Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ολομέτωπη επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ελλάδα και η προσβλητική ρητορική του ενάντια στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, διαμορφώνουν πλέον ένα νέο τοπίο για τις σχέσεις των δύο κρατών και επιβεβαιώνουν την ενόχληση του Τούρκου προέδρου για τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ «θυμίζουν» τα όσα έγιναν προ διετίας. 

Διαβάστε ακόμη: Σε αμόκ ο Ερντογάν κατεδαφίζει γέφυρες με Μητσοτάκη και προϊδεάζει για νέο θερμό καλοκαίρι

Ο τουρκικός Τύπος όπως ήταν φυσικό προέταξε τις δηλώσεις Ερντογάν, και ιδιαίτερα το «Για εμένα δεν υπάρχει ο Μητσοτάκης» που αποτέλεσε βασικό τίτλο σε πολλές εφημερίδες. Μία φράση που ουσιαστικά «δείχνει» την πολιτική και τη γραμμή που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα η Τουρκία απέναντι στη χώρα μας καθώς σε αυτή θα συνταχθούν και τα Υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών καθορίζοντας έτσι τις επόμενες κινήσεις τους, όπως ανέφερε και ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανόλης Κωστίδης.

Ουσιαστικά αυτές οι κινήσεις είναι απότοκα του εκνευρισμού που δημιουργήθηκε στον Ερντογάν μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και της συνάντησής του με τον Τζο Μπάιντεν, όσο φυσικά και από την ομιλία του στο Κογκρέσο. Ιδιαίτερα οι αναφορές για τα F-16 αλλά και η επί της αρχής συμφωνία για τα μαχητικά πρώτου πλήγματος F-35 στο ελληνικό οπλοστάσιο ενώ η Άγκυρα έχει αποβληθεί από το πρόγραμμα, έχουν προκαλέσει σύγχυση στους γείτονες.

«Σύγκρουση συμφερόντων»

«Υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Υπάρχουν  τα θέματα  των F-16, των F-35,  οι συμφωνίες για τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου όπως και η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος Φαρούκ Ακσόι, σε εκπομπή του Haber Turk ενώ συμπληρώσε με νόημα πως «Ο κ. Ερντογάν μπορεί να βγει να πει ο αδελφός μου ο Μητσοτάκης, την άλλη ημέρα μπορεί να βγει να πει "για μένα πια δεν υπάρχει ο Μητσοτάκης". Έτσι είναι οι διεθνείς σχέσεις. Μέχρι και χθες ο Ασαντ δεν ήταν "ο αδελφός μου ο Ασαντ"».

Το κακό σενάριο των αναλυτών

Οπως ανέφερε το Reader ουδείς μπορεί αποκρυπτογραφήσει με βεβαιότητα τις προθέσεις του Ερντογάν με τους αναλυτές να βγάζουν από το κάδρο ακόμη ακι το κακό σενάριο που θέλει τον Τούρκο πρόεδρο να αναζητά την πρόκληση έντασης όπως για παράδειγμα την αποστολή πλωτού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ ή την έξοδο σεισμογραφικού σε περιοχή που θα πυροδοτούσε νέα ένταση με την Ελλάδα.

Πάντως, όπως σημειώνει η στήλη Μαξιμιλιανός ο Ερντογάν μεταφέρει πλέον τα θέματα εξωτερικής πολιτικής στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο και ψάχνεται για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Το καλοκαίρι του 2020

Η πρακτική του Ερντογάν θυμίζει εν πολλοίς τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2020 όταν μετά από τη δήλωσή του «δεν κάθομαι στο ίδιο τραπέζι με τον Μητσοτάκη» στον τότε πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, είχε ακολουθήσει κλίμα έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες αφενός με τα γεγονότα με τους μετανάστες στον Εβρο, αφετέρου με τις παραβιάσεις του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA