διαβάστε ακόμη: Επιταγή ακρίβειας: Εως 21 Απριλίου τα χρήματα στους δικαιούχους - Τι ισχύει για την επιδότηση βενζίνης

Το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα

Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης αναμένεται να δώσει μια πραγματική εικόνα για το κατά πόσο υπάρχουν οι δυνατότητες για ένα ρεαλιστικό σχέδιο δράσης ολοκλήρωσης των γεωτρήσεων και των σεισμικών ερευνών στα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και της Κρήτης, στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων της Ευρώπης για τη στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος των πρωτοβουλιών που θα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι η ολοκλήρωση σε 1 - 2 χρόνια (2023-2024) των σεισμικών ερευνών που δίνουν τις πρώτες ενδείξεις για πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων και σε 3 με 4 έτη, δηλαδή το 2025 - 2026, των ερευνητικών γεωτρήσεων που επιβεβαιώνουν το μέγεθος και την αξία εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, ώστε η παραγωγή φυσικού αερίου να ξεκινήσει σε περί το 2028 - 2029.

Το εγχείρημα απαιτεί χρόνο, είναι σύνθετο και δαπανηρό, αλλά θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό, καθώς θα αποφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη μέσω επενδύσεων, απασχόλησης και εσόδων για το δημόσιο, θα συμβάλλει στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος για τις νέες πηγές τροφοδοσίας της Ευρώπης μετά την απόφαση για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Σήμα επανεκκίνησης από τον πρωθυπουργό

Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να εκπέμψει στις ανάδοχες εταιρίες ΕΛΠΕ, Τotal και ExxonMobil ένα ηχηρό σήμα κυβερνητικής στήριξης για την  επανεκκίνηση των ερευνών δια της σάρωσης των υφιστάμενων γραφειοκρατικών εμποδίων για τις αδειοδοτήσεις και την έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών, αλλά και μήνυμα προς τις ίδιες να στηρίξουν έμπρακτα την προσπάθεια. Έχει εξάλλου κατά πληροφορίες στη «φαρέτρα» του - εφόσον χρειαστεί - ακόμα και σενάριο εμπλοκής νέων παιχτών αν οι υφιστάμενοι ανάδοχοι δεν κινητοποιηθούν άμεσα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τους προηγούμενους μήνες υπήρξαν επαφές με μεγάλες πολυεθνικές, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο απόσυρσης κάποιας εταιρίας.

«Πρέπει να γνωρίζουμε τι δυνητικά κοιτάσματα υπάρχουν κι αν αυτά είναι οικονομικά αξιοποιήσιμα», είχε πει πρόσφατα ο πρωθυπουργός, ενώ κι από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, επισήμανε ότι: «βάλαμε την Ελλάδα στο χάρτη όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση, αλλά παράλληλα έχουμε αποσαφηνίσει ότι θα έχουμε ρόλο στις ανακαλύψεις νέων ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Κοιτάσματα αξίας 250 δις ευρώ

Σύμφωνα με την ΕΔΕΥ άλλωστε, η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 250 δισεκατομμύρια ευρώ, στηρίζοντας τη διαδικασία αντικατάστασης του άνθρακα από φυσικό αέριο στην ευρύτερη περιοχή και επιταχύνοντας τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό σύστημα χαμηλών ρύπων. Συνολικά, κι αν επιβεβαιωθούν μελλοντικά από γεωτρήσεις, οι ποσότητες φυσικού αερίου που βρίσκονται αποθηκευμένες στον υπέδαφος των θαλασσίων εκτάσεων αγγίζουν το μεγαλύτερο κοίτασμα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, το Ζορ της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία δείχνουν ότι πιο ώριμα να προχωρήσουν είναι τα πράγματα στο Ιόνιο, όπου μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα οι σεισμικές έρευνες. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, βάσει των πρόδρομων στοιχείων παρουσιάζει η περιοχή νότια της Κρήτης όπου υπάρχει σύμπραξη της γαλλικής Total, της αμερικανικής ExxonMobil και των ΕΛΠΕ.

Η συγκυρία πάντως θεωρείται ως μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων, καθώς παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως  στοιχεία που στο πρόσφατο παρελθόν θεωρούνταν μειονεκτήματα για τους επενδυτές, τώρα έχουν μετατραπεί σε πλεονεκτήματα. Πέραν της γεωγραφικής θέσης της χώρας ως γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη, στα πλεονεκτήματα συγκαταλέγονται η άνοδος των τιμών, η αύξηση χρήσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή που καθιστά τις επενδύσεις πιο συμφέρουσες, το δίκτυο των διασυνδέσεων μέσω αγωγών με τις γειτονικές χώρες όπως η Αίγυπτος, καθώς και οι ενισχυμένες υποδομές της χώρας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA