Μενού
  • Α-
  • Α+

Τις αρχές Μαΐου έθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ως ορόσημο για να εγκριθούν τα πρώτα καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου, που θα αφορούν τον τουρισμό και αμέσως μετά τις ιχθυοκαλλιέργειες οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί στις στρατηγικές επενδύσεις. Μιλώντας στο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2022, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως: «Έχουμε ψηφίσει το νέο Αναπτυξιακό και είμαστε στη φάση να βγάλουμε τα λεγόμενα ''καθεστώτα''. Είχαμε πει στη Βουλή ότι τα πρώτα καθεστώτα θα αρχίσουν να βγαίνουν τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου και αυτή η δέσμευση παραμένει. Αρχές Μαΐου, μετά το Πάσχα δηλαδή, θα βγουν τα πρώτα καθεστώτα. Τα πρώτα θα είναι για τον τουρισμό, αλλά αμέσως μετά θα είναι και για ιχθυοκαλλιέργειες. Άρα, μέχρι τον Ιούνιο θα είναι έτοιμα για να μπορούν να μπουν στο νέο αναπτυξιακό νόμο».

Διαβάστε ακόμη: Πολάκης: Αν δεν είχαμε φέρει τα αντιικά και αντικλωνικά φάρμακα, θα μας είχαν κρεμάσει στο Σύνταγμα

Επισήμανε, δε, πως: «Έχουμε συμπεριλάβει τις ιχθυοκαλλιέργειες στις στρατηγικές επενδύσεις. Αν κάποια επένδυση πληροί τα κριτήρια των στρατηγικών επενδύσεων στο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών μπορεί να κάνει αίτηση στο “Enterprise Greece” και να την εγκρίνουμε».

Παράλληλα, τόνισε ότι ακόμη και μέσα στην παγκόσμια αστάθεια η Ελλάδα κατορθώνει και σήμερα να είναι μια σταθερή χώρα, η οποία καταφέρνει να προσελκύει νέες επενδύσεις. Διαβεβαίωσε, δε, πως παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και το 2022  θα είναι μια χρονιά πάρα πολύ καλή για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. «Και αυτό δείχνει ότι η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα αναγνωρίζει αυτά που κάνουμε και μας εμπιστεύεται», είπε.

«Στην εποχή που ζούμε οτιδήποτε συμβάλει στην επάρκεια της επισιτιστικής ασφάλειας αποτελεί ίσως σήμερα το νούμερο 1 επενδυτικό προορισμό. Ίσως να ξεπερνάει και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και η κρίση στην Ουκρανία αυτό το επέτεινε, το έκανε ακόμα μεγαλύτερο. Άρα, είναι απολύτως προφανές ότι εδώ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε αυτόν τον κλάδο και η κυβέρνησή μας, είναι εδώ για να χρηματοδοτήσει», επισήμανε αναφερόμενος στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι αναγκαίοι χρηματοδοτικοί πόροι υπάρχουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ. «Αναμένουν τα κατάλληλα επενδυτικά σχήματα και τις κατάλληλες επενδυτικές προτάσεις που θα κατευθύνονται κυρίως στην καινοτομία, στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας και στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έτσι ώστε να μπορούμε να διαθέτουμε αυτούς τους πόρους με ταχύτητα», σημείωσε.

«Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα ξοδέψει χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ μέσα σε αυτό το καλοκαίρι, όταν άλλες χώρες ακόμα δεν έχουν καν πάρει έγκριση του εθνικού τους σχεδίου», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ λοιπόν και για να βρούμε λύσεις στο θέμα της χρηματοδότησης, είμαστε εδώ και για να βρούμε λύση στο χωροταξικό, που ξέρω ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ήδη ολοκληρώσει μια πολύ μεγάλη δουλειά για να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στις αναγκαίες διορθώσεις». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA