Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες. 

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία - Τσαβούσογλου: Θα θέσουμε θέμα κυριαρχίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Όλαφ Σολτς για την τουρκική προκλητικότητα (παραβιάσεις, υπερπτήσεις) και για την επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας που υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική ΜεσόγειοΚυριάκος Μητσοτάκης και Ολαφ Σολτς συζήτησαν επίσης για την στήριξη στην Ουκρανία, και για την ενεργειακή κρίση. 

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες η Γερμανία είχε πάρει κρατήσει αμυντική στάση απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία, λέγοντας ότι ναι μεν παρακολουθεί τις τουρκικές προκλήσεις που επιδίδεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα μέλη της κυβέρνησής του, αλλά προτιμά να στέλνει το μήνυμα «βρείτε τα». «Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και καλεί τις δύο πλευρές να έρθουν σε συνεννόηση με διάλογο». Με αυτό το σχόλιο, το Βερολίνο... νίπτει τας χείρας του για τις εξελίξεις γύρω από τα ελληνοτουρκικά και «απευθύνει έκκληση να υπάρξει καλή διάθεση μεταξύ των δύο πλευρών, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Κριστιάνε Χόφμαν.

Η κυρία Χόφμαν απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρέπεμψε σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Χεμπεστράιτ, ο οποίος είχε τονίσει ότι «...η συνεργασία στο ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή» και είχε απευθύνει έκκληση «προς τον τούρκο πρόεδρο, αλλά και προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, να τα βρουν».

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Νέες απειλές με θέμα κυριαρχίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου 

Πάντως, η Τουρκία επιμένει να συνεχίζει το παραλήρημα. Μάλιστα, και σήμερα Τρίτη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φρόντισε να γκρεμίσει κάθε γέφυρα επικοινωνίας, λέγοντας ότι παύει να υφίσταται το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας με την Ελλάδα. Απειλεί μάλιστα τη χώρα μας, επιμένοντας ότι η Τουρκία θα θέσει θέμα κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αν δεν προχωρήσουμε σε αποστρατικοποίηση των νησιών αυτών. 

Παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τρίτης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τόνισε: «Η Ελλάδα έχει υποβαθμίσει το καθεστώς των νησιών, επομένως η Ελλάδα πρέπει να αφοπλίσει αυτά τα νησιά. Διαφορετικά, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία». Για τη στάση των Ελλήνων πολιτικών απέναντι στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου είπε ότι «νομίζουν ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τους δικούς τους ανθρώπους αν δεν επιτίθενται στην Τουρκία 5-10 φορές την ημέρα...».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κανείς δεν αμφισβητεί την κυριαρχία μας

Από την πλευρά του ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ότι θα θέσει την τουρκική προκλητικότητα και τις επιπτώσεις στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Είμαστε μια χώρα που έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και έχουμε επενδύσει στην αποτρεπτική μας δυνατότητα έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA