Μενού
  • Α-
  • Α+

Ολο και πιο... χοντρό γίνεται καθημερινά το «παιχνίδι» των Τούρκων σχετικά με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών με τη ρητορική των γειτόνων όμως να έχει περάσει σε άλλο επίπεδο που πλέον ξεφεύγει από αυτό που χρησιμοποιούν επίσημοι αξιωματούχοι, αφού οι εμπρηστικές και προσβλητικές δηλώσεις παραπέμπουν πια σε γλώσσα... πεζοδρομίου! 

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Νέο παραλήρημα - Δικά μας Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Ψέριμος, Κίναρος κι άλλα νησιά του Αιγαίου

Χρονικά τελευταίο παραλήρημα από την Αγκυρα ήταν αυτό του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, τράβηξε ακόμη περισσότερο το σκοινί, τονίζοντας πως «...θα συζητηθεί η κυριαρχία ελληνικών νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, αν η Ελλάδα συνεχίσει τις παραβιάσεις», ενώ πρόσθεσε πως «οι Έλληνες πολιτικοί έχουν κόμπλεξ κατωτερότητας».

«Κομπλεξικοί με βλακώδεις απαντήσεις»

Και συνέχισε: «Η Ελλάδα διαπράττει παραβίαση στα νησιά που της δόθηκαν με τον όρο να μην τα εξοπλίσει. Πρόκειται για τον εξοπλισμό των νησιών. Η Ελλάδα συνεχίζει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά. Εμείς έχουμε στείλει δυο επιστολές με τις θέσεις μας στα Ηνωμένα Έθνη. Σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίσει τις παραβιάσεις σε νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, τότε θα συζητηθεί η κυριαρχία τους. Επειδή δεν μπορούν να απαντήσουν νομικά, γίνονται νευρικοί, δίνουν βλακώδεις απαντήσεις, κάνουν δημαγωγία. Λένε πως η Τουρκία θέλει να πάρει τα νησιά μας, οι Έλληνες πολιτικοί έχουν κόμπλεξ κατωτερότητας. Δεν βγαίνω κάθε μέρα για να κάνω επιθέσεις στην Ελλάδα. Ο λαός μας δεν έχει τέτοιες προσδοκίες. Αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών», είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε σε ακόμα πιο προκλητικό τόνο: «Οι δηλώσεις του κ. Δένδια είναι παράλογες. Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα είναι αξιοθρήνητη. Δεν ξέρω αν αυτό εκτιμάται, αλλά η Ελλάδα και ο Μητσοτάκης είναι καλοί στο να κλάμα. Έρχονται στα πρόσωπά μας και μας αγκαλιάζουν. Από πίσω μας όμως, δείχνουν μνησικακία, μίσος και συκοφαντούν. Αυτά δεν ταιριάζουν σε χώρες και κυβερνήτες. Λέω και πάλι ότι η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει στις επιστολές μας σαν άνδρας προς άνδρα. Έχουμε έγγραφα, αν δεν σταματήσει αυτή η παραβίαση, θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών».

«Εντολή» Ακάρ: «Θα ζητάτε... άδεια για επίσκεψη στα νησιά»

Λίγο νωρίτερα, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο υπουργό Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ είχε αναφέρει πως ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς από εδώ και στο εξής για να επισκεφτεί τα νησιά του Αιγαίου θα πρέπει να... παίρνει άδεια από την Αγκυρα, καθώς σύμφωνα με τους Τούρκους οι «πρωτοβουλίες» αυτές συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου! Κατά την ενημέρωση Τύπου από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας στη λήξη της άσκησης «EFES 2022», ο Ακάρ τόνισε ότι κατά την τρέχουσα χρονιά η Ελλάδα έχει προβεί σε 953 παραβιάσεις στο Αιγαίο! Η κατηγορία αυτή έρχεται από τη Σμύρνη, την έδρα της Στρατιάς του Αιγαίου των 130.000 στρατιωτών, που ως μοναδική αποστολή της έχει την εισβολή σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα. 

Οπως διατείνεται το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, «παρά την καλοπροαίρετη και ειλικρινή προσέγγιση της Τουρκίας στο πνεύμα της καλής γειτονίας και της συμμαχίας, δυστυχώς, η Ελλάδα συνεχίζει να κλιμακώνει τις εντάσεις, τον προσβλητικό της λόγο και τις παράνομες ενέργειες συνεχίζοντας τις αβάσιμες κατηγορίες της κατά της χώρας μας». Στην ατζέντα, όπως ήταν φυσικό, βρέθηκαν τα νησιά του Αιγαίου με τους Τούρκους να μιλούν για μπαράζ παραβιάσεων του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη των Ενόπλων Δυνάμεων, με τις ενέργειες αυτές να έχουν καταμετρηθεί έως τώρα σε 953 εντός του 2022. 

Το καινούργιο όμως αφήγημα του τουρκικού υπουργείου Αμυνας είναι πως στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου εντάσσει και τις επισκέψεις των Ελλήνων αξιωματούχων στα νησιά της χώρας μας. Μάλιστα, σε αυτή την πρωτοφανή προσέγγιση αναφέρεται ότι μέσα στο 2022 έχουν γίνει συνολικά 73 επισκέψεις στα νησιά, που κατά τους Τούρκους θα πρέπει να αποστρατικοποιηθούν αλλιώς παύει να υφίσταται η ελληνική κυριαρχία σε αυτά, με τις 24 από αυτές να έχουν πραγματοποιηθεί από τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Χαρδαλιά συνεχίζοντας την παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Με βάση τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ελλάδας στα «αποστρατικοποιημένα νησιά» ισοδυναμεί με παραβίαση των διατάξεων των Συμφωνιών της Λωζάνης και του Παρισίων γεγονός, που οδηγεί την Αγκυρα στη λήψη των απαραίτητων πρωτοβουλιών σε διπλωματικό επίπεδο για τον τερματισμό τόσο αυτών των παραβιάσεων όσο και των επισκέψεων(!) των Ελλήνων αξιωματούχων σε αυτά. Οσο για την εκτός ορίων επιθετικότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο με τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα μεγάλα νησιά και τις καθημερινές προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα χαρακτηρίζονται απλά ως δραστηριότητες στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας. 

Μπαχτσελί: «Ο Μητσοτάκης προκαλεί ένοπλη σύγκρουση»

Στην Αγκυρα επιδεικνύουν άρνηση στην... πραγματικότητα με τον εθνικιστή κυβερνητικό εταίρο του ΕρντογάνΝτεβλέτ Μπαχτσελί, να απασφαλίζει κατά της χώρας μας δυναμιτίζοντας και άλλο το κλίμα σε μία περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα και οι εμπρηστικές κορόνες έχουν «χτυπήσει κόκκινο». Συγκεκριμένα, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο Μπαχτσελί επιτέθηκε στον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι, επισκεπτόμενος τα νησιά στα Δωδεκάνησα, προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης εάν χρειαστεί (!).

Σύμφωνα με τον Μπαχτσελί, επιθυμία της Τουρκίας είναι «το Αιγαίο να είναι μια θάλασσα γαλήνης. Αν συμβεί το αντίθετο, μόνο ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του θα υποστούν το κόστος των υπολογισμών τους». «Να ξέρει ο Μητσοτάκης ότι όποιος καβαλάει το άλογο, πέφτει πολύ γρήγορα και ότι στα βουνά που εμπιστεύεται χιονίζει. Όσοι θέλουν να πνιγούν στο Αιγαίο, δεν πρέπει να σταματήσουν να εμφανίζονται μπροστά μας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ένοχη. Τα πρόσωπα και οι καρδιές των Δωδεκανήσων είναι στραμμένα προς την Τουρκία» πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ανθελληνικό παραλήρημα είχε ξεκινήσει από νωρίτερα, σήμερα (7/6) το πρωί με τα τουρκικά ΜΜΕ να προχωρούν σε απίστευτα ανθελληνικά δημοσιεύματα. Χαρακτηριστικά τα λεγόμενα του Ερκάν Καρακούς, με τον αντιπτέραρχο εν αποστρατεία να βγαίνει στα Μέσα του Ερντογάν και με έναν ακατάληπτο λόγο να υποστηρίζει ότι τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην Τουρκία!

«Το Αγαθονήσι είναι δικό μας, οι Αρκοί είναι δικοί μας, το Φαρμακονήσι δικό μας. Η Ψέριμος δική μας, η Λέβιθα δική μας, η Κίναρος δική μας, οι νησίδες Λιάδι δικές μας, η Σύρνα δική μας, τα τρία νησιά δικά μας, η Αστακίδα δική μας. Οι Οινούσσες μας ανήκουν, η νήσος Πάσα δική μας, η Θύμαινα δική μας και η νησίδα Γαβάθα δική μας. Αυτά είναι δικά μας και είναι καθορισμένο με τις συνθήκες. Δεν υπάρχει αμφιβολία σε ποιον ανήκουν...».

«Στρατιωτικά έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία»

Για τη στρατηγική της έντασης στις σχέσεις με την Ελλάδα στην οποία επιμένει η Τουρκία μίλησε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο αντιναύαρχος ε.α. και διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου, Στέλιος Πολίτης επισημαίνοντας ότι το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος στο Αιγαίο είναι πολύ πιθανό. Αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάνης και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Πολίτης τόνισε ότι «η Τουρκία έχει παραιτηθεί από την κυριαρχία νησιών πέρα από τα τρία μίλια από τις αρχές της Ανατολίας».

Όπως είπε με το άρθρο 26 της Συνθήκης έχει παραιτηθεί όσον αφορά τα σύνορα με την Ελλάδα. Αναφορικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου που ζητούν οι Τούρκοι ο διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου επισήμανε ότι η συνθήκη που προέβλεπε κάτι σχετικό για τη Λήμνο και την Σαμοθράκη δεν ισχύει γιατί ρητά καταργήθηκε με τη Συνθήκη του Μοντρέ το 1936. «Αυτό έχει επιβεβαιωθεί και από το νομικό σύμβουλο του ΝΑΤΟ».

Όσον αφορά τα νησιά Λέσβος, Χίος και Σάμος ο κ. Πολίτης εξήγησε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης αναφέρει ότι «πρέπει να περιοριστούν οι στρατιωτικές δυνάμεις στις συνήθεις. Δεν λέει ότι δεν πρέπει να έχουν στρατό επάνω».

«Δικαίωμά μας να αντιμετωπίσουμε την απειλή»

Σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας επισήμανε ότι «...όταν κάποιος παραβεί μια σύμβαση ως προς ένα σημείο και δεν αντιδράσουν τα άλλα κράτη, όπως έγινε με την Ιταλία, αμέσως έγιναν ανενεργές οι διατάξεις περί αποστρατικοποιήσεως της Δωδεκανήσου». Και όπως τόνισε ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία, «όταν έχουμε απειλή έχουμε δικαίωμα να προετοιμαστούμε για να την αντιμετωπίσουμε. Από την στιγμή που έχουμε απειλές δεν έχουμε μόνο απειλές, αλλά και υποχρέωση».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε στρατιωτικά με τέτοια παράβαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία». Σε συνέχεια των όσων είπε στην ΕΡΤ ο κ. Πολίτης τόνισε ότι «πρέπει να φυλάμε τα νησιά μας» καθώς η Τουρκία δεν τηρεί το Διεθνές Δίκαιο. «Το δικαίωμα της αμύνης το έχουμε όταν η επίθεση είναι παρούσα», πρόσθεσε σχετικά ο Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου επισημαίνοντας ότι η παραβίαση της υφαλοκρηπίδας δεν μας δίνει το δικαίωμα να ασκήσουμε βία».

«Τροφοδοτείτε αστάθεια»

Στο μεταξύ, διπλωματικές πηγές σχολίασαν τις πρόσφατες δηλώσεις ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου και συγκεκριμένα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Όσον αφορά τη "διασύνδεση" της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών, επισημαίνεται ότι η Ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας.

Οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της», επεσήμαναν οι διπλωματικές πηγές.

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: «Γίνεστε γραφικοί»

Σαφές μήνυμα ότι η αναθεωρητική ρητορική της Τουρκίας δεν γίνεται αποδεκτή έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα και μπορεί και θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της απέναντι σε όποιον την αμφισβητεί. Ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε, επίσης, «γραφική» τη στάση της Τουρκίας όταν εγείρει ζητήματα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών με τέτοιο τρόπο ενώ σε ερώτηση αν θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ απάντησε ότι «φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα μιλήσουμε, εγώ δεν του κρατάω μούτρα αλλά ταυτόχρονα θα υπερασπίζομαι τις θέσεις μας».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ξεκαθάρισε μιλώντας στο συνέδριο ygeiamou πως η ένταση δεν προέρχεται από την Ελλάδα αλλά από την Τουρκία η οποία γίνεται γραφική με τις διεκδικήσεις της. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν δεν μου μιλάει, το είχε πει και μετά τα γεγονότα του Εβρου», είπε ο πρωθυπουργός για να ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος «δεν κρατάει μούτρα».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «δυσάρεστη εξέλιξη» τα όσα συμβαίνουν με την Τουρκία «γιατί κι εγώ είχα την εντύπωση μετά τη συνάντηση με τον κ. Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, είχαμε βρει πλαίσιο συνεννόησης που στηριζόταν στην υπόθεση εργασίας ότι δεν θα γίνουν ενέργειες που θα προκαλέσουν την άλλη πλευρά. Δυστυχώς η Τουρκία δεν τήρησε τη δέσμευση αυτή». «Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους πόσο μάλλον σε μια εποχή που έχουμε την ένταση με τη Ρωσία. Δεν χρειαζόμαστε πρόσθετες εντάσεις στα πλαίσια της συμμαχίας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Έναν μήνα μετά είχαμε ένα πρωτοφανές κύμα υπερπτήσεων και μια διαρκή διακίνηση από την Τουρκία του αδιανόητου επιχειρήματος περί κυριαρχίας επειδή τα νησιά δεν είναι αποστρατικοποιημένα. Αυτή η ρητορική της Τουρκίας δεν θα την οδηγήσει πουθενά» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε πως «είναι υποχρέωση της χώρας να εγείρει το ζήτημα αυτό στα διεθνή φόρα και να ζητά τη στήριξη των συμμάχων και αυτή ήρθε δημόσια και χωρίς αστερίσκους και αυτό είναι σημαντικό για τα εθνικά μας συμφέροντα» κατέληξε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επισιτιστική κρίση λέγοντας: «Ο μόνος τρόπος να βγει το εγκλωβισμένο σιτάρι από Ουκρανία είναι μέσω της θαλάσσιας οδού. Και η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν ρόλο να παίξουν. Ας δούμε τα πεδία υπό την κατεύθυνση του ΟΗΕ, που μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσία αντί της τουρκικής ρητορικής που ξεπερνά τα όρια και γίνεται γραφική».

Δένδιας: «Δεν δεχόμαστε απειλές για casus belli»

Εξάλλου, μήνυμα στην Τουρκία έστειλε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από το Μαυροβούνιο. «Η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας, μια μη αναθεωρητική δύναμη, μια δύναμη που εκπέμπει φιλία και διάθεση συνεργασίας. Μια δύναμη που αρνείται κάθετα τις απειλές, ιδίως αυτές για casus belli εναντίον μας, οι οποίες δεν έχουν καμία θέση στο λεξιλόγιο αλλά και στην πραγματικότητα του 21ου αιώνα», διεμήνυσε ο Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Ranko Krivokapić.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Και οι δυο χώρες πιστεύουμε ότι οι αναθεωρητικές δυνάμεις και οι αναθεωρητικές νοοτροπίες δεν έχουν ρόλο και θέση στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Οι προσπάθειες αναθεώρησης των συνθηκών δημιουργούν τραγωδίες. Το βλέπουμε αυτό στην Ουκρανία. Δεν χρειαζόμαστε τέτοιες αντιλήψεις στην περιοχή μας, δεν χρειαζόμαστε τέτοιες αντιλήψεις στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA