Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην πολιτική η αξία του συμβολισμού και  της σημειολογίας είναι πολλές φορές σημαντικότερη ακόμα και από τις πράξεις. Ετσι στον διάλογο που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πανεπιστήμιο Georgetown με τον δημοσιογράφο David Ignatius της εφημερίδας The Washington Post δεν τσιγκουνεύτηκε απαντήσεις. Ανταποκρίθηκε μάλιστα τολμηρά στις δύσκολες: Ανέλαβε την ιδιοκτησία για τον νόμο σχετικά με τα fake news και ξεκαθάρισε ότι η επιλογή του να διευρύνει την κυβερνώσα παράταξη με στελέχη από το μεταρρυθμιστικό κέντρο, έγινε με καθαρή στρατηγική να μην αφήσει τις ιδεολογίες να φορτώσουν πολιτικές αντιπαραθέσεις. Είπε και άλλα πολλά για Τουρκία, Ερντογάν και θετική ατζέντα. Για εξοπλιστικά και ενέργεια αλλά και για την Ουκρανία. 

Διαβάστε ακόμη: Τζο Μπάιντεν: Η ανάρτησή του και η φωτογραφία για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αυτά βέβαια μπορεί να τα διαβάσει κάποιος και στην απομαγνητοφώνηση του διαλόγου. Ένας καλός παρατηρητής ωστόσο, αν δει το βίντεο της ΕΡΤ από το Georgetown προσεκτικά θα παρατηρήσει ότι σε κάθε σχετική απάντηση ο πρωθυπουργός γυρνούσε το βλέμμα του προς τα δεξιά του (αριστερά όπως το βλέπει κάποιος από την οθόνη της τηλεόρασης του). Θα μου πείτε γιατί αυτό είναι σημαντικό; Την απάντηση μπορεί να τη δώσει μόνο κάποιος που παραβρέθηκε στην αίθουσα και είχε στο οπτικό του πεδίο τόσο τον Πρωθυπουργό όσο και τους καθήμενους στην πρώτη σειρά. Άνθρωπος μου που καθόταν δίπλα μου μετέφερε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης  σε κάθε σημείο των απαντήσεων του όπου ένιωθε ικανοποιημένος, αναζητούσε με το βλέμμα του την σύζυγο του Μαρεβα. Η οποία σε όλη τη διάρκεια είχε διαρκώς ένα βλέμμα συγκατάβασης με χαρακτηριστική ικανοποίηση. Διακρίνω - επιτρέψτε μου να πω - μια πολιτική σύμπλευση στο Πρωθυπουργικό ζεύγος.

Οι πρωτιές των προεδρικών στο ΣΥΡΙΖΑ 

Η πρωτιά της Εφης Αχτσιόγλου, που δείχνει να προηγείται ξεκάθαρα στην ψηφοφορία για την ανάδειξη νέας Κεντρικής Επιτροπής στον ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει μια ξεκάθαρη νίκη των προεδρικών στην αξιωματική αντιπολίτευση, που βλέπουν τα ονόματα των Ρένα Δούρου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκο Παππά, Νάσο Ηλιόπουλο, Γιάννη Ραγκούση, Χρήστο Σπίρτζη, Κώστα Ζαχαριάδη και Δημήτρη Τζανακόπουλο να πλαισιώνουν - μαζί με τον Δημήτρη Τεμπονέρα την πρώτη δεκάδα. Το ερώτημα είναι τι γίνεται με τα στελέχη της Ομπρέλας, που φαίνεται πως πλήρωσαν την «ανταρσία» τους μέσα στο συνέδριο του κόμματος. Τελικά επιβεβαιώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα του Τσίπρα - πλέον αποτυπώθηκε και στην ψηφοφορία από τη βάση. 

Ισχυρό το ενδιαφέρον των Σκανδιναβών για το ελληνικό καλοκαίρι 

Ισχυρό είναι το τουριστικό ενδιαφέρον της σκανδιναβικής αγοράς για την Ελλάδα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε στο χθεσινό γεύμα εργασίας του Βασίλη Κικίλια με επτά πρέσβεις, στην οικία του Σουηδού πρέσβη στη χώρα μας. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του πρέσβη της Σουηδίας κ. Johan Borgstam, περίσσεψαν τα χαμόγελα με τους επτά πρέσβεις να φωτογραφίζονται με τον Υπουργό Τουρισμού αναφωνώντας όλοι μαζί –σε άπταιστα ελληνικά- τη λέξη «θάλασσα».

Η χώρα μας παραδοσιακά βρίσκεται στους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τους Σκανδιναβούς επισκέπτες, με τα πρώτα στοιχεία -μόνο από τη Σουηδία- να μιλούν για 500.000 ταξιδιώτες που ετοιμάζουν βαλίτσες για την Αθήνα και τα ελληνικά νησιά, τους επόμενους μήνες. Ξεχωριστή έμφαση δόθηκε επίσης στις νέες επενδύσεις που δρομολογούν σημαντικοί tour operators από τη Σκανδιναβία, στη χώρα μας για την ενίσχυση του αθλητικού τουρισμού, με αιχμή τα εγκαίνια στις 26 Μαΐου του νέου ξενοδοχείου από την Apollo, στη Λήμνο, το οποίο χαίρει της έγκρισης της Σουηδικής Ολυμπιακής Επιτροπής για την προετοιμασία των αθλητών της. Εκτός από τους πρέσβεις της  Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της Δανίας, το παρών έδωσαν και οι πρέσβεις της Σλοβακίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, οι οποίοι μόνο θερμά λόγια επιφύλαξαν για τη χώρα μας. Οι προσπάθειες του Βασίλη Κικίλια για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου φαίνεται ότι αποδίδουν καρπούς, κάτι που αποδεικνύεται και από τη συνεχή προσθήκη νέων προορισμών προς την Ελλάδα από ξένους tour operators.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA